Skrb za svobodne, pluralne in neodvisne medije je državljanska dolžnost

svoboda_tiska

Danes obeležujemo svetovni dan svobode tiska. Unesco, ki je predlagal razglasitev tega svetovnega dne, ga je posvetil predvsem zavedanju, da so svobodni, pluralni in neodvisni mediji temeljna sestavina vsake demokratične družbe. Ker si večinsko želimo živeti v demokratični družbi, je naša državljanska dolžnost prispevati k svobodi, pluralnosti in neodvisnosti slovenskih medijev.

Vsako dejanje šteje

Prispevek ima lahko veliko oblik in odtenkov. Najpogosteje se izraža v obliki konkretne finančne podpore, h kateri vas v teh dneh z donacijsko akcijo vabimo tudi na iskreni.net in domovina.je, kjer se z vašo pomočjo zagotavljamo neodvisnost, mi pa se že leta trudimo prispevati k pluralnosti in večji svobodi v družbi. 

Spremembo dela tudi deljenje in priporočanje medijskih vsebin, ki pripomorejo k demokratičnosti, Ogromno k okolju, v kakršnem bi radi živeli, pripomore tudi vzgoja, ki spodbuja argumentacijo, soočanje različnih mnenj, samostojen razmislek in zdravo pamet.svobodi, pluralnosti. Pa komentiranje, jasno in utemeljeno izražanje svojega mnenja, tako v družini, družbi, kot tudi na socialnih omrežjih in med drugače mislečimi.

Ogromno k okolju, v kakršnem bi radi živeli, pripomore tudi vzgoja, ki spodbuja argumentacijo, soočanje različnih mnenj, samostojen razmislek in zdravo pamet. S tem imamo pri nas, v Sloveniji, res veliko težav. Ljudje si prepogosto ne znajo sami ustvariti mnenja. Mnogi ne vedo, kaj mislijo. Ali pa sploh nič ne mislijo in slepo sledijo ali jim je preprosto vseeno. Marsikomu se zdi branje brez veze, pri knjigah večina pogleda platnice, pri člankih pogleda sliko, prebere naslov in morda še vodilo. Bralci celotnih vsebin so glede na raziskave redki. Vse redkeje je, tako opažam, moč najti ljudi, ki bi o stvareh razmišljali sami, bi bili sposobni kritičnosti, dvoma in spoštljivega nestrinjanja.

Spremljanje kvalitetnih medijskih vsebin lahko tukaj naredi ogromno razliko

Ne le, da brez navodil ne vedo, kako razkužiti blokovsko stopnišče, odpreti lokal ali se odpraviti iz hiše .. čeprav je tudi to nek tragičen pokazatelj brezmiselnega življenja. Nekateri se tako z brezveznim zmerjanjem dajejo pod članki, si članke in komentarje besno izmenjujejo na socialnih omrežjih, se obkladajo z zmerljivkami in se sovražijo zaradi drugačnih stališč. Drugi pa so raje tiho in v strahu, da bi jih kdo čudno gledal, se z njimi ne strinjal ali stisnil kak »jezi me« ali »neverjetno«. Raje ali zaradi »ljubega miru« ne delijo svojega mnenja, molčijo in se morda celo pustijo prepričati, da mislijo in verjamejo narobe ali nekaj, česar ne bi smeli. Spremljanje kvalitetnih medijskih vsebin lahko tukaj naredi ogromno razliko.

Svobodni v srcu in glavi

Nekaj dni te karantene sem se vsak dan znova odločala, da bom tisti dan tudi sama nekaj naredila v smer bolj pluralne družbe, bolj svobodnih in razmišljujočih ljudi in predvsem same sebe. Trudim se več brati. Predvsem tudi medije izven meja te dežele. Bližnje spodbujam, da bi več brali. Izzivam z vprašanji in pričakujem jasna stališča in izraženo voljo in mnenje. Pokličem tudi koga, za katerega sama verjamem, da živi v zmoti in ga ne skušam prepričati v svoj prav. Večkrat se začudim svoji omejenosti, naivnosti in neukosti. In predvsem vse bolj spoznavam, kako smo mnogo več kot le levi in desni, verni in neverni, barvasti, konservativni in progresivni …

In predvsem, kako zelo bi radi bili brez strahu, svobodni. Ne le neomenjeni na meje lastnega doma, občine, države. Ne le neujeti med poli resničnostnih (političnih) šovov. Temveč predvsem svobodni v misli in besedi, sprejeti v različnih pogledih in vrednotah. Predvsem svobodni v srcu in glavi. Iskreni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja