Svetovna uspešnica o vzgoji, ki jo morate prebrati v letu 2020

ljubezen-in-spostovanje-v-druzini

Knjiga ameriškega pastorja dr. Emersona Eggerichsa Ljubezen in spoštovanje je spremenila življenja tisočim slovenskim parom. Nekateri so prebrali knjigo in izboljšali svoj odnos, drugi so se udeležili delavnic, ki potekajo po vsej Sloveniji, tretji so bili na predavanju ob Eggerichsovem obisku Slovenije. Za vse navdušence (pa tudi za tiste, ki ga še ne poznate) prihaja vesela novica: v slovenščini je izšlo nadaljevanje, knjiga Ljubezen in spoštovanje v družini.

Decembra je pri zavodu Zaživi življenje izšla Eggerichsova uspešnica o vzgoji s podnaslovom »Spoštovanje, ki ga starši želijo, ljubezen, ki jo otroci potrebujejo«. Pri pisanju so mu s pričevanji pomagali žena Sarah in trije odrasli otroci, od katerih je eden tudi sam že oče.

Starši moramo biti pri vzgoji odločni in dosledni, ne pa zoprni

Dr. Eggerichs svetopisemsko načelo, po katerem so možje poklicani, da ljubijo svoje žene, žene pa, da spoštujejo svoje može (Ef 5,33), razširja na celotno družino. Bistvo je zelo preprosto. Otroci od staršev potrebujejo zavest, da so ljubljeni, saj starševska ljubezen odseva Božjo ljubezen. Starši pa si želimo, da nas otroci spoštujejo, poslušajo in upoštevajo.

Četrta Božja zapoved se glasi »Spoštuj očeta in mater, da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji«. Eggerichs opozarja, da smo starši otroke dolžni vzgajati tako, da nas bodo spoštovali. To ni opcija, ampak nuja! Sami pa smo jim dolžni izkazovati ljubezen in jih usmerjati, da bodo postajali boljši. V nasprotnem primeru se družina začne vrteti v začaranem krogu.

 

Usmerjanje otrok k spoštovanju seveda ne pomeni, da se otroci ne bodo upirali in izražali svoje volje. Dr. Eggerichs tukaj zelo dobro podaja enostavne prijeme, s katerimi starši otroški upor nehamo jemati preveč osebno ter otroka brez »grenjenja« usmerjamo, da se nauči svoje mnenje in želje izražati spoštljivo. Eggerichs ob tem opisuje številne padce pri vzgoji svojih treh otrok in nas hkrati navdihuje, da smo pri vzgoji lahko odločni in dosledni, ne da bi bili zoprni in jezljivi.

Eggerichsov koncept je fenomenalen, ker je tako preprost. Starši zelo hitro razumemo koncept ljubezni do otrok in spoštovanja do staršev. Eggerichs ne našteva desetin nasvetov, ki jih že čez nekaj dni pozabimo. Namesto tega nam da izredno preprost pripomoček za vsakodnevne situacije.

Kaj je pri Ljubezni in spoštovanju v družini tako posebnega?

Eggerichsov koncept je fenomenalen, ker je tako preprost. Pari si zelo hitro zapomnijo načelo ljubezni za žene in spoštovanja za može ter ga zato lažje udejanjajo. Enako starši zelo hitro razumejo koncept ljubezni do otrok in spoštovanja do staršev. Eggerichs ne našteva desetin nasvetov in smernic, ki se slišijo dobro, a jih že čez nekaj dni pozabimo. Namesto tega nam da izredno preprost pripomoček, s katerim lahko v vsakodnevnih situacijah preverimo: ali se moj otrok obnaša spoštljivo? Ali sem do njega ljubeč? Nato podaja nekaj preprostih postopkov, s katerimi korigiramo otrokovo vedenje in ohranimo svoj notranji mir.

Eggerichsova knjiga se od večine vzgojnih priročnikov razlikuje še po nečem. Trdno se naslanja na Sveto pismo in pri vzgoji išče tisto, kar je všeč Bogu. S konkretnimi nasveti nas vabi, da molimo za svoje otroke, za njihovo prihodnost in za modrost pri vzgoji. Kolikokrat se kot starši vprašamo, kakšna je vzgoja po Božji volji? Kolikokrat v kriznih situacijah prosimo Svetega Duha, naj nam priskoči na pomoč? Eggerichsov pogled je navdihujoč in nas opominja, da pri vzgoji nismo sami, ampak da se moramo vsak dan obračati Nanj, ki nam je zaupal naše otroke.

 

Knjiga, ki jo morate prebrati v letu 2020

Ljubezen in spoštovanje za zakonce se gotovo uvršča na sam vrh knjig, ki bi jih moral prebrati vsak par. Enako si upam trditi za knjigo Ljubezen in spoštovanje v družini. Eggerichs prevetri naše poglede na starševstvo ter nazorno pokaže, kako presekati začarani krog kreganja in slabe volje, v katerega se zapletamo v družini. Naj imamo doma trmastega triletnika ali upornega petnajstletnika, knjiga bo povsod prišla prav.

Če boste v letu 2020 prebrali eno samo knjigo o vzgoji, naj bo to Ljubezen in spoštovanje v družini. Gotovo vam ne bo žal!

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja