Evropsko sodišče za človekove pravice bo odločalo o “pravici” do evgeničnega splava

Vir: Shutterstock

Poljska, ki je leta 2020 z odločbo ustavnega sodišča odpravila evgenični splav, to je splav zaradi nepravilnosti v razvoju otroka, se vedno bolj sooča s pritožbami na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP). Evropski sodniki trenutno obravnavajo primer M.L. proti Poljski (št. 40119/21), v katerem želi pritožnica, ki ji je bil na Poljskem onemogočen splav otroka z Downovim sindromom, izpodbiti odpravo evgeničnega splava in tako zmanjšati zaščito in pravice nerojenih otrok v tej državi. Sedaj je pred ESČP odločitev o tem, ali je evgenični splav človekova pravica oziroma ali obstaja pravica do splava otroka, ki ima Downov sindrom (DS).

Prvič v zgodovini v podporo nerojenih otrok z Downovim sindromom posredovali nekdanji sodniki ESČP

Po poročanju Evropskega centra za pravo in pravičnost, se je 21. marca 2022, na Svetovni dan Downovega sindroma, prvič v zgodovini Evropskega sodišča zgodilo, da so bivši evropski sodniki (kot tretja stranka v zgornjem primeru) posredovali pred ESČP. Skupaj z drugimi pravnimi strokovnjaki in mednarodnimi organizacijami so oddali pisno stališče, katerega namen je bil uskladiti stališče ESČP z Odborom OZN za pravice invalidov. Slednje namreč iz leta 2018 predpisujejo, da »zakoni, ki izrecno dovoljujejo splav na podlagi invalidnosti, kršijo Konvencijo o pravicah invalidov«, zlasti zato, ker »ohranjajo stereotipe o invalidnosti kot nezdružljive z dobrim življenjem«. S tem, ko so si bivši sodniki za svoje posredovanje pred ESČP izrbrali ravno Svetovni dan Downovega sindroma pa so želeli aktualne sodnike spomniti, da »predloženo vprašanje nima opravka s splavom kot takim, ampak z mestom oseb z Downovim sindromom in drugimi invalidnostmi v naši družbi,« so še zapisali predstavniki Evropskega centra za pravo in pravičnost.

Vprašanje evgenike ni postranska zadeva, ampak je v središču razprave v ZDA, pri Združenih narodih in sedaj v Evropi.

Dodali so, da vprašanje evgeničnega splava ni postranska zadeva, ampak je v središču razprave v ZDA, pri Združenih narodih in sedaj v Evropi. V ZDA je, na primer, kar 12 zveznih držav prepovedalo splave izključno zaradi otrokove diagnoze Downovega sindroma. Nekatere države so prepovedale tudi splav na podlagi otrokovega spola ali rase.

Poziv mladih z DS: “Zaščitite nas!”

Skupno pisno stališče predloženo ESČP-ju so tudi pozdravile osebe z Downovim sindromom, ki so preko videov spregovorile o svojem življenju, svojih uspehih in odločno zavrnile prepričanje, da se v napredni družbi lahko rodijo samo “popolni otroci”.  Hkrati so apelirale na ESČP, naj v njih prepoznajo ljudi in jih zaščitijo.

Evgenični splav je daleč od reševanja ogrožene matere ali otroka

Evropski center za pravo in pravičnost izpostavlja tudi, da razlog evgeničnega splava ni življenjska ogroženost otroka ali matere, ampak osredotočenost na otrokovo lastnost. V tem primeru o splavu ne govorimo več kot o odzivu na zdravstvene potrebe ženske, ampak kot o izbiri med »zdravim« otrokom in otrokom z Downovim sindromom ali drugače bolnim ali invalidnim otrokom. To pa je metoda evgenike, ki ni nič manj sporna ne pred ne po rojstvu.

Nenazadnje, Evropski center za pravo in pravičnost še opozarja, da vprašanje evgeničnega splava (prav tako kot splava na podlagi rase ali spola) ostaja v radikalnem nasprotju s t.i. »pravico« do splava, saj spodkopava njena dva temelja: neprepoznavanje statusa človeške osebe pri zarodku in vrednotenje ženske volje. Kajti, evgenični, seksistični ali rasistični splav opominja, da je to, da ima plod človeške značilnosti – spol, raso in zdravstveno stanje – tisto, kar si nerojeni otroci delijo z rojenimi. Prepoznavanje teh lastnosti pri zarodku pomeni implicitno prepoznati njegovo človečnost.  In drugo, evgenični, seksistični ali rasistični splavi tudi razkrivajo, »da lahko žensko voljo vodijo diskriminatorni nameni, nameni, ki jih človekove pravice na splošno prepovedujejo«, še izpostavlja Evropski center za pravo in pravičnost.

Celotno pisno stališče bivših sodnikov ESČP in drugih podpisnikov lahko preberete na tej povezavi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja