Si ženska v vsej svoji strasti, moči, divjosti in kraljevskem dostojanstvu?

Foto: Shutterstock

Ženska, katerekoli starosti, poslanstva, stanu …, je kraljica in je divja ženska. In morda niste vedele, ampak tega nas uči tudi Sveto pismo oz. ženske v njem, ki predstavljajo različne lastnosti, ki jih v sebi skriva vsaka ženska.

In, med njimi ni pridnosti, poslušnostu, podrejenosti … Ničesar pravzaprav, kar bi ženski dalo kaj manjšo vrednost, kot ji jo daje Bog, saj On vsako ljubi s svojo neskončno ljubeznijo. Vsaka je povabljena, da živi vse te barve in odtenke svoje ženskosti.

Biti strastna

Ljubezen, ki je neskončna in brezpogojna in se pogosto kaže v darovanju – tudi Marije Magdalene. Vsaka ženska je vabljena k tej strastni ljubezni.

Biti ljubezniva

Svetopisemska žena Lidija nam kot svečenica kaže podobo varovanja ljubezni in topline, duhovni vidik ženske, ki išče globino in jo vedno znova najde v Bogu. Ženska je tudi duhovna voditeljica in spremljevalka, ki izžareva usmiljenje in zna najti Boga v drugih.

Biti divja

Biti divja pomeni ne prilagajati se normam, ne pustiti, da te določa kdo od zunaj, naredi, kar meni, da je prav, pozna svojo ognjevito stran in jo zna uporabljati, kaže se takšna kot je, je pristna, jasna in odkrita. Kot Tamara, ki doseže pravico, četudi z zvijačo.

Biti kraljica

Če kaj, potem ženske nočemo, da nam moški ali druge ženske vsiljujejo vloge, ki nas razvrednotijo. A mnoge se vseeno bojijo pokazati kraljico v sebi. Četudi je prav v njihovem kraljivskem dostojanstvu, samostojnosti, svobodi in odgovornosti za življenje. Ester je bila judovsko dekle, sirota, ki se je pogumno zavzela za judovsko ljudstvo in pri tem tvegala svoje življenje. Ester je zgled ženske, ki vlada sebi, se ne primerja z drugimi. V ženski je hrepenenje po pravi veličini. Kraljica se zaveda, da njena vrednost ne izhaja iz drugih, temveč iz spoštovanja do sebe. Upa biti, kar je.

Biti mati

Materinstvo je močno povezano s podobo ženske. Kaže se v želji v sebi prebuditi življenje, ga sprejeti, hraniti, negovati, ga varovati, ljubiti … Lahko se kaže v vlogi matere ali na kakšnem drugem področju. Ženska je materinska vedno, ko je odprta za nekaj novega, kar želi priti iz nje. Pa ti, ceniš kot Eva svoje materinske darove?

Biti modra

Modra ženska ve, kdaj se česa lotiti, pozna modrosti narave in življenja, prenaša skrivnosti. Moč modrosti ji daje tudi intuicija. Ženska bolje razume prispodobe, ima potrpljenje in blagost. Veseli se tega kar je. Kot svetopisemska žena Ana, Fanuelova hči.

Biti pravična

Ženska popravi tako, da je za vse prav. Zmore voditi, tudi vojsko, če je treba, na sebi lasten način. Voditi v dobrih odnosih in se zavzeti za šibkešega. Je odločna in oborožena z znanjem. Tista, ki vliva varnost in moč. Ve, kdaj ukrepati in kdaj čakati ter svoja moč in pogum prejema v molitvi. Zgled sodnice daje starozavezna sodnica Debora.

Biti bojevnica

Bojevnica je notranje in zunanje lepa ženska, ki se upre konvencijam in pričakovanjem svojega časa, in je z Bogom pripravljena izbojevati svoj boj. Bojevati se pomeni zavarovati se, boriti se za svoje dostojanstvo in življenje ter zaščititi svojo ranljivo stran – kot Judita.

Biti močna

Služkinja, zapuščena od moža, podrejena, preizkušana, a vedno znova v zaupanju v Božji načrt in vodenje. Hagara nas uči, da je ženska v življenju soočena z mnogimi zahtevnimi izzivi, obupom in prizadetostjo. A ženske nosimo tudi Hagarino moč, da premagamo boleče izkušnje in s tem dozorimo.

Štirinajst svetopisemskih žena v knjigi Kraljica in divja ženska nosi lastnosti, ki jih ima vsaka ženska in katere je vsaka poklicana živeti, gojiti, dopustiti in jih ceniti. Med njimi so tudi gostiteljica in umetnica, spremljevalka in prerokinja, tukja in smejoča se ženska.

Tudi ti si vsak dan znova povabljena, da v polnosti živiš svoje bogato žensko dostojanstvo!

 

Vir: Knjiga Kraljica in divja ženska (Linda Jarosch, Anselm Grün)

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja