Papež Frančišek v pismu zakoncem: “Bog je vedno z vami v radostih in težavah zakonskega življenja”

Vir: Storyblocks

Papež Frančišek je ob včerajšnjem prazniku svete družine zakoncem za božično darilo napisal odprto pismo. Papež Frančišek je svoje pismo parom osredotočil na Jezusovo stalno prisotnost v vsakodnevnih situacijah družinskega življenja ter zakoncem in zaročencem predal številne konkretne spodbude.

Različne življenjske situacije, minevanje časa, prihod otrok, delo in bolezen – vse to izziva pare, da znova sprejmejo svojo zavezanost drug drugemu, pustijo za seboj ustaljene navade, gotovost in varnost ter se odpravijo proti deželi, ki jo Bog obljublja: biti dva v Kristusu, dva v enem. Vajini življenji postajata eno samo življenje; postajata “midva” v ljubečem občestvu z Jezusom, ki je živ in prisoten v vsakem trenutku vajinega obstoja. Bog je vedno na vajini strani; brezpogojno vaju ljubi. Nista sama!” zakoncem piše papež.

Papež o vzgoji: “Otroci so žejni ljubezni, hvaležnosti, spoštovanja in zaupanja.”

Otroci so vedno dar in spreminjajo zgodovino vsake družine.

Nato zakonce opozori, da jih njihovi otroci pozorno opazujejo in v njih iščejo znake močne in zanesljive ljubezni. “Kako pomembno je, da mladi na lastne oči vidijo Kristusovo ljubezen, živo in prisotno v ljubezni zakoncev, ki z resničnostjo svojega življenja pričajo, da je ljubezen za vedno mogoča!” piše papež, ki opozarja, da so otroci vedno dar in spreminjajo zgodovino vsake družine. “Žejni so ljubezni, hvaležnosti, spoštovanja in zaupanja. To, da ste starši, vas kliče, da svojim otrokom prenesete veselje ob spoznanju, da so Božji otroci, otroci Očeta, ki jih je vedno nežno ljubil in jih vsak nov dan prime za roko. Ko bodo to spoznali, bodo vaši otroci rasli v veri in zaupanju v Boga,” papež predaja tudi nasvete za vzgojo v veri.

Kljub temu se Frančišek zaveda, da vzgoja ni lahka naloga. Družino izpostavi kot primarno okolje za izobraževanje in spremljanje otroka na procesu rasti, kjer se otroci lahko vedno zanesejo na starše. Hkrati poudari tudi pomen avtoritete, ki otrokom daje občutek varnosti in gotovost, da, ne glede na to, kaj se jim zgodi, ne bodo sami.

“Vaša naloga je preoblikovati družbo s svojo prisotnostjo na delovnem mestu in zagotoviti, da se potrebe družin ustrezno upoštevajo.”

“Samo tako, da se prepustite Gospodovim rokam, boste lahko storili, kar se morda zdi nemogoče.”

Spregovoril je tudi o vlogi laikov v Cerkvi in družbi: “Vaša naloga je preoblikovati družbo s svojo prisotnostjo na delovnem mestu in zagotoviti, da se potrebe družin ustrezno upoštevajo. Tudi zakonski pari bi morali s svojimi pobudami in ustvarjalnostjo prevzeti vodstvo v svoji župnijski in škofijski skupnosti,” zakoncem na srce polaga papež in jih spodbuja k dejavnosti v Cerkvi, zlasti pri pastorali družin.

Nikoli ne pozabite, da je družina “temeljna celica družbe”. Poroka je pomemben del projekta izgradnje kulture srečanja. /…/ Potrebna je nova ustvarjalnost, da bi ob današnjih izzivih izrazili vrednote, ki nas sestavljajo tako v naših družbah kot v Cerkvi, Božjem ljudstvu,” še vzklika sveti oče.

Dotakne se tudi časa preizkušenj in pare spominja, da je Jezus zaradi zakramenta zakona navzoč v njunem odnosu, zanju skrbi in jima stoji ob strani tudi, ko njun “čoln” pretresa “nevihta”. Takrat je pomembno, da v čoln, kot učenci v evangeljskem odlomku (Mk 5,51), povabita Jezusa. “Samo tako, da se prepustite Gospodovim rokam, boste lahko storili, kar se morda zdi nemogoče,” zakoncem pravi papež. Opominja, da so apostoli ravno sredi viharja spoznali Jezusa in se naučili zaupati vanj.

Odpuščanje zaceli vsako rano

Sveti oče se dotakne tudi pandemije in njenega vpliva na družine. Poziva jih, naj jih ne prevzame utrujenost od epidemije in naj bodo še naprej sposobni videti druge ljudi in njihove potrebe in skrbi. “Naj bo vsaka družina kraj sprejemanja in razumevanja. Pomislite na nasvet, ki sem vam ga dal o pomembnosti teh treh majhnih besed: “prosim, hvala, oprosti”. Po vsakem prepiru ne dovolite, da se dan konča brez sklenitve miru. Naj vas ne bo sram skupaj poklekniti pred Jezusom v evharistiji, da bi našli nekaj trenutkov miru in se pogledali z nežnostjo in dobroto,” piše papež, ki bližino in naklonjenost izraža tudi parom, ki so se v času epidemije znašli v krizi ali pa je njihova zveza razpadla. Poziva jih, naj še naprej iščejo pomoč, da bi lahko premagali konflikte in preprečili še večjo bolečino zase in za svoje otroke. Ter naj molijo tudi za Božjo pomoč in ne pozabijo, da odpuščanje zaceli vsako rano.

Vzajemno odpuščanje je plod notranje odločnosti, ki dozori v molitvi, v našem odnosu z Bogom. Je dar, rojen iz milosti, ki jo Kristus izlije na zakonske pare, ko se obrnejo k njemu in mu dovolijo delovati. Kristus “prebiva” v vajinem zakonu in vedno čaka, da mu odpreta svoji srci, da vaju bo z močjo svoje ljubezni podpiral, tako kot učence v čolnu. Naša človeška ljubezen je šibka; potrebuje moč Jezusove zveste ljubezni. Z njim lahko resnično zgradita svojo “hišo na skali,” pravi Frančišek.

V časih epohalnih sprememb je potreben ustvarjalni pogum

“Nikoli ne dovolite, da bi vaši obrazi postali žalostni ali mračni; vaš mož ali žena potrebuje vaš nasmeh. Vaši otroci potrebujejo vaš pogled v spodbudo.”

Nagovoril je tudi mlade, ki se pripravljajo na poroko. Pozval jih je, naj imajo ustvarjalni pogum in vedno zaupajo v Božjo previdnost, ne glede na omejenost sredstev za poroko ter se zanesejo na svojo družino, prijatelje in cerkveno skupnost, da jim bodo pomagali pri pripravi na zakon in družinsko življenje.

Spomnil se je tudi na stare starše in zapisal, da “družine zelo potrebujejo stare starše, saj so živi spomin človeštva, spomin, ki lahko pomaga zgraditi bolj human in prijazen svet.”

Vsem družinam je zaželel ustvarjalnega poguma, ki je bistven za čase “epohalnih sprememb”. “Nobena težava ne more vzeti veselja tistim, ki vedo, da hodijo z Gospodom, ki jim je vedno ob strani. Živite svoj poklic z navdušenjem. Nikoli ne dovolite, da bi vaši obrazi postali žalostni ali mračni; vaš mož ali žena potrebuje vaš nasmeh. Vaši otroci potrebujejo vaš pogled v spodbudo. Vaši duhovniki in druge družine potrebujejo vašo prisotnost in vaše veselje: veselje, ki prihaja od Gospoda!” je še zapisal papež.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja