Slovenski alpinist: “Največja zahvala gre čudoviti gospe, ki mi jo je Bog dal pred 40 leti”

Thumbnail

Vrhunski slovenski alpinist Andrej Štremfelj je prejšnji konec tedna na gorniškem festivalu Ladek na Poljskem prejel najbolj prestižno alpinistično priznanje, zlati cepin za življenjsko delo. Ob prejemu nagrade je vsa dvorana vstala in mu podelila bučen aplavz, on pa je prejem nagrade in zahvalo takoj pospremil s šalo.

Hvaležen

Ob prejemu prestižne nagrade se je najprej zahvalil Bogu – ker je tukaj in nad vsemi nami.  Nato se je zahvalil organizatorjem srečanja in komiteju, ki ga je izbral za nagrajenca.

Zahvalil se je tudi staršem, ki jim sicer ni bilo všeč, da je postal alpinist, a so ga vseeno vedno potihem podpirali. Za pomoč pri zbianju denarja se je zahvalil tudi Planinski zvezi Slovenije.

»Največja zahvala pa gre čudoviti ženski, ki mi jo je Bog dal pred 40 leti – moji ženi Mariji. Polovica te nagrade pripada njej,« je dejal prvi lastnik zlatega cepina za življenjsko delo in za vrhunski vzpon in prvi prejemnik te nagrade sploh.

Vsestranski

Mož, oče, profesor športne vzgoje, gorski vodnik, čebelar in nasploh vsestranski človek, je prejemnik mnogih nagrad. Kot prvi Slovenec (in Jugoslovan) se je skupaj z Nejcem Zaplotnikom 13. maja 1979 vzpel na Everest, 11 let kasneje sta se kot prvi zakonski par na Everest povzpela oba zakonca Štremfelj, za kar sta bila vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov.

Marija Štremfelj je še vedno edina Slovenka, ki se je vzpela na Everest pa tudi prva, ki je splezala na osemtisočaka. Skupaj imata tri otroke, oba sta učitelja in gorska vodnika.

V Božjih rokah

Oba verjameta, da je alpinizem njuna pot, ki jima jo je namenil Gospod, ki ju je preko različnih, pogosto težkih, preizkušenj v gorah vodil k sebi. Na odprave redno jemljeta tudi sv. pismo, svoji življenji pa polagata v Božje roke.

Prejem nagrade si lahko ogledate na posnetku (od 1:08:00 dalje).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja