Kako prepoznati psihično nasilje v zakonu?

Foto: Shutterstock

Čeprav se v medijih najpogosteje izpostavlja fizično nasilje med partnerjema, pa sta čustveno in psihično nasilje prav tako uničujoča, vendar ju je težje prepoznati in se ob tem ustrezno odzvati.

Psihično nasilje je kompleksno

Kaj pomeni, če nekdo psihično in čustveno izsiljuje, manipulira, je nasilen nad drugim, najpogosteje parnerjem ali partnerko? To zajema kompleksen nabor dejanj, besed in tudi telesne drže, pogleda, mimike, s katerimi oseba izraža nespoštovanje in prezir do sočloveka.

Tisti, ki psihično in čustveno maltretira, ni nujno tudi fizično nasilen, je pa pogosto, da se krog klofut in udarcev prične prav z grobimi besedami. Psihično nasilje pa niso le očitne žaljivke, zmerljivke, ampak tudi obkladanje z vzdevki ali določenimi besedami, ki bolijo, četudi izrazi sami po sebi niso kletvice, vendar storilec dobro ve, kje je žrtev najbolj ranljiva.

Žaljivke niso vedno le grde besede, vulgarne, zlobne, lahko so celo prijazne ali nevtralne, vendar izgovorjene z zagrenjenostjo, sovraštvom, cinizimom, ki je najpogostejša oblika prikritega žaljenja, sarkazmom, posmehom ipd. Če denimo mož svoji ženi pogosto navrže, da je že od nekdaj “prava fina dama”, vendar tega ne reče ljubeče, ampak s posmehljivim podtonom, ustnicami stisnjenimi v črto gnusa in vihanjem nosu, je to vsekakor žaljivka, ki manifestira sovraštvo.

Žaljivke niso vedno le grde besede, vulgarne, zlobne, lahko so celo prijazne ali nevtralne, vendar izgovorjene z zagrenjenostjo, sovraštvom, cinizmom.

Besede, ki bolijo

Najlaže prepoznaven del psihičnega nasilja so žaljivke, kot so denimo: krava, neumnica, baba zmešana, babji gobec, trot, budala, kreten, slabič ipd. Vse te besede hitreje prepoznamo kot žaljivke in se nanje hitro odzovemo.

Možno je celo, da je tak besedni repertoar del partnerskega humorja, oziroma onadva to tako dojemata in v to morda želita prepričati tudi prijatelje in sorodnike, ki ju ob tem začudeno pogledujejo, vendar je vprašanje, kaj je resnično zadaj, za temi posmehi. Skoraj zagotovo sta taka partnerja v resnici ranjena, jezna in zagrenjena, vendar sta to potlačila in zavila v cinične besede, ki naj bi veljale za humorne, najverjetneje pa se za njimi skrivajo zamere in razočaranja.

Vsi se kdaj kregajo, ampak …

Seveda se prav vsi partnerji kdaj kregajo, vendar tisti, ki se resnično ljubijo, cenijo in jim je mar, kako njihov bližnji čuti, pazijo na to, kako bodo ubesedili svoja čustva in jih po potrebi še dodatno pojasnijo. V kolikor v zvezi pride do obtoževanj, napačnih besed in življenjska sopotnika začutita, da to ni bilo v redu, se navadno pogovorita in opravičita, saj pri sebi čutita, da njun način komunikacije ni bil pravi.

Tisti, ki se resnično ljubijo, cenijo in jim je mar, kako njihov bližnji čuti, pazijo na to, kako bodo ubesedili svoja čustva in jih po potrebi še dodatno pojasnijo. Pri začaranem krogu psihičnega nasilja pa eden izmed partnerjev, ali pa kar oba, pogosto, lahko na dnevni ravni ali celo večkrat dnevno, posegata po zbadljivkah, besedah, ki bolijo, tudi obtožbah, kot so: ti res nisi sposoben, tako zelo si lena, bodi vesela, da te preživljam, zanič oče si, kdaj boš našel spodobno delo, itd.

Zdravo partnerstvo se od partnerstva, ki je razbolelo od psihičnega nasilja, torej razlikuje po tem, da zadovoljna partnerja komunicirata o težavah, sproti razrešujeta bolečino, ki so jo povzročile besede in se tudi iskreno opravičita, sta sočutna in ljubeča. V zakonu, kjer ni spoštovanja in ki je prežet z žaljivkami, grobim humorjem, ustrahovanjem, podcenjevanjem, šikaniranjem, sramotenjem, postavljanjem pogojev, izsiljevanjem, pa komunikacija med partnerjema zagotovo ni zdrava.

Ima me pod kontrolo!

Le malokatera ženska kaj takega javno razkrije, saj imajo številne težave že s tem, da to priznajo same sebi in se spoprimejo z občutki izgube in sramote. V kolikor pa je takšnega nasilja deležen moški, je situacija še težja, saj moški, ki jih žene manipulirajo, v družbi veljajo za slabiče in copate.

Imeti nekoga pod kontrolo lahko pomeni marsikaj: omejevati mu vire denarja, prepovedati izhode in druženja s prijatelji, npr. žena po poroki ali rojstvu otroka zahteva, da je mož ves čas doma in da prekine vse stike s kolegi in nikoli več ne gre na športne treninge, ali pa se žena ne sme več družiti s prijateljicami, saj ji mož dopoveduje, da so slab zgled zanjo. Posesivni mož denimo kontrolira tudi, kdaj lahko žena odide od doma, kdaj se mora vrniti, s kom se lahko druži in s kom ne, ter podobno. Tovrstno nespoštovanje zagotovo uničuje duha in samozavest vsakogar, ki se znajde v takšnem položaju.

Laži, varanja in manipulacije

Zagotovo ste že kdaj slišali ali gledali film o nekom, ki je prepričal vse okrog sebe: s svojim talentom za izmišljevanje zgodbic, smislom za posle, s svojim nabrušenim jezikom, šarmom, prepričljivimi kretnjami in tonom glasu, celo gledanjem v oči je uspel opehariti številne. Pa ne le v poslu, pogosto takšni ljudje lažejo tudi v domačem okolju – recimo mož, ki vara, vendar ženo tako zelo razvaja, da ona ničesar ne posumi, če pa že, jo hitro prepriča, da se moti in da je ona tista, ki je ‘nora’. Tudi nezvesta žena, ki doma prepričljivo igra romantiko in vdanost, je zlagana in spletkarska.

“Tihe maše”

Učinkovito ”orožje” za kaznovanje partnerja je tudi molk, nepopustljivo ignoriranje. Zagotovo se vsakomur kdaj pa kdaj zgodi, da poseže po molku, včasih je to celo boljši ukrep kot pa takojšnja, burna reakcija. Vendar cilj molka navadno ni to, da partnerja izsiljujemo in prizadenemo. Kadar pa to je, je zavijanje v molk lahko način, s katerim želi nekdo doseči, da partner trpi, ima slabo vest, se kesa ipd. Moški ali ženska, ki se po cele dneve, tedne, morda celo mesece, ne želi pogovarjati, objemati s partnerjem, se ljubiti z njim, razčistiti zadev in odpreti svojega srca, prav tako ravna nasilno in izsiljevalno.

Kako prepoznati in kako ukrepati?

Čustveno in psihično nasilje je pogosto težko prepoznati, sploh če se dogaja nam, saj se zdi, da imamo plašnice na očeh in si marsičesa ne želimo priznati. Dober preizkus, kaj se zares dogaja v naši zvezi, pa je odkritost do partnerja, ki mu izrazimo svoje občutke in pomisleke. Tisti, ku mu je resnično mar, bo prisluhnil in se zamislil, v kolikor pa se ob partnerju še naprej počutimo čudno, čeprav tega ne znamo točno definirati, necenjeno, ne spoštovano, podrejeno, neljubljeno, pa je to alarm, ki kaže, da partnerju morda vendarle ni tako mar za to, kaj povzroča s svojim obnašanjem in besedami. V tem primeru se je najbolje obrniti na bližnje, ki nam veliko pomenijo, zaupati svoje strahove tudi kakšnemu psihologu, terapevtu, dokazano pa zelo koristi tudi vključitev v skupinske terapije, kjer svoje izkušnje lahko podelimo z drugimi, ki so se znašli v podobni situaciji.

Prepoznavanje, da je v zlorabljajočo zvezo ujet nekdo drug, npr. prijatelj, sorodnik, morda celo starš, je navadno nekoliko lažje, saj objektivno vidimo širšo sliko, kot pa če smo v situacijo ujeti sami, vendar pa ukrepanje žal ni odvisno od nas samih. Prav je, če osebi, za katero se nam zdi, da jo partner čustveno in psihično zlorablja, zaupamo svoje skrbi, vendar moramo svoje strahove izraziti zelo previdno in nežno. Navsezadnje je tako, da nikogar ne moremo prisiliti v to, da bi izstopil iz uničujoče zveze ali poiskal svetovanje, saj se mora za to odločiti vsak sam, vsekakor pa lahko s podporo in svojim uvidom situacije ogromno doprinesemo k razrešitvi.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja