Žaljiv odnos do moških nevaren za hčerke

Vir: Shutterstock

Kaj svojim hčerkam sporočajo mame, ki so pogosto nastrojene do svojih mož, jih ne spoštujejo in jih obrekujejo? Posledice so zelo resne.

Zloraba moških

Pogosto govorimo in pišemo o moških, ki ne spoštujejo žensk. Kaj pa obratno?

Kaj svojim hčerkam, ki pogosto opazijo vsako razpoloženjsko stanje staršev ter se od njih učijo o sebi, odnosih, vrednotah in svetu, sporočajo tiste matere, ki svoje može kar naprej kritizirajo?

”Rada imam svojo mamo, a moja mama sovraži očeta. Le kako naj imam rada oba?”

Obstajajo ženske, ki so pogosto izjemno kritične do svojih mož, četudi so dobri ljudje, ki se trudijo za družino. Pa vendar njihove žene iščejo ter izpostavljajo zgolj njihove napake in jih ne spoštujejo. Takšna naravnanost močno vpliva na krhanje odnosa med zakoncema, ta bo čedalje manj ljubeč in prepojen s prezirom, posledice pa so razdiralne tudi za hčerke.

Ko mama sovraži očeta

Ob spremljanju maminega obnašanja do očeta se bo v hčerko takoj priplazil kup dilem: Kaj je storil? Zakaj ga mama nadira, ponižuje? Ali si moški spol torej ne zasluži spoštovanja? Je torej res vsaj nekaj na tem, da si očka v resnici zasluži ta ponižanja? Ali me oče nima rad, je slaba oseba? Morda pa je moški spol v osnovi slab?

V hčerke tistih mater, ki so izjemno žaljive do svojih mož, se lahko hitro priplazi dvom o moškem spolu in odpor do njega. Poleg tega se lahko v hčerki zasidra tudi grozljiva misel, da je vsega kriva ona in da se prepirata zaradi nje.

Vse to je lahko velika ovira za to, kako bodo te hčerke izoblikovale prepričanja o sebi, o moških in kako bodo tvorile romantične odnose.

Zagrenjene matere hčerkam otežujejo učenje zdrave komunikacije z nasprotnim spolom.

Ena izmed hčerk, katere starši so se nato ločili, je svoje občutke izrazila z besedami, ki dajo misliti: ”Rada imam svojo mamo, a moja mama sovraži očeta. Le kako naj imam rada oba?”

Kaj hčerkam, ki se čutijo razpete, torej sporočajo ženske, ki v svojih možeh, ne glede na to, kaj storijo, vidijo le najslabše?

Moški te bo razočaral!

Ameriška študentka, ki ni več vzdržala pritiska zaradi krivičnega obnašanja mame do svojega očeta, se je opogumila in pisala psihologu ter pojasnila svojo stisko. Pojasnila je, da ima rada oba starša, pa vendar ne ve več, kaj naj stori, saj mama kar naprej blati očeta in ji vsak dan poudarja, naj nikar ne verjame nobenemu moškemu.

Dekle, ki je bilo žalostno, sočasno pa tudi zelo sočutno, saj je prepoznalo in razumelo materino zagrenjenost ter razočaranje nad moškim spolom, je dejalo: ”Mama mi pravi, naj nikdar ne zaupam moškemu in se nikoli ne poročim. Moške zmerja s prašiči in drugimi groznimi oznakami. Pogosto mi pripoveduje grozne stvari o očetu, ki jih sploh ne želim slišati.”

Globoko v sebi si tudi te ženske želijo ljubezni, a kaj ko so bile med odraščanjem deležne le sporočil, da moški pomenijo težave.

Najstnica, ki je zelo trpela in ji je bilo hudo za očeta, pa vztraja v upanju, da bo nekoč zaživela zakonsko življenje, ki bo srečnejše od tistega, v katerega sta vpeta njena starša.

Raje sama kot z moškim

Zagrenjene matere, ki pogosto žalijo svoje može in z njihovimi dejanji pa tudi tem, kdo so kot osebnosti in kakšne so njihove karakterne posebnosti, nikdar niso zadovoljne, hčerkam otežujejo učenje zdrave komunikacije z nasprotnim spolom.

Ker od svoje matere prejmejo toliko informacij, da so moški slabi, nevredni zaupanja, morda celo neumni, pokvarjeni, lahko tudi same razvijejo strah ali odpor do moških, zaradi česar bodo lahko imele težavo z zaupanjem in komunikacijo.

Seks kot obramba pred ljubeznijo

Nekatere hčerke, ki so dobile pravo doto strupa proti moškim, lahko postanejo nastrojene, večno razočarane, izjemno zahtevne in sumničave, druge pa lahko, v prepričanju da je moške potrebno izkoristiti in nato odvreči, še preden te prizadanejo oni, razvijejo promiskuitetno obnašanje.

Hčerke se učijo sočutja, naklonjenosti in družinske intime, predvsem tako da srkajo domačo vzdušje. Poskrbimo, da bo kar se da ljubeče.

Tako se bodo prepuščale zgolj površinskim, seksualnim zvezam, trud za sočutno ljubezen pa bodo zavrgle. Globoko v sebi si tudi te ženske želijo ljubezni, a kaj ko so bile med odraščanjem deležne le sporočil, da moški pomenijo težave.

Ko si jezna na moža …

Vsaka ženska je kdaj jezna na svojega moža, pa vendar je to, na kakšen način to prepozna pri sebi in kako o tem spregovori, ključnega pomena. Vsak zakonec je kdaj vznejevoljen, razočaran, žalosten, vendar so le ljubezen, spoštovanje in potrpežljivost pravi temelji za negovanje odnosa. Skrivanje občutij ni rešitev, saj jih le potlačuje in še razplamti, način komunikacije med zakoncema pa močno vpliva na otroke, saj ti opazujejo in se učijo.

Hčerka, katere mama ne bo zadrževala in prikrivala svojih občutkov, vendar se bo o njih z očetom pogovarjala na samem, brez kričanja, obtoževanja in žaljivk, bo priča pozitivnemu zgledu odnosa.

Mama, seveda tudi oče, a dekleta se identificirajo predvsem z mamo, še posebej pri učenju glede spolnih in partnerskih vlog, ki spoštuje soproga, ga ceni in je pripravljena na kompromise, pa si bo v očeh svojih otrok prislužila več spoštovanja kot tista, ki je ves čas zagrenjena, obtožujoča in nezadovoljna.

Hčerke se učijo sočutja, naklonjenosti in družinske intime, predvsem tako da srkajo domačo vzdušje. Poskrbimo, da bo kar se da ljubeče.

Viri: imom.com, sheshares.org, psychologytoday, boundless.org, familylife.com, socialanxietysupport.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja