Sporna brošura o kontracepciji v slovenskih šolah

Thumbnail

Po slovenskih šolah je zakrožila nova brošura »Vse o kontracepciji«. Način predstavitve metod in vmesni, strokovno večkrat nekorekten tekst, dijakom sporoča, da so zreli za spolnost, kontracepcija pa je tista rešitev, ki jih lahko obvaruje posledic. Pa je res tako?

Že slabo leto nazaj je po slovenskih šolah krožil vodnik po kontracepciji, ki je imel že s strokovnega stališča veliko spornih informacij ter ogromno pomanjkljivosti. Podobno netočnost se je dalo zaslediti tudi na etičnem področju, saj je najstnikom sporočal, da je spolnost skorajda vrsta treninga. Kot nekakšen nogomet, na katerega se moraš pripraviti s pravilno športno opremo, tu pa zaščititi z eno od predstavljenih metod. Popolnoma enako sporočilo, z enako strokovno netočnimi in zavajajočimi informacijami, pa najdemo v novi brošuri “Vse o kontracepciji”.

Že ob hitrem in površnem branju pade v oči opisovanje neželenih učinkov, kjer poleg hudih netočnosti igrajo posebno manipulativno vlogo stavki, kjer so predstavljene »prednosti« jemanja kontracepcijskih tablet. Navedene so stvari, kot so gladka koža, lepši lasje … področje, kjer so mlada dekleta še posebej ranljiva.

Nikjer pa ni omenjenih številčno ne tako redkih smrtnih primerov zaradi pljučne embolije in venske tromboze, ki nastanejo zaradi strdkov krvi, povzročenih s hormoni, ki jih tablete vsebujejo. Nikjer dejanskih primerov, ko se je po uporabi pojavila neplodnost, nikjer primerov, ko so ženske zbolevale za rakom dojke in materničnega vratu in nikjer primerov depresij in popolne izgube libida.

Omiljene pomanjkljivosti

Pri pozitivnih učinkih torej zaznamo veliko “plitvost” navedenih prednosti, ki ne segajo dlje od “svobodne” spolnosti, lepih las in kože, zaščitenosti in “varnosti”. Pri tveganjih, zaradi katerih postaja t. i. varnost jemanja hormonskih kontraceptivov nadvse vprašljiva že s strokovnega vidika, avtorji uporabljajo izredno omiljene izraze. Težo neželenih učinkov, ki sedaj, po 60 letih masovne uporabe kontracepcije, postajajo že svetovna problematika, skušajo prikriti za stavkom: »Kljub temu je vredno raziskati razloge za simptome, kajti obstaja lahko druga vrsta hormonske kontracepcije, ki je za vas primernejša

Med pomanjkljivostmi obenem kar izstopa strokovno popolnoma nekorekten stavek: »Venska trombembolija je redek dogodek, vendar je tveganje za njen razvoj pri ženskah, ki uporabljajo kombinirane hormonske kontraceptive, manjše od tistega med nosečnostjo oz. po porodu«. Trditev je skregana z vsemi znanstvenimi dokazi. Očitno je, da imajo resne strokovne netočnosti popolnoma manipulativno vlogo.

Zamolčano abortivno delovanje

Pri navedkih o mehanizmu delovanja posameznih metod je zaslediti veliko prikrivanje dejstva, da delovanje VSAKE vrste hormonske kontracepcije lahko povzroči prekinitev že spočetega življenja. Posebno je namerno prikrivanje tega mehanizma vidno pri razlagi delovanja intrauterinih sistemov ter materničnih vložkov. A ravno pri teh metodah gre za najvišjo stopnjo abortivnosti.

Zgibanka navaja: »IUS prepreči nosečnost tako, da zgosti sluz na vhodu v maternico, s čimer ovira prehod semenčic. Poleg tega stanjša tudi maternično sluznico.« Ginekologi, ki so pregledovali ženske z vstavljeno Mireno (lastniško ime IUD, ki je na voljo v Soveniji), povedo, da niso opazili prav nič bolj goste sluzi. Študije pa prav tako kažejo na to, da je pri tovrstnih pripravkih abortivno delovanje osnovni mehanizem delovanja. Metoda namreč ne prepreči ovulacije (razen v največ 15 %), temveč le nadaljnji razvoj zarodka, saj stanjšana maternična sluznica preprečuje, da bi se zarodek ugnezdil. Ne govorimo več o preprečitvi nosečnosti, saj do nje največkrat tudi pride. Njen temeljni mehanizem delovanja je tako abortiven. V petih letih (to je čas, ko je Mirena vstavljena v maternici) pa do spočetja najbrž pride kar nekajkrat.

Podobno velja za maternični vložek, kjer navajajo: »To (preprečitev nosečnosti) doseže z onemogočanjem gibljivosti semenčic na njihovi poti k jajcevodom in z drugimi lokalnimi vplivi na maternico.« Ti drugi lokalni vplivi pa ponovno skrivajo abortivno delovanje.

V brošuri, ki jo je prejelo na stotine slovenskih srednješolcev, je promovirana tudi sterilizacija.

Naravne metode v kategoriji “nizke zanesljivosti”?

Čisto na koncu brošure, v kategoriji »Nizka zanesljivost«, pa lahko najdemo le nekaj besed o naravnih metodah, ki so glede na prejšnje metode predstvaljene kakor “štetje starih mam”. Naravno uravnavanje rojstev je ponovno prikazano kot metoda kontracepcije, čeprav to NI. Sodobne metode ne temeljijo na “izračunu” dni ali približno natančnem ugibanju, ampak na opazovanju jasnih znakov plodnosti, ki spremljajo in upoštevajo nihanja v mesečnem ciklusu. To pa je ravno nasprotno od trditve, ki jo najdemo v brošuri: “Pomanjkljivost naravnega načrtovanja družine je, da ne upošteva nihanj v mesečnem ciklusu. Številne okoliščine vsakdanjega življenja lahko vplivajo na ritem menstruacijskega ciklusa in tako onemogočajo zanesljiv izračun plodnih in neplodnih dni”.

Če že moramo uporabljati pojem “zanesljivosti”, je ta pri pravilno živetih sodobnih naravnih metodah 99,5 %, predvsem pa ni mogoče vseh metod metati v isti koš. 

Kakšni so resnični cilji avtorjev brošure?

Omenjena brošura je nastala na pobudo nemške farmacevtske skupine Bayer, glavni podpornik je Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, med pokrovitelji pa sta še ena farmacevtska družba, MSD, in največji svetovni izdelovalec kondomov, Durex

Temeljne cilje (in posledice) brošure bi lahko povzeli v 11. točkah (povzeto po 24.kul.si):

1. mlade navdušiti za kontracepcijo,

2. normalizirati kemične splave nerojenih otrok (spirala, tabletke itd.),

3. povečati dobičke farmacevtskim podjetjem, ki izdelujejo kontracepcijska sredstva,

4. mlade prepričati, da so »zaščiteni« in da imajo lahko čim prej spolne odnose,

5. zdravje mladih ogroziti s stranskimi učinki kontracepcijskih sredstev,

6. na svetovni ravni omejiti rodnost,

7. poglobiti demografsko zimo v Sloveniji s tem, da se mlade že kot otroke navaja na kontracepcijo in na odklanjanje rodnosti,

8. ustvarjanje in poglabljanje predsodkov proti naravnim metodam (in uporabnikom), ki so edine brezplačne in zdravju neškodljive,

9. med učenci normalizirati sterilizacijo,

10. med otroki propagirati svoje produkte,

11. odpreti vrata šol radikalni organizaciji IPPF – The International Planned Parenthood Federation – največji organizaciji za promoviranje sterilizacije in splava na svetu, ki je tudi ena od podpornic projekta.

Pri omenjenem projektu poleg Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport sodeluje še Zavod za šolstvo, Ministrstvo za zdravje, Rdeči križ Slovenije, Združenje ginekologov in porodničarjev Slovenije, Slovensko društvo za reproduktivno medicino, Združenje za ambulantno ginekologijo, med pokrovitelji pa je tudi turistična agencija Mondial, ki je očitno udeležence svojih potovanj spodbudila k snemanju videov za natečaj v okviru omenjene kampanje. Raven nastalih posnetkov pove veliko o vsebini in dometu celotne akcije, podobno plitek in manipulativen pa je tudi promocijski video akcije

Nihče ne prevzema odgovornosti …

Ob koncu zgibanke se pojavi paradoksalen stavek njenih avtorjev. Avtorji ne prevzemajo nobene odgovornosti za vsebino tega ali drugih dokumentov, uporabljenih za vire, niti za kakršnokoli škodo, ki bi nastala zaradi uporabe posredovanih informacij.

Nehote se bralcu postavi vprašanje: “Kdo pa je potem odgooren za vse napisano?” Posebej upravičeno se o tem vprašamo ob ciljih brošure, ki mlade vodijo na področje, kjer so mladi najpogosteje ranjeni in kjer srečamo veliko skritega trpljenja. In kdo je odgovoren za strokovno nekorektne informacije, ki jih ne morejo podpreti niti priznane študije številnih raziskovalcev?

Starši in učenci imajo pravico do ugovora vesti!

Ni vseeno na kakšen način so mladostniki vpeljani v svet spolnosti.Ob vsem tem se je pomembno zavedati možnosti in pravice, ki jo tako staršem kot učencem omogoča Ustava RS. V 41. členu namreč piše, da imajo “starši pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo”. Ni vseeno na kakšen način so mladostniki vpeljani v svet spolnosti, ki naj bi bil svet lepote in milosti, svet svobodnega, popolnega, zvestega in rodovitbega podarjanja iz resnične ljubezni. Naj taka kljub brošuram tudi ostane!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja