Po dvanajstih letih kome: »Zavedal sem se vsega!«

Foto: Facebook profil Martina Pistoriusa

Ko je Martin Pistorius po dvanajstih letih »vegetativnega stanja« spet začel komunicirati, so pretreseni domači izvedeli, da se je zavedal vsega, kar se je dogajalo okrog njega.

V 80. letih prejšnjega stoletja je bil Martin običajen južnoafriški deček, poln veselja nad življenjem. Nato je pri dvanajstih letih zbolel za boleznijo, ki ji zdravniki niso bili kos. Najprej se ni več mogel premikati, nato vzpostaviti očesnega stika in nazadnje še govoriti.

Zdravniki so njegovim staršem povedali, da naj skrbijo zanj, dokler pač ne bo umrl. A fant je kljub diagnozi živel naprej …

Po dveh letih kome pa se je Martin počasi začel zavedati stvari okrog sebe. »Moj duh je bil ujet v negibnem telesu,« pripoveduje. »Svojim bližnjim nisem mogel dati nobenega znamenja, da sem spet prisoten. Bil sem neviden – kot duh.«

Najbolj grozljivo je bilo spoznanje, da bo moral svoje življenje preživeti popolnoma sam. »Po glavi mi je hodilo, da mi nihče nikoli ne bo pokazal nežnosti, da me nihče ne bo imel rad. Bil sem obsojen.«

Martin se spominja, kako je njegova mama počasi izgubila upanje in nekega dne ob njegovi postelji zavzdihnila: »Želim si, da bi umrl.« Ni mogla slutiti, da sin sliši vsako besedo. Preteklo je precej časa, preden je lahko sprejel materin obup ob pogledu na nekoč zdravega sina, ki ga je imela tako rada.

V posebej neprijetnem spominu mu je ostalo, da je moral dvanajst let gledati risanko Barney, ki so jo brez prestanka vrteli v varstvenem centru, kamor so ga starši v oskrbo peljali vsak dan. »Sploh si ne morete misliti, kako sovražim Barneya,« pravi.

Vse, kar mu je ostalo, so bile njegove misli. »Preprosto obstajal sem. Znašel sem se na zelo temnem kraju, na nek način sem si dovoljeval počasi izginjati.«

A postopoma se je njegovo telo začelo prebujati. Negovalka je opazila, da se z očmi odziva na njene besede, zato ga je poslala na zdravniške teste, ki so potrdili, da je Martin pri zavesti.

Postopoma se je naučil uporabljati glasovni vmesnik za govorno sporazumevanje in upravljati z zgornjim delom telesa. Čeprav zdravniki pravijo, da Martin verjetno nikoli ne bo mogel hoditi in govoriti, pa postaja iz dneva v dan čedalje bolj umsko in fizično krepak.


Martin je o svoji izkušnji spregovoril tudi za televizijo CNN

O svoji izkušnji je leta 2013 napisal knjigo Ghost Boy: The Miraculous Escape of a Misdiagnosed Boy Trapped Inside His Own Body (Deček – duh: Čudežna rešitev fanta z napačno postavljeno diagnozo, ujetega v lastnem telesu).

Danes je Martin star 39 let in živi v Veliki Britaniji, kjer dela kot samostojni oblikovalec spletnih strani. Pred sedmimi leti je spoznal Joanno – ljubezen svojega življenja – in se z njo poročil. Rodil se jim je sin, ki je v njuno življenje prinesel še več veselja.

In kaj nam vsem želi Martin iz svoje neverjetne življenjske izkušnje sporočiti?

“Mislim, da vedno obstaja upanje, ne glede na to, kako majhno je,” pravi Martin ter dodaja: “Z vsakim človekom je treba ravnati z nežnostjo, dostojanstvom, sočutjem in spoštovanjem, ne glede na to, ali misliš, da te razume ali ne. Nikoli ne podcenjujmo moči človeškega uma, ljubezni in vere. In nikoli ne nehajmo sanjati!”

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja