Radi smo doma

Thumbnail

Zadnje leta v pogovorih s prijatelji in znanci opažam zanimiv pojav. Vsak prosti dan, ki se pojavi, je dan, ki ga je škoda »ne porabiti za kam iti«.

Ko se približujejo praznični ali počitniški dnevi, hitro preračunajo, kako bi se jih dalo malo podaljšati v vikend, da nastanejo mini počitnice. In potem je treba seveda ugotoviti kam in kako ugodno odpotovati, da si spet »napolnimo« baterije.

In če upoštevamo, da smo zaradi služb in drugih obveznosti čedalje bolj odsotni od doma, sledi, da domače okolje verjetno ni več tisto, kjer si najbolj želimo biti. Celo tradicionalnih družinskih praznikov si marsikdo očitno ne želi več preživljati doma. Sicer ponudba najrazličnejših božičnih in velikonočnih počitnic ne bi tako cvetela.

Tudi v naši družini radi hodimo na krajše ali daljše izlete in potovanja. Vseeno pa smo izredno radi tudi doma. Kaj je lepšega kot dan, ko se nikomur nikamor ne mudi, ko se lahko trikrat zberemo za mizo, ko si lahko privoščimo kakšno družabno igro, skupen ogled filma ali pa projekt pospravljanja ali morda kakšnega drugega večjega opravila?

V naši družini radi hodimo na izlete in potovanje, vseeno pa smo radi tudi doma. Kaj je lepšega kot dan, ko se nikomur nikamor ne mudi in ko se lahko trikrat zberemo za skupno mizo?

V običajnem družinskem ritmu se je težko zbrati pri skupnem obedu

Naša družina je srednje velika. Z možem imava štiri otroke, od katerih sta dva že skoraj odrasla, mlajši dve pa sta v najstniških oz. skoraj najstniških letih.

Vsi štirje otroci imajo – pač po sposobnostih in željah – poleg šole precej obveznosti. Vedno smo otroške izvenšolske dejavnosti izbirali tudi po kriteriju, da otrok ni preveč odsoten od doma. Pa se je teh dejavnosti seveda z leti nabralo kar precej. Starejša dva si z njimi že nabirata tudi nekatere poklicne izkušnje.

Preko tedna redno kosim in večerjam skupaj samo z najmlajšo. Ostali, vključno z možem, prihajajo domov preveč raznoliko, da bi se lahko srečevali za družinsko mizo. Tudi večeri so polni pevskih vaj, verouka, oratorijskih sestankov, skavtov, predavanj… in seveda povsem različnega urnika dnevnega prehranjevanja, ki pripomore, da tudi večerje niso pogosto naša skupna aktivnost.

Kdaj naj otroke naučim kuhati, če nas nikoli ni doma?

Tole kuhanje je samo prispodoba. Je pa doma še veliko drugih aktivnosti, ki jih bodo otroci enkrat morali znati, pa jih ob navadnih delavnikih skoraj nimamo časa naučiti delati.

Kako se očisti sifon, zamenja gumo, prebeli kopalnico, posadi krompir, speče potico, opere občutljivo svileno perilo… Seveda se vse te stvari da urediti tudi tako, da pokličeš mojstra ali skočiš v najbližjo trgovino. Pa bo vedno tako? Si bodo to zanesljivo lahko privoščili?

 

Dom – naš bežni spremljevalec

Želimo in opremimo si dom, ki bo kar najlepši. Potem se večino življenja vračamo vanj pozno popoldne, se »poservisiramo« – kaj na hitro skuhamo, operemo obleko, uredimo osnovne reči, gremo spat, zjutraj pa že drvimo naprej.

Vikendi so skoraj enaki. Zjutraj malo dlje poležimo, kaj skuhamo, malo pobrišemo prah, zlikamo, naredimo kaj za naše rože in če je le možnost, odidemo na kakšen obisk, izlet, nekam, kjer se bomo »odklopili«. Česa se bojimo doma?

Vsake toliko časa moramo svoj dom začutiti

Saj vem, treba je vsake toliko zamenjati okolje. Nujno potrebno se je družiti s prijatelji in sorodniki. Treba je poskrbeti za zadosti gibanja na svežem zraku.

Treba pa je od časa do časa tudi začutiti dom, začutiti, da smo radi skupaj in da nam je lepo, četudi smo skupaj zato, ker je na sporedu kakšno opravilo.

Poskusite kdaj sladkost tega, da ste med počitnicami, prazniki vsaj kakšen dan ali dva doma kar tako, ker vam je lepo tam in skupaj. In ne pustite, da vas zajame sodobna materialistična miselnost, da je dan, preživet doma, stran vržen dan.

Foto: flipkey.com, kristalfamily.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja