Ste zmedeni zaradi toliko vrst vitamina C?

foto: freepik.com

Vitamin C je nujno potreben za naše zdravje. To je vodotopen vitamin, ki se ne more shraniti  v telesu na zalogo, in ker ga sami ne moremo tvoriti, je potreben reden vnos z zaužito prehrano. Ob omembi vitamina C pogosto pomislimo na limone in citruse. Pa vendar je vitamin C prisoten tudi v številnih drugih virih: šipek, paprika, črni ribez, peteršilj, špinača, ohrovt, kivi, brokoli, jagode.

V primeru kroničnih bolezni in v obdobju manjše odpornosti ali ko zbolimo, ga naše telo potrebuje še v večjih količinah kot sicer in takrat je na mestu razmislek, kako ga bomo dodali k svoji običajni prehrani. 

Dodati vitamin C zveni precej preprosto, dokler se ne znajdemo pred kopico različnih preparatov in ne vemo, kaj izbrati. Zato smo pripravili kratek opis različnih vrst vitamina C, da bi vam pomagali najti pravo izbiro za vas.  

Različne oblike vitamina C

  • Askorbinska kislina

Vitamin C, kot ga najdemo prisotnega v naravi, je v obliki askorbinske kisline. To je tudi pravo ime za vitamin C. Naravni vitamin C najdemo v številnem sadju, zelenjavi in zeliščih. V prehranskih dopolnilih najdemo večinoma sintetično askorbinsko kislino, ki pa ima podobno biološko dostopnost kot naravna askorbinska kislina. 

Telo lahko askorbinsko kislino dobro izkoristi. Dodatke najdete v obliki prahu ali tablet. Oboje je enako učinkovito, le da lahko pri prahu lažje prilagajate odmerke. Res pa je, da je za nekatere askorbinska kislina prekisla oblika za želodec in ne prenašajo visokih odmerkov, kar se kaže kot slabost ali driska.

  • Vitamin C z bioflavonoidi

Bioflavonoidi so rastlinske spojine, ki jih je posebej veliko v rastlinah, bogatih z vitaminom C. Rastline jih tvorijo kot odziv na okužbo z mikrobi. 

Tudi v prehranskih dopolnilih pogosto kombinirajo vitamin C z bioflavonoidi, saj imata skupaj boljši učinek. Bioflavonoidi povečajo vsrkanje vitamina C, poleg tega pa imajo tudi sami koristi za zdravje (delujejo kot antioksidanti, protivnetno …).

  • Askorbat

Vitamin C v obliki mineralnega askorbata imenujejo tudi pufrski vitamin C, ker ni tako kisel in ne predstavlja kislinske obremenitve prebavil, je nežnejša oblika, ki jo črevesje lažje tolerira. Dobimo ga v obliki natrijevega, kalcijevega, kalijevega ali magnezijevega askorbata. Tako askorbat kot mineralni del se dobro absorbirata, zato je v primeru višjih odmerkov potrebno vedeti, da se takrat vsrka tudi primerno večja količina minerala.

  • Vitamin C s podaljšanim sproščanjem

Vitamin C je bolj učinkovit, če jemljemo več manjših odmerkov na dan kot večjo količino naenkrat. Pri obliki s podaljšanim sproščanjem se vitamin C počasi sprošča iz zaužite tablete, tako odpade problem z večkratnim jemanjem.

  • Liposomski vitamin C

V tej obliki je vitamin obdan z maščobnim mehurčkom, ki je podoben našim celičnim membranam, zato se zlahka vsrka v telo. Za razliko od ostalih oblik vitamina C, ki najprej portujejo skozi jetra, gre liposomski vitamin C direktno do celic po telesu. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Jaz toplo priporočam, da zaidete na spletno stran https://www.or-ca.si/, Diana Vlahinič ima ogromno znanja o prehrani, vitaminih, mineralih, o tradicionalni kitajski medicini, o naturopatiji, nato si oglejte spletno stran Mojce Vozel https://www.mojcavozel.com/.
    Prehrana je ključ do zdravja, veliko bolezenskih stanj lahko preprečimo s pravilnih prehranjevanjem in ne potrebujemo konzumirati zdravil, preverjeno pri sebi.

  2. Naslov “toliko vrst vitamina C” ZAVAJA. Klikbejt. V članku pa potem pravilno pišete “Različne OBLIKE vitamina C”. Pričakoval sem tudi, da bod skladno s fotografijo razloženo, da CITRONSKA kislina, ki je pretežno prostona v limonah NI vitamin C im da limone kot take vsebujejo dejansko malo ASKORBINSKE kisline, oz vitamina C. Tega ne navedete. Naštejete sicer ostale plodove, kjer je paprika upravičeno na vrhu, ampak zgolj kot viri s “prisotnim” vitaminom C. Tega, da ga ima paprika znatno več od limone ni moč prebrati. Škoda. Zadnje čase se članki zdijo “filanje prostora”. Mnogi napisani “na kilogram”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja