Skrivna moč lubenice

lubenica

Velika, okrogla, debela, rdeča, sladka in osvežujoča. S svojo sočnostjo nas premami, da se ji le težko upremo. Pa zakaj bi se, lubenica je vendar simbol poletja.

Lubenica vsebuje kar 92% vode, zato je dobra osvežitev v vročih in suhih poletnih dneh. Poleg tega, da z njo potešimo žejo, pa lubenica ugodno vpliva na naše zdravje. 

Lubenica vsebuje najpomembnejše antioksidante, kot so:

  • Vitamin C, ki krepi imunski sistem, pospešuje celjenje in preprečuje poškodbe celic,

  • Vitamin A, ki ohranja zdrave oči,

  • Vitamin B6, ki ojača delovanje možganov.

V njej je tudi obilo likopena, ki ga bolj poznamo kot sestavino paradižnika, čeprav se  lubenica lahko pohvali z največjo koncentracijo likopena med svežim sadjem in zelenjavo.

Likopen je znan antioksidant in tudi snov, ki preprečuje raka. Tako ščiti pred rakom prostate, rakom pljuč, rakom debelega črevesja, rakom endometrija in rakom dojk. Dokazano pa je tudi, da pomaga preprečiti srčne bolezni. 

Lubenica je tudi bogata z mikroelementi, kot sta natrij in kalij, zato nas to privlačno sadje hrani tako s pomembnimi elektroliti, ki jih izgubljamo s potenjem, kot hidrira naše celice. Vse to pa pripomore k boljšemu delovanju celic in boljši presnovi. 

Lubenica vsebuje zelo malo kalorij, zato brez strahu pred sladkanjem z njo. Naj vam tekne sama ali pa iz nje pripravite zdrave smutije ali »sladoled«. Dodate lahko še drugo sadje, npr. jagode, borovnice, banano, avokado. 

Kako izbrati lubenico?

Zrela lubenica je trda in težka glede na svojo velikost. Če potrkate nanjo, votlo zadoni. Je enakomerno obarvana, le na mestu, kjer je ležala, je rumenkaste barve. Najbolje je, da jo shranjujete na sobni temperaturi, saj tako ohrani največ likopena. Ko je enkrat razrezana, pa jo je seveda potrebno shranjevati v hladilniku. 

Pa dober tek!

foto: storyblocks.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja