Se ob stiku s hudo bolnim človekom počutite nelagodno?

Foto: Shutterstock

Dandanes je spoznavanje ljudi postalo zelo enostavno, vsakdanje in mnogim posameznikom zelo preprosto. Zaradi tega je več možnosti, da se tudi otroci srečajo z osebo, ki je hudo bolna. Velikokrat se ljudje v interakcijah z bolnimi ljudmi ne počutimo lagodno, ker ne razumemo občutkov bolnika, ne poznamo njegovega sprejemanja bolezni in pogleda na življenje ter smrt. To lahko hitro zelo očitno, četudi nehote, pokažemo navzven. Bolnik to opazi in se zaradi tega tudi sam počuti neprijetno. Da bi se takšnim situacijam izognili, je dobro, da beremo, poslušamo in si nasploh širimo obzorja o temah kot so življenje, smrt, žalovanje in izguba. Odličen način za to je knjiga Oskar in gospa v rožnatem avtorja Erica-Emmanuel Schmita.

Zgodba se začne z iskrenim pismom desetletnega Oskarja, ki ima neozdravljivega raka. Priča je zdravnikovi nejevolji zaradi neuspele operacije ter strahu staršev pred Oskarjevo smrtjo. S tem se ne znata spopasti, zato tudi Oskarja le redko obiskujeta, kljub temu da ima pred sabo le še nekaj dni življenja. Ne verjame v Božička niti v Boga. Kljub temu pa slednjemu po priporočilu mame Roze piše pisma, v katerih na iskren, otroški in celo zabaven način izraža svoje počutje, opažanja in misli ob bližajoči se smrti. Oskar ob tem pospešeno raste, ločuje bistveno od minljivega in v svoji ganljivi modrosti govori o upanju, premagovanju bolečine in moči nad smrtjo.

Foto: osebni arhiv

Zgodba je navkljub nekoliko težji temi, ki je predstavljena na res preprost, zanimiv in na trenutke celo zabaven način, globoka in poučna. Bralca spodbudi k razmisleku o njegovih pogledih na minevanje, ljubezen in ohranjanje prijateljskih stikov. Skozi Oskarjeve globoke poglede, ki so izraženi na res razumljiv način, zgodba širi obzorja tako odraslim kot otrokom.

Ta kratek roman, ki je sicer namenjen šolskim otrokom od devetega do štirinajstega leta, priporočam vsem ljudem, ne le šolskim otrokom. Tudi odraslemu človeku lahko nastavi ogledalo in ga popelje na čustveno popotovanje, iz katerega zagotovo izide bogatejši za vsaj kakšno misel ali spoznanje. Avtor Eric-Emmanuel Schmit je mednarodno priznani dramatik, avtor in režiser francoskega rodu. Velja za enega najbolj branih evropskih avtorjev. Knjiga je na voljo v mnogih knjižnicah. https://plus.cobiss.net/cobiss/si/sl/bib/222105088

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja