Starši, peljite otroke na igrišče!

Vir: Shuterstock

Sodobna igrišča so videti takole: ogromno malčkov in predšolskih otrok, morda še kakšen otrok iz prvega ali drugega razreda, nato praznina. Sodobni šolarji ne hodijo na igrišče, ker nimajo časa. Tekajo iz ene dejavnosti na drugo, vmes pa ždijo pred ekrani.

Naj počitnice ne bodo čas, ko poskušamo nadoknaditi vse, kar smo »zamudili« med šolskim letom. Vzemimo si čas za sprostitev, gibanje v naravi, igro z družino in prijatelji.Nočem idealizirati svojega otroštva in »dobrih starih časov«, a dejstvo je, da se je imela takrat večina otrok čas igrati. Ne le do vstopa v šolo, ampak še krepko v najstniška leta. Igrišča so bila polna ravbarjev in žandarjev, nogometašev in košarkarjev, deklic, ki so se igrale s punčkami, skirojev in barvnih kred. Bratov, ki so pazili na mlajše sestrice, babic, ki so pazile na vnuke in mam, ki so skozi okno klicale na kosilo.

Seveda to pomeni, da so otroci na igrišču občasno počeli tudi neumnosti, ki jih danes, ob nenehnem nadzoru, ne morejo več. A za večino je igrišče, na katerem nam nihče ni dajal navodil in nam gledal pod prste, vseeno eden najlepših spominov na otroštvo.

Zakaj je pomembno, da otroke peljemo ven in jim damo mir?

Sodobni starši smo postali prepričani, da igrišče ne zadostuje. Če želimo, da bo otrok uspešen, ga moramo čim prej vpisati na najrazličnejše gibalne urice in treninge. Hkrati ga pozabljamo peljati ven, na igrišče, v park in naravo, ga gledati, kako uživa ali uživati skupaj z njim. Ne le, dokler je majhen, ampak tudi kasneje. Zakaj je to tako pomembno?

  • Otroci po celodnevnih obveznostih potrebujejo prosto igro, ki ne koristi le telesu, ampak tudi možganom, izboljšuje koncentracijo, sposobnost kritičnega mišljenja, učenja in presoje.
  • Gibanje in prosta igra izboljšujeta razpoloženje in zmanjšujeta stres.
  • Otroci pri prosti igri urijo samoiniciativnost, ustvarjalnost in domišljijo, ki je organizirane vadbe ne nudijo (dovolj).
  • »Divjanje« v naravi izboljšuje psihično in fizično zdravje ter pomaga pri hiperaktivnosti in motnjah pozornosti.
  • Skupna igra je odličen način za povezovanje med otroki in starši.
  • Gibanje vpliva na kakovost spanca.
  • Prosta igra ne zahteva organizacije in je prijazna do družinskega proračuna. 

Igrajmo se, da smo v devetdesetih!

Naj počitnice ne bodo čas, ko poskušamo nadoknaditi vse, kar smo »zamudili« med šolskim letom. Vzemimo si čas za sprostitev, gibanje v naravi, igro z družino in prijatelji.

Igrajmo se, da smo v devetdesetih, izključimo elektronske naprave in povabimo sosede na nogometno tekmo. Pokažimo otrokom, kaj smo se igrali, ko smo bili majhni. Pojdimo se med dvema ognjema, mečimo na koš, skačimo s kolebnico in gumitvistom. Narišimo ristanc ali se pojdimo zemljo krast. Uprizorimo bitko z vodnimi balončki. V peskovniku zidajmo peščene gradove. Ne enkrat, čim večkrat!

Ali pa se prelevimo v starše iz devetdesetih; se usedimo na klopco, klepetajmo s sosedi in srkajmo kavo ali hladno pivo. S kotičkom očesa opazujmo, česa se bodo spomnili otroci sami. Do konca poletja jim gotovo ne bo zmanjkalo idej, samo čas in malo miru potrebujejo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.