Otrok, ki je premagal virus HIV

Thumbnail

Ameriški zdravniki so javnosti razkrili prvi dokumentirani primer uspešne ozdravitve virusa HIV pri otroku.

V novorojenčku iz Mississippija je bil ob rojstvu pred dvema letoma odkrit virus HIV, s katerim se je okužil od matere. Zdravniki so takoj začeli s terapijo proti retrovirusom. Po dveh letih so s podrobnimi testi dokazali odsotnost virusa HIV v njegovem telesu.

Primer ozdravitve od virusa HIV je v nedeljo na znanstveni konferenci o retrovirusih v Atlanti predstavila dr. Deborah Persuad z Univerze Johna Hopkinsa v ameriški zvezni državi Maryland.

Po njenih besedah so obširne preiskave z gotovostjo pokazale, da sta bila tako mati kot otrok ob rojstvu okužena z virusom HIV, danes pa okužbe s HIV v otroku ni več zaznati.

Primer je še toliko bolj nenavaden, ker novorojenček ni bil deležen posebne terapije, temveč je prejemal le standardna zdravila proti retrovirusom. Zdravniki so zato na konferenci poudarili, da so potrebne nadaljnje raziskave o imunskem sistemu novorojenčkov, o tem, kako se razlikuje od imunskega sistema odraslih, in o dejavnikih, ki so omogočili otrokovo ozdravitev.

Primer osvetljuje pomen odkrivanja nosečnic, ki so okužene z virusom HIV, in takojšnjega zdravljenja HIV-pozitivnih novorojencev.

Raziskovalci so ob opisanem dogodku dobili potrditev, da lahko do odkritja zdravila za virus HIV pride na načine, ki niso očitni na prvi pogled. Hkrati so ob njem dobili upanje, da je dojenček iz Mississippija prvi izmed mnogih otrok, ki bodo v prihodnjih letih ozdravljeni virusa HIV.

Vir: ScienceDaily.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja