Specimo Jezusu torto za rojstni dan!

Thumbnail

Zakaj pa ne? Glede na to, da za božič praznujemo Jezusovo rojstvo, ne bo nič narobe, če na praznično mizo poleg potice postavimo tudi torto. Ta pa je lahko tudi polna močne simbolike.

 

Torta za Jezusov rojstni dan res ne spada med tradicionalne slovenske božične jedi, a jo vendarle lahko na lep način vključimo v družinsko praznovanje božiča. Glede na to, da je rojstnodnevna torta nekaj, kar je otrokom še posebej blizu in zanje predstavlja nekaj posebno prazničnega, bodo novo zamisel verjetno z veseljem sprejeli in pri izvedbi sodelovali.

Posebej dragocen za skupno druženje in pogovor o simboliki je lahko že sam postopek priprave torte, sploh če pri njem sodeluje čim več družinskih članov.

Postrežemo pa jo tudi lahko na posebej slovesen način – tako da pripravimo skromno rojstnodnevno zabavo (praznična okrasitev, prigrizki, glasba, igre, zapojemo »vse najboljše«, izrekanje želja, prinašanje drobnih darilc k jaslicam …). Mogoče lahko nanjo povabimo še koga, ki je v teh dneh bolj sam in bi bil druženja še posebej vesel.

Jezusovo rojstnodnevno torto si lahko zamislite čisto po svoje, ponujamo pa nekaj predlogov, kako lahko na zelo različne recepte navežete posebno simboliko in tudi citate iz Svetega pisma.

In ne pozabite – pomembno je, da si vse skupaj zastavimo tako preprosto, da nam bo res v veselje in popestritev prazničnih dni in ne še en dodaten zahteven projekt, ki nas bo odvračal od bistva praznika.

Simbolika Jezusove rojstnodnevne torte

Oblika torte – če je okrogle oblike, lahko že v tem vidimo simboliko neskončnosti – takšna je Božja ljubezen do nas.

Sveto pismo (SP): “Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.” (Jn 3,16)

Spodnja plast torte

RJAVA BARVA (čokoladna plast – biskvit/krema, presna, krhko testo za pite): smo grešni

Takšna, temna, postanejo naša srca, kadar so zapackana z grehom – da bi nas tega odrešil, je Bog poslal na zemljo (rjava) svojega sina Jezusa.

SP: “Božja ljubezen do nas pa se je razodela v tem, da je Bog poslal v svet svojega edinorojenega Sina, da bi živeli po njem. Ljubezen je v tem – ne v tem, da bi bili mi vzljubili Boga. On nas je vzljubil in poslal svojega Sina v spravno daritev za naše grehe.” (1 Jn 4,9–10)

Srednja plast

RDEČA BARVA (višnjeva/jagodna/malinova krema): Jezusova kri

Rdeča predstavlja Kristusovo kri, ki jo je prelil v odkupnino za naše grehe

SP: “V njem, po njegovi krvi imamo odkupitev, odpuščanje prestopkov po bogastvu njegove milosti.” (Ef 1,7)

Zgornja plast (dve možnosti, lahko uporabimo eno ali obe)

1. možnost:

ZELENA BARVA (rezine kivija ali z barvilom obarvana krema ali biskvit): rastemo v Kristusu

Zelena predstavlja novo življenje, ki ga imamo v Kristusu, potem ko je izmil naše grehe

SP: “Pričevanje pa je v tem: Bog nam je dal večno življenje in to življenje je v njegovem Sinu. Kdor ima Sina, ima življenje; kdor nima Božjega Sina, nima življenja.” (1 Jn 5,11–12)

2. možnost:

BELA BARVA (smetana/skuta/svetel biskvit/preliv iz bele čokolade): čisto srce

Bela simbolizira Jezusovo nedolžnost, pravičnost, čistost – takšna so tudi naša srca, ko jih on opere

SP: “Če pa svoje grehe priznavamo, nam jih bo odpustil in nas očistil vse krivičnosti, saj je zvest in pravičen.” (1 Jn 1,9)

Okrasitev

RUMENA/ZLATA ZVEZDA – zvezda, ki je kazala modrim z vzhoda pot do Jezusa

SP: “Po kraljevih besedah so se modri odpravili na pot; in glej, zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete.” (Mt 2,9)

Več zvezdic na torti pa nas lahko spominja tudi na nebesa.

JASLICE OZ. JEZUŠČEK (lahko iz marcipana, tičino mase, nabrizgano z obarvano smetano, lahko kar plastične figure)

SP: In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora.” (Lk 2,7) 

SVEČKA NA TORTI – Jezus je Luč, ki je prišla, da je razsvetlila temo

SP: Spet jim je Jezus spregovoril: »Jaz sem luč sveta. Kdor hodi za menoj, ne bo hodil v temi, temveč bo imel luč življenja.« (Jn 8,12) 

Še posebej močno simboliko bomo vnesli, če ob osrednji svečki na tori vsak član družine prižge svojo svečko (jo potem zapiči na določeno mesto na torti ali v svoj košček torte) kot zavezo k temu, da bomo priče njegove ljubezni (svetlobe) za druge. Ob tem lahko preberemo: »Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.« (Mt 5,16)

Nekaj možnosti okrasitve – od povsem preprostih do umetniških: 

Kako lahko iz torte pravokotne oblike izrežemo hlevček in zvezdo. 

 

Viri: spelloutloud.com, oldfashionedliving.com, dukesandduchesses.com, ouroutofsynclife.com

Foto: happyhomefairy.com, aweekly.com, wecraftdaily.blogspot.si, heatherscakesandconfections.blogspot.si, rosebakes.com, cakesbykatied.com, cakecentral.com, catholicmissionaryfamily.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja