Šola popolnoma prepovedala uporabo mobilnih telefonov in poročajo o osupljivih spremembah

Foto: Shutterstock

Vodstvo srednje šole Ysgol John Bright, ki se nahaja v mestu Llandudno na severu Walesa, je pred približno enim letom sprejelo sklep, da se dijakom v času zadrževanja na območju šole popolnoma prepove uporabo mobilnih telefonov. Pa ne le to – uporaba ni dovoljena niti profesorjem.

Striktno pravilo se nanaša na ves čas tekom šolskega dne, celo na čas med odmori in na čas kosila.

In rezultat? Dijaki imajo boljše ocene in boljše vedenje.

Ann Webb, ravnateljica šole, pravi, da so spremembe tako očitne, da niti razmišljajo ne, da bi uporabo telefonov ponovno dovolili: “Učenci se veliko več družijo med seboj, opažamo spremembo v socialnih interakcijah in so veliko bolj skoncentrirani pri pouku samem.”

Morda se zdi naslednje opažanje nekaj, kar bi moralo biti samoumevno, toda žal ni: “Ker Učenci se veliko več družijo med seboj, opažamo spremembo v socialnih interakcijah in so veliko bolj skoncentrirani pri pouku samem.njihove oči (no, praktično celo telo) niso prilepljene na ekranček, ko zjutraj prihajajo v šolo, je med učenci veliko več druženja, komunikacije, prijaznosti. Kadar gredo v knjižnico, brskajo po knjigah in ne po telefonih. In o vsebini govorijo s sošolci!”

Poleg sprememb v odnosih pa ravnateljica izpostavlja tudi delo pri pouku: “Velika razlika je tudi v tem, da otroci dejansko sodelujejo pri pouku. Telefoni namreč kot motilo niso dostopni. In ocene so v povprečju veliko višje.”

In kaj se zgodi, če pravila ne upoštevajo? Ann Webb odgovarja: “Če smo pošteni, odkar smo to pravilo uvedli, uporaba telefona sploh ni stvar debate. Preprosto ne vidiš učenca, ki bi ga uporabljal. To spoštujejo. Tudi sami opažajo pozitivne spremembe. Resnično sem prepričana, da učenci pozitivno sprejemajo ta odklop od socialnih omrežij. Vidijo, da je koristno, zato ga tudi vsi upoštevajo.”

Če pa kakšnega dijaka tu in tam vseeno ujamejo pri uporabi mobilnega telefona kadarkoli v času, ko se nahaja na površini šole, mu ga preprosto vzamejo do konca šolskega dne.

Vse več šol se odloča za ta ukrep

Omenjena šola seveda ni osamljen primer, saj že dobro leto zakon o prepovedi uporabe mobilnih telefonov velja tudi v francoskih osnovnih šolah. Tako praksa kot različne raziskave kažejo, da neuporaba mobilnih telefonov močno zviša kognitivno sposobnost učencev ter vpliva na lažje učenje.

Mnoge šole po svetu se za prepoved odločajo tudi za to, ker naj bi le to zmanjšalo medvrstniško nasilje in zmerjanje.

Medtem so npr. tudi na drugem koncu sveta, v Viktoriji, najmanjši zvezni državi Avstralije, sprejeli zakon, da bodo s 1. 1. 2020 na vseh javnih šolah prepovedali uporabo mobilnih telefonov.

 

Ob tem se seveda krešejo mnenja in v debatah za in proti argumentov nikoli ne zmanjka.
Toda iz prakse šol, kjer je uporaba mobilnih telefonov že prepovedana, lahko sklepamo, da je v dobro učencev in učiteljev to koristen ukrep. Bi ga v šoli, kamor hodi vaš otrok, vi podprli?

Vir: walesonline.co.uk

Komentarji

  1. Saj je pri nas tudi tako…
    Saj je pri nas tudi tako. Telefon ni dovoljen od začetka pouka do konca pouka. Niti med odmori. Če otroka zalotijo sledi opozorilo in naslednjič odvzem za člas pouka in obvetilo staršem. Izrecno povedano na roditeljskih sestankih!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja