Štiri super očetje v svetu živali

Vir: Shutterstock

Se lahko od živali naučimo, kako ravnati s svojimi otroki? Ljudje smo najbolj razvita bitja, a včasih nam manjka preprostosti in dobro je, da se kdaj pa kdaj ozremo v naravo. Spodnji primeri živalskih očetov nas spominjajo na to, kako izjemnega pomena je očetova vloga.

Pa saj vemo, kako je, boste pomislili: v mnogih živalskih vrstah za očete velja, da je njihov cilj razmnoževanje in ohranjanje svoje vrste. In po končani »nalogi« izginejo ter mnogokrat ne ostanejo pri vzreji mladičev. In vse pade na pleča samice. A ni vedno tako – teh nekaj prav posebnih živalskih očetov ima pri vzreji izjemno vlogo.

1. Cesarski pingvin – ko se očka osebno žrtvuje za dobro svojih mladičev

Cesarski pingvin je eden najbolj predanih očetov v svetu živali. Medtem ko se jate selijo na jug, si vsak samec poišče samičko. Ko samica izleže jajce, zgolj eno, ga vedno zaupa samcu. Cesarski pingvini ne spletajo gnezd, saj je narava v tem mrzlem predelu zelo osiromašena. Samec jajce prekrije z valilno gubo in sedi na njem dobra dva meseca. Medtem sam ne zaužije niti grižljaja hrane.

Samica medtem odide in v morju nabira hrano. Vrne se šele, ko je mladič izvaljen. Vso hrano, ki jo prinese, mladiček spravi v svojo kožno gubo. Šele takrat izstradani očka odide k morju. Tisti, ki jim pot do morja uspe, se v treh do štirih tednih s hrano vrnejo na vališče in razbremenijo samice.

Očetova žrtev in predanost zagotovita, da se mladič lahko varno razvija v jajcu in izvali.

2. Morski konjički – očka, ki nosi otroka

Morski konjički veljajo za ene najbolj posebnih živali z neverjetnim razlogom – noseči so moški morski konjički. Oni nosijo mladička in ga porodijo.

Moški morski konjički imajo mešiček za razmnoževanje, kamor samice odložijo ikre. Samec jih oplodi. Ko so jajčka v mešičku, jih morski konjički 45 dni pazijo in hranijo, dokler se ne razvijejo. Mešiček postane velik in napet in ko se dopolni mesec in pol, samci, zanimivo, s porodnimi krči, iztisnejo mladiče. Samec potrebuje nekaj dni, da se mešiček izprazni. Povprečno iztisnejo okoli 100 do 200 mladičev.

Očetova vloga je neprecenljiva.

3. Volk – očka, zvest svoji družini

Volkovi so odlični očetje, saj so pozorni in zaščitniški.  S svojo volkuljo živijo monogamno, celo življenje. So klasičen primer, kako družina povezano živi skupaj.

Ko volkulja skoti mladiče, se od nemočnih volkcev, ki so slepi, ne oddalji niti za ped. To traja nekaj tednov. Oče volk varuje mater in mladiče pred plenilci in sosednjimi krdeli. Sam lovi hrano, ki jo deli s celo družino in je ne zadržuje zase, čeprav jo sam zaradi lova potrebuje največ.

V leglu je od pet do osem mladičev. Medtem ko mladiči odraščajo, oče prevzame vlogo mentorja in pomaga mladičem, da se vklopijo v krdelo.

4. Mala svinjačka – garaški očka, ki dela za svojo družino

Samci teh ljubkih opic, ki so najmanjše na svetu, jemljejo vlogo očetov zelo resno. Od rojstva začnejo skrbeti za svoje potomce, jih negujejo, ližejo, stiskajo, medtem ko samica okreva po rojstvu.

Ker so male svinjačke res majhne, je skotitev za mamo opico zelo naporna. Prvih nekaj tednov zato očka prenaša svoje mladičke na hrbtu in se konstantno vrača v gnezdo, kadar so lačni. Načeloma dva, če pa je potrebno, včasih očka prenaša tudi po štiri mladiče naenkrat.

Ker na hrbtu nosijo svoje mladiče, imajo manj možnosti za lastno hranjenje in tako prepustijo samicam, da so bolj prehranjene kot oni sami.

Povzeto po: animalparenting.weebly.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja