»Posvojitev je vedno boljša izbira kot splav«

Thumbnail

Danes, v sredo, se je v Washingtonu v ZDA na t. i. Pohodu za življenje zbralo na desettisoče ljudi. Opozorili so na kršenje pravice do življenja nerojenih otrok.

Ameriške organizacije in posamezniki, ki se borijo za pravico vseh otrok do življenja, vsako leto v Washingtonu in drugih mestih pripravijo množični shod na obletnico razvpite sodbe v primeru Roe vs. Wade. Z njo je vrhovno sodišče v ZDA legaliziralo splav. Od takrat je bilo v ZDA splavljenih že okrog 56 milijonov otrok, ocenjujejo strokovnjaki.

Letošnji Pohod za življenje je že 41. po vrsti, vsako leto pa se ga udeležuje več ljudi. Lanskega se je udeležilo med 400 in 650 tisoč ljudi. Letos so udeležbo mnogim onemogočile slabe vremenske razmere, saj so bile zaradi snega in mraza odpovedani številni leti in avtobusi. Kljub temu se je v Washingtonu zbralo več deset tisoč protestnikov.

 

Vzdušje je bilo živahno. Med mnogimi napisi na majicah in transparentih, ki so plapolali v mrzlem vetru, so bili: »Dojenčki so dragoceni«, »Jaz sem pro-life generacija« in »#teamlife«.

Mary Baxter, 46-letna udeleženka iz  1000 kilometrov oddaljenega Michigana, je za usatoday.com povedala: »Danes smo tukaj v mirnem protestu, prav tako kot Martin Luther King. Življenje je prvi dar, ki nam je dan vsem. Nihče nima pravice, da ga vzame.«

Pohod je potekal do stavbe Vrhovnega sodišča. Tam je svojo zgodbo predstavilo več mož in žena, ki jih je splav zaznamoval in si danes prizadevajo za ozaveščanje o njegovih negativnih posledicah na življenje in zdravje vseh vpletenih.

 

Tematika letošnjega Pohoda za življenje je bila posvojitev. Organizatorji so v izjavi pred dogodkom opozorili, da je posvojitev vedno boljša odločitev od splava, ter poudarili, da je v krizni nosečnosti donositev otroka in njegova oddaja v posvojitev herojska odločitev: »Želimo odstraniti stigmo s posvojitve in spodbuditi ženske, da bi se odločale za to plemenito možnost.«

Shoda se vsako leto udeleži več mladih, t. i. pro life gibanje pa v ZDA postaja vedno bolj množično. To je v Washingtonu potrdila tudi 22-letna študentka Veronika Johannsen iz Texasa, ki se je Pohoda udeležila drugič: »Obraz [gibanja] se spreminja. To niso samo beli moški politiki, kot radi rečejo ljudje, ki so za splav. Raznorazni ljudje so prišli. Verske skupnosti najrazličnejših denominacij, [zdravstveni] delavci, ki so nekdaj opravljali splav, ženske, ki so bile posiljene ali tisti, ki so bili spočeti v posilstvu.«


Dogodek je razgibal tudi družabna omrežja. Na Facebook strani Pohoda za življenje je mnogo podpornikov, ki se ga niso mogli udeležiti v živo, izkazalo svojo podporo s svojo fotografijo in mislijo. Twitter pa je že zlasti zaživel pod gesloma #March4Life in #whywemarch.

Veliko navdušenje med podporniki shoda pa je povzročil papež Frančišek, ki je na svojem Twitter profilu “čivknil” takole:

 

»Pridružujem se Pohodu za življenje v Washingtonu s svojimi molitvami.
Naj nam Bog pomaga spoštovati vsako življenje, posebej najbolj ranljivo.«

 

Množični Pohod za življenje tudi v Parizu

V nedeljo so 9. francoski Pohod za življenje organizirali tudi v Parizu. Po pariških ulicah je zakorakalo okrog 40.000 udeležencev mirnega protesta.

Pariški shod se je zgodil dan pred pričetkom parlamentarne razprave o predlogu novega zakona, ki želi razrahljati pogoje za opravljanje splava in ilegalizirati prizadevanja proti splavu.

Predlog zakona med drugim predvideva odpravo obveznega dokazila, da je ženska, ki želi delati splav, v takšnih ali drugačnih težavah. S tem bi splav v prvem trimesečju nosečnosti razglasili za pravico.*

Predlog je vložila vlada v zadnjih tednih zaradi ljubezenske afere razvpitega socialističnega predsednika Françoisa Hollandeja.

* V Sloveniji so zdravniki t. i. splav na zahtevo dolžni opraviti do otrokovega 10. tedna starosti, ne glede na razlog, zaradi katerega se ženska zanj odloči.