Rojeni prvi gensko spremenjeni dojenčici

Foto: Shutterstock

Ob koncu lanskega leta je kitajski profesor  He Jiankui na YouTubu predstavil svoj eksperiment manipulacije genov dveh dojenčic. Če preizkus drži (ni še znanstveno preverjen), gre za velik mejnik v genskem inženiringu, saj sta rojena prva dva gensko spremenjena človeka.

S poskusom naj bi s pomočjo metode CRISPER onesposobil gen, ki ustvari vrata za vstop virusa HIV v celico in povzroči Aids, s čimer naj bi se deklici ne mogli okužiti z virusom HIV. Spremenil je DNA zarodkov osmih parov, med katerimi naj bi imeli HIV vsi očetje in nobena mati, a naj bi bila umetna oploditev uspešna le pri dvojčicah.

Znanstvenik je delal proti etiki, standardom, marsikje bi bilo to tudi nezakonito

Ves svet se je na novico odzval z neodobravanjem. Njegova univerza je izjavila, da ni vedela nič o njegovem delu in ga opisala kot “resno kršitev akademske etike in standardov”. Njegov ameriški kolega Michael Deem, profesor bioinženiringa, je pod preiskavo Manipulacija človeških genov je v praksi igranje boga, ki ima močan vpliv na družinske in družbene odnose, saj jih spreminja na nam še neznan način.univerze Rice, kjer deluje, ker je pri poizkusu sodeloval. Celo »napredni« bioetiki so bili zgroženi. Julian Savulescu, profesor Oxfordske univerze, ki podpira spreminjanje genov človeka, je poizkus označil kot »nezaslišan«. Dejal je, da je zdrave, normalne otroke izpostavil nevarnostim spreminjanja genov brez realne potrebe in bil v nasprotju z desetletji etičnega soglasja in smernic o zaščiti udeležencev pri raziskavah, kar bi bilo v mnogih drugih krajih na svetu nezakonito in kaznovano z zaporom.

Eksperimenta (še) ni doletel pregled kakšne institucije, objavljen je bil prej v medijih kot v kakšni znanstveni reviji, motiv za njegovo izvedbo pa naj bi bila predvsem slava. Le redki pa so ga obsodili zato, ker je šlo za poseg v zarodek. Gre namreč za že uveljavljeno prakso, do sedaj le v znanstvene namene.

Vse bolj razširjeno gensko spreminjanje ljudi

Spreminjanje človeškega genoma je na primer povsem zakonito v Veliki Britaniji, kjer je parlament nedavno uzakonil možnost, da imajo otroci lahko tri biološke starše. Leto prej smo dobili prve hibride med ljudmi in živalmi, katerih obstoj znanstveniki upravičujejo s potrebo po človeških organih, ki jih s pomočjo živali in mešanjem genskega zapisa že gojijo v laboratorijih. Gensko spremninjanje zarodkov je sicer pogosta praksa v znanstvenih laboratorijih, rojstvo teh otrok pa je marsikje po svetu prepovedano.

Robert Edwards, ki je prejel Nobelovo nagrado za medicino za razvoj umetne oploditve (IVF), ni nikoli iskal odobritev etikov ali skrbel za varnost otrok. Leta 1999 je dejal: »Kmalu bo greh za starše, da imajo otroka, ki nosi težko breme genetske bolezni. Vstopamo v svet, kjer moramo upoštevati kakovost naših otrok.«Edwards niti nikoli ni bil zaskrbljen zaradi višje stopnje okvar pri otrocih rojenih z IVF. Bile so le stranska škoda kot so danes zarodki, na katerih se delajo eksperimenti.

Spreminjanje genov človeških zarodkov pomeni nevarno eksperimentiranje. Manipulacija človeških genov je v praksi igranje boga, ki ima močan vpliv na družinske in družbene odnose, saj jih spreminja na nam še neznan način. Vse skupaj prav lahko vodi v družbo genetske popolnosti, katere posledice še niso raziskane in na drugi strani naravno rojenih genetsko nespremenjenih ljudi, kar vodi v nove oblike neenakosti, biološke diskriminacije in nepredstavljive spremembe sveta kot ga poznamo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja