“Sharenting” – sporna praksa, ki krši pravico otroka do zasebnosti

Foto: Shutterstock

Nemški telekom je začel kampanjo, s katero želi starše ozaveščati morebitnih posledicah objavljanja otroških slik in posnetkov. Opozarjajo na tako imenovan “sharenting” – sporno prakso, v kateri starši na spletu delijo fotografije, videoposnetke in podrobnosti o življenju svojih otrok.

V ta namen so posneli nekajminutni film, ki predstavlja fiktivno zgodbo staršev devetletne Elle in morebitne posledice objav njenih slik in posnetkov na družbenih omrežjih. S pomočjo najnovejše tehnologije AI je prikazano, kaj se da narediti iz na prvi pogled povsem neškodljive slike, video posnetka, posnetka glasu … otroka. Pravijo, da je Ella predstavnica celotne generacije otrok in da je skrajni čas, da začnemo razmišljati o tem.

Pravice otrok

Vsaka oseba, vključno z otrokom, ima pravico, da sama odloča o svoji digitalni identiteti. Toda študije kažejo, da ima povprečen otrok, star pet let, na spletu 1.500 svojih slik – seveda naloženih brez njegovega soglasja od tistih, ki jim najbolj zaupa: od staršev. Z nekritičnim deljenjem otroških slik na spletu starši tvegajo, da bodo otroke nenamerno izpostavili profiliranju s strani posrednikov podatkov, hekanju, prepoznavanju obraza, pedofiliji in drugim grožnjam zasebnosti in varnosti. Digitalna in medijska pismenost vključuje tudi znanja o primernem ravnanju s fotografijami, informacijami in podatki na družbenih medijih.

Smo otrokovi skrbniki, toda otrok nikakor ni naša last. Ima svoje življenje in svojo identiteto. S tem, ko z najširšo javnostjo in tudi potencialnimi zlonamernimi osebami delimo njegovo zasebnost, smo prekoračili mejo, do katere smemo.

Svet se je v zadnjih petnajstih letih močno spremenil. Izjemnemu digitalnemu napredku ni sledil družbeni korektiv. Starši smo tako ostali sami zgolj s svojimi lastnimi načeli in morebitno zdravo pametjo. Zdaj so se zbudili tudi strokovnjaki, ki opozarjajo na to, da ima otrok pravico do zasebnosti, tudi digitalne.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja