Kako naj izbereva dobrega terapevta?

Thumbnail

Odločitev za terapijo ni enostavna, zahteva pogum in iskrenost. Naslednji korak, izbrati primernega, sočutnega in etično korektnega terapevta, pa je prav tako izjemno pomemben.

Kdo je dober terapevt?

Na to, katerega terapevta bo par izbral, navadno vpliva več dejavnikov. Morda bosta zakonca za nasvet povprašala prijatelje, znance, ki so že obiskali terapijo, ali pa bosta pobrskala po različnih forumih, na katerih ljudje izražajo svoje zadovoljstvo ali pa razočaranje nad izbranim terapevtom.

Nekaterim parom je pomembna tudi terapevtska smer oziroma terapevtski model, v okviru katere deluje posamezni terapevt ali inštitut. V Sloveniji je na voljo kar nekaj različnih pristopov, od družinske in zakonske terapije do kognitivne, realitetne in številnih drugih smeri, seveda pa niso vsi pisani na kožo vsakomur.

Ne glede na to, po kakšnih ključih bo izbiral, pa je za par zelo koristno, če lahko prepozna nekaj temeljnih lastnosti dobrega, etičnega in primernega terapevta. Zgolj sodelovanje s terapevtom, ob katerem se bosta oba čutila spoštovana in razumljena, bo lahko omogočilo občutek varnosti, kar je pogoj tudi za spremembe na globji ravni, tako na osebni kot odnosni ravni.

Jasnost in predvidljivost

Za par je zelo koristno, če lahko prepozna nekaj temeljnih lastnosti dobrega, etičnega in primernega terapevta.

Dober terapevt je tisti, ki par že na začetku seznani s potekom terapije, saj ju informira o tem, kako pogosto se bodo srečevali, kako dolgo bo trajala posamezna terapevtska ura ipd.

Ko je par seznanjen s temeljni načeli, podpiše pisno soglasje, dokument strinjanja, v katerem so te informacije zapisane, poleg tega je v njem navedeno tudi, kakšna so pravila sodelovanja ter pravice in dolžnosti – tako klientov kot terapevta, kakšno je ravnanje v primeru odpovedi terapij, neporavnanih stroškov za terapije ipd.

Če ima par kakršnakoli vprašanja ali pomisleke, ju terapevt z vsem seznani, pri tem pa deluje v dobrobit para. Terapevt ni nestrpen, pripravljen je na dobro obrazložitev česarkoli, kar zakonca podrobneje zanima – npr. ozadja terapije, okvirnega postopka, kako bo terapija potekala ipd.

Dober terapevt je tudi vedno točen, v primeru zamude ali bolezni pa se opraviči in pravočasno kontaktira zakonca. Načrtovano odsotnost, kot je denimo dopust, že v naprej naznani in se skupaj s parom dogovori za nadomeščanje terapije.

Izkušnja mojega znanca, ki mi je razkril, da njegova terapevtka enkrat sploh ni prišla, o odsotnosti pa ga ni obvestila, čakal jo je povsem zmeden in zaman, je tako povsem nesprejemljiva in nakazuje na terapevtkino neprofesionalnost.


Dober terapevt par seznani z vsemi informacijami.

Sočutnost in etičnost

Korekten terapevt ali terapevtka ne diskriminira nikogar, saj svoje kliente obravnava sočutno in spoštljivo. Vsakomur, ki ga sprejme na terapijo, ne glede na raso, spol, versko izpoved, politično pripadnost, njegove življenjske vrednote, poglede, družinsko ozadje ipd., dober terapevt izkazuje enako pozornost in ne dela razlik.

To pomeni, da par, ki začuti, da je terapevt izrazito pristranski, je denimo ves čas le na strani moža ali žene, prikrito ali celo neposredno, žal ni izbral primernega terapevta.

Nemalokrat terapevt to počne nenamerno, vendar je potrebno v tem primeru na to opozoriti, ta problem, denimo občutek nepoštenega odnosa, pristranskosti ali zanemarjanja enega od zakoncev, pa razrešiti. V kolikor to ni možno, je nujno, da zakonca terapevta zamenjata, do česar imata vso pravico.

Eden izmed parov, ki je preizkusil terapijo in o tem iskreno pisal na spletu, je tako priporočal, naj zakonci nikar ne obupajo. Včasih je namreč potrebno vložiti kar nekaj časa in zamenjati nekaj terapevtov, preden bodo našli pravega zase.

 


Zgolj sočuten terapevt omogoča globje spremembe.

 

Brez sugeriranja in vsiljevanja

Terapevt, ob katerem se bo vsakdo počutil upoštevanega, ne pa obsojanega, je tisti, ki tako posamezniku kot tudi paru ali družini ničesar ne vsiljuje. Terapevt pravzaprav le nežno usmerja, vodi, sprašuje, nikoli pa ne vsiljuje svojih prepričanj, pogledov, vrednot, četudi so ti drugačni od klientovih. Terapevt je nekakšno zrcalo zakonskega para, hkrati pa je tudi podpornik, s pomočjo katerega par raziskuje tako samega sebe kot svoj odnos in s tem raste in napreduje.

Napredek pa seveda ni mogoč brez obravnave bolečih tem, neprijetnih spominov, analiz potlačenih dogodkov in občutkov. Terapevtova naloga pa je, da par skozi ta proces vodi tako, da četudi ima on sam drugačna prepričanja, mnenja in poglede na to, kaj bi moral par storiti,  tega ne izpostavlja oziroma to ne pride v ospredje. Terapevt ne sme nikdar pritiskati in prepričevati za nekaj, s čimer se par ne strinja.

Dober terapevt ne bo nikoli napeljeval k specifičnim rešitvam, ki jih klient ne bi omenjal že sam, nikoli ne bo npr. rekel, naj se par loči in nikdar ne bo svojih lastnih zgodb in izkušenj odpiral v terapevtskem odnosu. Na terapiji je pomemben klient, terapevt pa deluje kot nekakšen podporni steber, ki pa ne razkriva in poudarja svojih pogledov na stvari, izkušenj, podrobnosti iz zasebnega življenja ipd.

 


Ob pravem terapevtu par lahko poglobi svoj odnos.

Do napredka s pravim terapevtom

Ob dobrem terapevtu, ki premore tudi širino razmišljanja in vpogleda v dinamiko odnosa, se bodo dogajale spremembe na globji ravni. Ob takšni osebi bo par lahko postopoma raziskoval in odstiral svoje občutke in razmišljanja, četudi mu bo na trenutke neprijetno, ju bo terapevt znal pomiriti, spodbuditi in usmerjati.

Dober terapevt je vsekakor nekdo, ob katerem se vsak izmed zakoncev čuti slišanega, ob katerem ni občutkov prezrtosti, ter oseba, ob kateri je toliko varno, da lahko govorita tudi o bolečini. Tudi to, da zna sproti oceniti, na kateri točki terapije bo spodbudil, nagovoril določeno tematiko, obrambne mehanizme, čustva idr., je vrlina dobrega terapevta, ki se trudi, da sledi potrebam in pripravljenosti zakoncev.

Terapija, ki je pisana na kožo paru, je tista, v kateri ni hitenja, pritiskov, po drugi strani pa tudi ni statična, brez rezultatov, temveč zakoncema daje občutek, da z njeno pomočjo lahko rasteta in se preoblikujeta.

Dobra terapija je torej vsekakor tista, ki zakoncema nekaj da, jima nudi možnost drugačnega vpogleda v problem in pa priložnost za preoblikovanje skupne prihodnosti

Foto: noreenrios.com, marriagetherapistsottawa.ca, connollycounseling.com, loriunderwoodtherapy.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja