Otroci so zelo pomemben del naših sanj, upov in prizadevanj

Vir: Unsplash

Službene, šolske, gospodinjske obveznosti, skrb za urejen dom in njegovo okolico … Družinski dan je ob otrocih vedno prekratek za vse, kar bi bilo potrebno postoriti. Tudi vam stalno zmanjkuje časa? Se zaradi tega počutite nesrečni? Se tudi v vaše misli kdaj prikrade želja, kako lepo bi bilo, da bi bili otroci že dovolj samostojni in bi si z možem lahko vzela čas za potovanje, športno vadbo, branje najljubših zgodb? Ste noseči oziroma se odločate za novo življenje, pa v vas rastejo strahovi, kako boste kos izzivom, ki jih bo prinesel novi družinski član? Imate občutek, da vas otrok ločuje od vaših lastnih upov, sanj, teženj?

Vse to je popolnoma naravno: vzgoja otroka je za vsakega očeta in vsako mamo vsekakor izjemno težka, doživljenjska naloga.

Pa je res vse tako črno-belo?

Bog nam podarja otroke zato, da izboljšajo nas in svet, v katerem živimo. Preko njih odrasli (ponovno) spoznavamo svojo pravo pot oz. nalogo, ki jo moramo opraviti na tem svetu. Zaradi njih lahko premagujemo svoje šibkosti in rane … Če jim le dovolimo, da tudi oni učijo nas… Odrasli imamo moč, da lahko začnemo razmišljati in delovati drugače. Kako?

Naši medsebojni odnosi postajajo vedno polnejši in bogatejši tudi zaradi tega, kdo postajamo zaradi svojih otrok.

Že dolgo si želite igrati na najljubši instrument: potešite svojo željo ob igranju uspavanke, ki bo pomagala vašemu dojenčku, da bo lažje zaspal.

Imate občutek, da vaši prsti niso več tako gibčni, kakor včasih: svoje finomotorične spretnosti lahko razvijate tudi, ko se z malčkom učite zavezovanja vezalk.

Radi bi ustvarjali: iz materiala, ki ga imate na voljo skupaj z otroki naredite nekaj unikatnega.

Zmanjkuje vam časa za šport: tudi ko se z otroki lovite ali skačete s kolebnico, igrate košarko, nogomet, dobro poskrbite za delovanje in krepitev svojega telesa.

Nekaj bi želeli storiti za urjenje spomina: usedite se k svojemu otroku, ki potrebuje dodatno razlago pri matematiki ali angleščini, sebi pa s tem privoščite brezplačno možgansko telovadbo.

Pogrešate duhovno hrano: tudi med prebiranjem pravljic boste odkrili veliko globokih in nagovarjajočih misli.

Če prisluhnete in podprete zanimanja otrok, do katerih imate sami odpor ali strah (pa naj bo to vrtnarjenje ali smučanje), si odpirate pot do novih (spo)znanj ali prostočasne aktivnosti …

Ob tako spremenjeni naravnanosti bosta izginila slaba volja in jeza, ki sta resna in najpogostejša kradljivca našega časa. Zaradi povečane pozornosti, bodo vaši otroci postali bolj mirni in vodljivi. Ugotovili boste, da imate v posameznem dnevu kar naenkrat še dovolj časa za tisto, za kar ste do sedaj mislili, da ste prikrajšani. In kar je najpomembnejše: v sebi boste začutili mir in potrditev, da so otroci zelo pomemben del naših sanj, naših upov, naših prizadevanj, saj naši medsebojni odnosi (tako zakonski, družinski, kot tudi medsosedski, prijateljski …), postajajo vedno polnejši in bogatejši tudi zaradi tega, kdo postajamo sami zaradi svojih otrok.

Prispevek je bil prvotno objavljen na portalu Korenine vere, ki ga ustvarja mama šestih otrok ter učiteljica Manica Marolt.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja