Odstavljanje na dojenčkovo pobudo

Thumbnail

Odstavljanje na dojenčkovo pobudo (ang. Baby led weaning) je metoda postopnega odstavljanja dojenčka, pri čemer mu pustimo, da se že od samega začetka samostojno hrani in tako prevzame popoln nadzor nad uživanjem hrane.

Večina dojenčkov se začne samostojno hraniti okrog 6. meseca, čeprav nekateri segajo po hrani že pri 5. mesecih, nekateri pa počakajo tudi do 7. ali 8. meseca. Otrok bo hrano najprej samo prijemal v roke in jo lizal, in bo šele postopoma napredoval do hranjenja.

V začetnih poskusih dojenček še bolj raziskuje in odkriva nove teksture in okuse, kmalu pa bo že začel požirati tisto, kar mu bomo ponudili.

Otroku narežite hrano na primerno velikost, da jo bo lahko prijel z roko in nesel v usta. Če bo želel, jo bo pojedel, če ne, pač ne.

Odstavljanje na dojenčkovo pobudo je veliko lažje za dojene otroke kot za zalivančke. Dojeni otroci so bili izpostavljeni različnim okusom že prek materinega mleka, hkrati pa so se med dojenjem že učili žvečenja.

Odstavljanje na pobudo postavlja v ospredje raziskovanje okusa, teksture, barve in vonja, saj si otrok sam izbere, na katero živilo se bo osredotočil. Namesto, da bi ga z žličko hranili s spasirano hrano, otroku ponudimo različno hrano narezano na koščke, med katero bo potem izbiral.

Bistveno pri odstavljanju na dojenčkovo pobudo je, da otroku ponudimo hrano, ki jo lahko sam drži. Nobenega pasiranja, nobenega mečkanja.

Otrok običajno izbere tisto živilo, po katerem ima v danem trenutku večjo potrebo (beljakovinska hrana, če njegovemu telesu primanjkuje beljakovin, ogljikovi hidrati, če rabi energijo …).Najbolj učinkovito se uči z opazovanjem in posnemanjem, in če mu dovolimo, da sme jesti z nami enako hrano kot preostala družina, je to zanj pozitivna izkušnja.

Pri 6. mesecih se dojenčki učijo žvečiti in prijemati, zato je to idealen čas za uvajanje hrane, ki jo lahko jejo z roko. Samostojno hranjenje pa podpira tudi motoričen razvoj na drugih področjih, npr. koordinacija oči in rok in žvečenja. Nekateri otroci pa celo zavračajo hrano, če jim jo ponudimo po žlički, medtem ko jo z veseljem pojejo z roko.

Kdaj je otrok pripravljen?

Zelo pomembno je, da dojenčku ne začnemo uvajati goste hrane dokler ni pripravljen.

Otrok je pripravljen, ko:

  • je sposoben sedeti vzravnano (pa naj si bo v naročju, stolčku ali samostojno),
  • z veseljem sodeluje pri obroku,
  • poskuša zgrabiti hrano in jo dati v usta.

Osnovna načela:

• Dojenčku je dovoljeno, da zavrne hrano. To hrano mu zopet ponudimo šele čez določen čas.
• Otrok se lahko odloči, koliko želi pojesti. Nobenega »dohranjevanja« z žlico ob koncu obroka.
• Je naj v miru brez nepotrebnega hitenja.
• Večkrat mu ponudimo požirek vode.
• Začnemo z mehkim sadjem in zelenjavo, trša živila pa nekoliko pokuhamo, da se toliko zmehčajo, da jih lahko prežveči.
• Nevarna živila npr. arašide črtamo s seznama.
• Živila, ki jih ne more prijeti v roko (npr. kosmiči, jogurt, ponudimo z žlico tako, da se dojenček uči sam hraniti z žlico.

 

Viri:
 http://en.wikipedia.org/wiki/Baby-led_weaning
http://www.babyledweaning.com/

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja