Štiridesetdnevno potovanje za boljši zakon

Thumbnail

Pred dnevi, ko sva z možem čakala pred pultom za plačilo, je pred nama stal mlad moški, ki je znancu, na vprašanje, kako je, odgovoril: »Stari, ločen. Že šest mesecev. Zato me ni bilo nikjer.«

Priznam, zmrazilo me je (in pri tem ni pomagala niti vroča savna, na katero sva čakala). Ni prvi primerek človeka, ki je mlajši od mene in se je ločil. Če pa ne ločil, pa vsaj razšel po dolgoletni zvezi in nekaj otrocih. Dokler sem področje ločitev spremljala le v statistikah, se me v resnici to sploh ni dotaknilo. Dokler se ni zgodilo v moji bližini … Potem je zabolelo. In ko je teh primerov vedno več, se sprašujemo, kje ga »lomimo«.

Knjiga za pogumne

Avtorja knjige Izziv ljubezni v uvodu odgovarjata: »Vedite pa, da boste potrebovali veliko poguma. Če boste ta izziv sprejeli, svojemu srcu ne boste smeli slediti, ampak ga voditi. Svet vam govori, da je treba srcu slediti, a če ga ne vodite vi, ga bo nekdo drug ali kaj drugega.«

Se tudi vama kdaj dogaja, da imata občutek, da je med vama sicer v redu, hkrati pa vesta, da vseeno še nekaj manjka? Nekaj, kar bi vaju napolnilo in vodilo do več od pogovorov o otrocih, obveznostih, službi, težavah … In kjer bi dobila nekaj tudi za svojo dušo? Kar bi vama dalo ideje in spodbudo za spremembo ali pogum za iti stopnico višje? Da bi bile zbrane teme, ki bi vama dale tak zagon, kot ga mogoče dobita enkrat na leto na duhovih vajah, vikendu za vaju, terapiji ali pa je tudi to mogoče povozil čas, preobremenjenost, odtujenost, rutina …

Samo branje ne bo dovolj »Ne dovolite, da vam kultura, v kateri živite, določa, koliko je vreden vaš zakon. Če ga primerjate z nečim, kar se da zavreči ali zamenjati, žalite njegov božanski namen. To bi bilo tako, kot bi si odrezali ud. Zakon bi moral biti podoba ljubezni med dvema nepopolnima človeka, ki se odločita, da se bosta brezpogojno ljubila.«

Knjiga Izziv ljubezni, ki je lani izšla pri založbi Družina, ni lahka knjiga. Ni lahko večerno branje pred spanjem. »Čaka vas težka pot, polna izzivov, ki pa je tudi izredno izpolnjujoča. Zanjo potrebujete stanovitnega duha in neomajno odločenost,« na začetku zapišeta njena avtorja Stephen in Alex Kendrick.

Nastala je po filmu FireproofOgnjevaren (2009), ameriški drami s krščansko tematiko. Ko sem ga prvič videla, sem bila na začetku precej rezervirana – nisem namreč ljubiteljica lahkih, sploh pa ne »pocukranih« ameriških proizvodov velike filmske industrije. Navdušiti me mora vsaj zgodba, če je podkrepljena z dobro igro, kombinacijo dobre scenografije, fotografije in glasbe, pa sem precej hitro na strani navdušenih.

Pri filmu Fireproof me je najprej zmotilo precej stvari, a bolj ko se je približeval koncu, bolj mi je bilo jasno, da gre tokrat zares za sporočilo ali vprašanje brez ovinkarjenja: Kako zelo smo se v resnici pripravljeni potruditi za svoj zakon? Je moj/a mož/žena ob meni zares srečen/a?

Za koga?

Rekla bi, da je knjiga namenjena vsem, ki v svojih zakonih iščejo nove poti za poglabljanje ljubezni, še veliko učinkovitejša in tudi radikalna pa bo za tiste, ki so se znašli na dveh bregovih in ne vedo, ali bi še nadaljevali skupno pot. Zakaj? Ker v resnici lahko reši zakon. Mogoče zvenim »ameriško pocukrano«, zagotovo pa vsaj propagandno. A če 40-dnevni izziv vzamemo zares, verjamem, da bomo prišli vsaj do novih spoznanj o sebi in svojem partnerju. Toliko večji in obilnejši rezultati pa nas čakajo, če bomo svoja spoznanja prenesli tudi v življenje.

Njena lepota je tudi v tem, da se zanjo lahko odločita oba ali pa le eden od zakoncev, ki čuti, da želi nekaj narediti za svoj zakon. Tako pravi tudi zgodba filma Ognjevaren, v katerem se za 40 izzivov odloči mož, ki ga žena želi zapustiti.

40 poglavij za 40 dni

Knjiga Izziv ljubezni je sestavljena iz 40 poglavij, ki naj bi jih prebirali 40 dni. Vsako nosi naslov, ki vsebuje besedo ljubezen:

Ljubezen … je dobrosrčna, ni brezobzirna, veruje v najboljše, naredi dober vtis, je brezpogojna, se veseli, se bori pošteno, je zvesta, odpušča, ljubezen in poželenje, je odgovorna, spodbuja, soglaša v molitvi, uresničuje sanje, je zaveza itn.

Vsako poglavje začenja misel ali stavek iz Svetega pisma, ki se nadaljuje z razmišljanjem in vprašanji za zakonca.

»Poročeni pari, ki se naučijo razreševati spore, so si po navadi bliže, bolj si zaupajo, bolj so intimni in so po razrešitvi spora še tesneje povezani. Ampak kako jim to uspeva? Najbolj modro je, da si določite zdrava pravila bojevanja in si ne zadajate nizkih udarcev

»Spori so neizogibni del zakona, naj vam bo to všeč ali ne. Ko sta se na poročni dan vzela, sta združila svoje upe in sanje, obenem pa tudi svoje bolečine, strahove, nepopolnosti in čustveno navlako.«

Na koncu je vsakodnevni izziv s spodbudo, ki naj bi jo poskušali uresničiti v tistem dnevu. Dodanih je tudi nekaj vprašanj za razmislek o opravljenem izzivu ter prostor za zapisovanje, za tiste, ki jim zapis pomaga pri razmišljanju in načrtovanju.

»Današnji izziv: Iz svojega doma odstranite strup nestvarnih pričakovanj. Spomnite se, da od njega pričakujete preveč in se mu opravičite, ker ste bili do njega trdi. Obljubite mu, da ga boste skušali razumeti in mu zagotovite, da ga brezpogojno ljubite.«

»Naložba« v naju

Po knjigi sva z možem posegla na pobudo prijateljev, film pa sva poznala že od prej. Ne, nisva se še prebila čez vseh 40 izzivov, vidim pa prve rezultate: ker bereva vsakih nekaj dni, se me določene teme tako dotaknejo, da v meni odzvanjajo še nekaj dni, sploh če »pritisnejo« na tiste najine točke, v katerih se čutiva šibka, včasih tudi neuspešna. Seveda ob tem lahko samo potrdim namen avtorjev, da »brez dela ni jela« – ko se izziv trudim naslednji dan (prebirava jo ob večerih) tudi ozavestiti in ga konkretno izpolniti, čutim, da sem naredila majhen korak pri gradnji najinega odnosa. In lahko potrdim pričevanja mnogih: dobra »naložba«, ki prinaša več zadovoljstva in izpolnjenosti v tisto, za kar sva se pri poroki odločila, da bo sveto.

Foto: www.soberrecovery.com

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja