Splav v luči velikonočne skrivnosti

Thumbnail

V družbi se o splavu največkrat pogovarjamo na osi liberalnosti in konzervativnosti. Ta dualizem lahko presežemo, če se učimo iz skrivnosti Velike noči.

Konzervativnost je večkrat označena kot tista, ki ni v skladu z realnostjo, še posebej ne s sodobno realnostjo. Govori sicer o tem, kako je vse lepo in prav v idealnih pogojih, ampak kaj ko danes ne živimo več tako. Na drugi strani pa je liberalni pogled predstavljen kot svobodomiseln in usmiljen do najbolj ubogih in drugačnih. Predstavljen je kot tisti, ki ne vidi idealne podobe, pač pa tisto že padlo, grešno. Tej realni stvarnosti naj bi prinesel rešitev.

Izhajajoč iz realne situacije …

Če je za sodobnega človeka danes kaj izziv, je to ravno preseganje osi zgolj na levo in desno, liberalno in konzervativno. A za to si najprej oglejmo različna stanja žensk, ki so pred odločitvijo za splav ali za ohranitev življenja.

Če je za sodobnega človeka danes kaj izziv, je to preseganje osi zgolj na levo in desno, liberalno in konzervativno.

Dekleta, še posebej mladoletna, so pogosto brezposelna.

Mnogokrat živijo še pri starših in nimajo osnovnih materialnih potrebščin, kot sta hrana in stanovanje.

Večkrat se ne morejo spomniti niti ene osebe, ki bi jim pri tem lahko kaj dosti pomagala.

Pogosto so vpleteni tudi ljudje, najbližji, ki ubogo mamo izsiljujejo. Partnerji, češ da jo bodo zapustili, če ne splavi; tudi nekateri starši odklonijo pomoč.

Vedno več primerov je, ko se starši odločijo splaviti zaradi zdravniških predvidevanj o duševni ali telesni prizadetosti otroka.

Mnogi starši se sklicujejo na odgovornost, ker v resnici nimajo časa za vzgojo otrok zaradi prepolnega urnika v službi ali pa ne želijo, da bi se otrok rodil v neprimernem odnosu med staršema.

Poznamo tudi primere zanositve med posilstvom.

… brez bega pred posledicami in odgovornostjo

Velika noč je tista, ki sprejema realnost takšno, kakršna je, in se hkrati steguje k idealom.

Prezgodnje ali neodgovorne spolnosti, ki se je že zgodila, se ne da izbrisati, prav tako ne materinstva in očetovstva, niti življenjske situacije. Lahko naredimo le novo tragedijo na vse to. Ne prevzamemo odgovornosti za nastalo situacijo in se izognemo življenju neke osebe, kar pusti velike posledice.

Velikonočna skrivnost nam kaže pot, kjer se zavedamo najrazličnejših križev, krivic in težav; pa vseeno križ objamemo in izkažemo ljubezen do konca. Samo ta ljubezen prinese odrešenje in vstajenje. Velika noč je torej tista, ki sprejema realnost takšno, kakršna je, in se hkrati steguje k idealom. Brez sanjarjenja, zelo realno, presega delitve liberalno/konzervativno in se odpira odnosu s Presežnim.

Zaživeti novo življenje

Imamo pa seveda mnoge situacije, kjer je splav že narejen. Mnogo mater išče pomoč, ker se ne morejo otresti krivde. Pojavi se depresija, obup, nemir, samomorilne misli, tudi alkoholizem ali droge, samopoškodovanje, karierizem, ločitve, hladnost v odnosih. To so le nekatere posledice, zgodb pa je seveda toliko, kolikor je mater z izkušnjo splava.

Šele s celostnim objemom križa, s soočenjem z vsemi posledicami in z odnosom premagamo temo krivde in zaživimo novo življenje.

Ali velikonočni pogled v  takšnih primerih govori samo o pozitivnem pogledu in odrivanjem negativnega? Ali pravi: Pozabi, živi naprej, ne obremenjuj se s tem, kar je bilo? Velikonočno tridnevje nam kaže, da lahko šele s celostnim objemom križa, s soočenjem z vsemi posledicami in z odnosom premagamo temo krivde in zaživimo novo življenje.

O tem pričujejo tudi spovedniki, ki zagotavljajo Božje odpuščanje tem materam, pa se slednje še vedno ne morejo pomiriti v svojem telesu, če niso odpustile sebi. Odpuščanje ni možno brez ljubezni do sebe in zavedanjem, kaj sploh želimo odpustiti. Odpuščanje torej ni odrivanje in bežanje pred težavami, ampak soočenje z njimi.

Velika noč je zmaga nad smrtjo, ne njeno zanikanje.

 

Jani Jeriček je univ. dipl. teolog in član Zavoda ŽIV!M

Foto: pinterest.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja