Še več idej za praznovanje velikega tedna doma

Vir: Pixabay

Lansko leto smo pred veliko nočjo na portalu Iskreni objavili članek odličnih idej za še bolj doživeto praznovanje velike noči doma, z otroki. V njem najdete ideje za domače praznovanje velikonočnega tridnevja; obred umivanja nog, zadnjo večerjo, post na veliki petek, molitev ob uri Jezusove smrti, domače češčenje križa, blagoslov ognja, jedil, molitev ob božjem grobu in velikonočno vigilijo ter nekaj idej za praznovanje velike noči. Vse podrobnosti si lahko preberete na povezavi. Letos dodajamo še nekaj možnosti, ki lahko obogatijo vaše praznovanje velike noči.

Sreda velikega tedna

Po domu skrijte trideset srebrnikov (lahko gre za pecivo, čokoladne zlatnike, pri starejših tudi prave kovance) in po tem, ko otroci vse najdejo, pogovorite o pohlepu, denarju, izdaji, morda vam bodo pri tem pomagali že otroci z njihovim odnosom med iskanjem srebrnikov.

Obrede velikega tedna otrokom lahko razložite tudi preko ogleda posnetka na tej povezavi.

Veliki četrtek

Možnosti dužinskega praznovanja velikega četrtka smo v veliki meri predstavili že lani. Preberite, kako pripraviti pashalno večerjo in obred umivanja nog.

Epidemija je prinesla tudi več gradiv, ki jih lahko uporabite kot pomoč pri razlagi dogodkov velikega tedna otrokom. Lahko si ogledate katero od risank, ki prikazujejo dogajanje posameznega dne.  Jezusovo zadnjo večerjo bodo otroci lažje razumeli preko risanke.

Podobna risanka je tudi na tej povezavi, za starejše otroke v obliki filma pa tukaj. Prva je sinhronizirana, drugi s slovenskimi podnapisi. Ob tem se lahko pogovorite o prvi sveti maši, duhovništvu in o tem, kako vsak član vaše družine služi drugim ljudem – posebej tem, ki so mu najbližji.

Veliki petek

Izdelajte domači križev pot; naredite postaje (lahko so iz vej, nabranih v naravi, lahko gre za pobarvanke, postaje izdelane iz gline, lesa – glede na starost otrok), pripravite besedilo postaj križevega pota kar doma in ga skupaj zmolite – lahko tudi večkrat

Zmolite žalostni del križevega pota.

Če so vaši otroci že starejši si oglejte film Kristusov pasijon, sicer pa bo pasijon po Marku predvajan tudi na 2. programu TV SLovenija, in sicer ob 10.00.

Naredite trnovo krono.

Dajte otrokom kos lesa in žebelje ter jim dovolite, da jih zabijejo v les in spoznajo, kaj pomeni križanje.

Zmolite žalostni del rožnega venca

Bodite tiho v urah Jezusovega trpljenja in čas namenite premišljevanju Jezusovega trpljenja (od 12.00 do 15.00).

Lahko si ogledate spodnji video, ki ob Božji besedi prikaže Jezusovo trpljenje:

Risanka s podobno vsebino je tudi: https://www.youtube.com/watch?v=Bmaarl9eUKA, film, primeren za starejše otroke, sinhroniziran v slovenščino, pa na tej povezavi (vsebuje prizore mučenja).

Velika sobota

Ustvarite domač velikonočni vrt, ki ga lahko postavite v vaš praznični molitveni kotiček ter ga uporabite tudi za molitev z otroki ob Jezusovem grobu in na veliko noč in po njej kot simbol vstajenja. Natančna navodila za izdelavo najdete na tej povezavi. Če se ga boste lotili na veliko soboto (in ne že prej), lahko semena posejete pod mah, kasneje, ko bodo semena vzklila in pognala zelenje pa vam bo vaš velikonočni vrt pomagal ohranjati spomin na vstajenje. Tega namreč praznujemo vse do Binkošti! 🙂

Naredite velikonočno svečo. Duhovnik na velikonočno vigilijo velike sobote v cerkev prinese svečo, ki predstavlja Kristusa. Na sveči je križ ter prva in zadnja črka grške abecede – alfa in omega, ki ki spominjata na jezusove besede »Jaz sem začetek in konec.« Na sveči je tudi pet zrn kadila kot znamenje za pet Jezusovih ran, ter vsakokratna letnica. Ker kot del župnijskega občestva letos ne moremo svojih sveč prižgati ob župnijski velikonočni sveči, lahko izdelamo svojo družinsko velikonočno svečo, ob kateri se lahko zbiramo pri molitvi. Svečo lahko naredite tako, da stopite stare sveče in jih vlijete v eno ter okrasite ali pa kupite svečo in jo le okrasite.

Pomembne jedi pripravite skupaj – naj priprava kruha, pirhov, potice, morda šunke v kruhu ali izkopavavanja hrena (če ga imate na domačem vrtu) poveže vso družino.

Nekaj skupaj posadite in z otroki raziščite svoj spomladanski vrt ter priložnost izrabite za pogovor o umiranju in vstajenju, saj morajo tudi semena umreti, da lahko dajo sad.

Molitev ob Božjem grobu lahko organizirate tudi skupaj s kakšno družino preko Zooma (ali druge platforme), s starimi starši ali prijatelji.

Prenos blagoslova velikonočnih jedil bo na prvem programu TV Slovenija mogoče spremljati ob 15.00.

Velika noč

Pri sveti maši bomo obnovili krstne obljube – z otroki se pogovorimo tudi o njihovem krstu, krstnem zavetniku, lahko pokličemo tudi otrokovega krstnega botra in tudi ta pripoveduje o krstu.

Kar nekaj idej, kako veliko noč popestriti z dejavnostmi in igrami, povezanimi z vsebino praznika, najdete na tej povezavi.

Velikonočni ponedeljek

Poskrbite, da boste na tak ali drugačen način obiskali ljudi, ki bi jih obiskali brez omejitev. Lahko jih pokličete po telefonu ali kateri od platform za video povezavo, lahko se posnamete in pošljete video voščilo in pozdrave. Lahko napišete pismo in ga nesete pred vrata ali pošljete elektronsko sporočilo. Bodite kreativni!

Še nekaj idej

  • Pojdite k spovedi – čim prej 🙂 (če še niste bili)
  • Uredite domač molitveni kotiček, ki ga lahko prilagajate posameznemu dnevu.
  • Če imate to v navadi, potem tudi letos načrtujte darilo za svoje bližnje; iz sladkega testa specite gnezda ali ptičke s pirhom (ali brez), lično zavijte potico ipd. ter jim jih nesite pred vrata. Še posebej se spomnite na starejše, bolne in tiste, za katere veste, da bodo praznike preživeli sami ali jim bo še posebej težko (npr. ločenim, preizkušenim družinam, ovdovelim). Njim klic ali majhna pozornost pomenita še toliko več.
  • Spremenite vaš dom – ne le s pospravljanjem; poskrbite, da bo v dneh Jezusovega trpljenja drugačen; npr. z umikom umetniških del, igrač, ekranov, prta, pokritjem križev v hiši … In naj bo drugačen tudi na dan vstajenja – pogrnite najlepši prt, če nimate te navade potem tokrat prinesite šopke cvetja …
  • Podarite miloščino – pri mlajših lahko v obliki darovanja igrač(e), nekaj prihrankov, najstniki in odrasli lahko del denarja namenite v dobrodelne namene po vašem izboru.
  • Naredite vitraž – na domače okno naslikajte in pobarvajte križ, jagnje ali podobo Vstalega in tako okasite domačo cerkev (najbolje z barvami za steklo). 

Nekaj pripomočkov za praznovanje velike noči po dostopnih cenah je tudi v trgovini Iskreni na tej povezavi.

Novo zaprtje sicer vpliva na način praznovanja velikega tedna, obisk cerkva in naše doživljanje praznikov. A predvsem naša je odločitev, koliko bo to razlog za negodovanje in slabo voljo in koliko nas bo to zamotilo v dneh, ko se pripravljamo na osrednji praznik svoje vere. Osredotočimo se na prednosti, ki jih ima takšno obhajanje praznikov!

Veselo alelujo!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja