Od naših nedelj ne odstopava!

Thumbnail

Na vprašanja, ali ni naporno ob majhnih otrocih in vsakdanjih rednih obveznostih še graditi hišo, odgovarjava: »Nedelje so tiste, zaradi katerih zmoreva.«

Že pred poroko sva namreč sklenila dogovor, od katerega ne odstopava: nedelje so izključno posvečene Bogu in nam. Pika.

Dela je vedno ogromno. Ob službi, gradnji in majhnih otrocih kar naprej zmanjkuje časa, ko bi bilo potrebno vse postoriti. Vendar ne na nedeljo. Takrat duša in telo potrebujeta počitek.

Včasih pride skušnjava, ko bi svoj čas za Boga, zase in družino tudi v nedeljo zamenjal za kaj »koristnejšega«. Pa se je vedno vredno upreti.

Zgodilo se je celo, da naju je neko soboto poklical mojster, ki sva ga res nujno potrebovala za nadaljevanje del. Povedal je, da mu je ena stranka odpovedala, in da namesto nje lahko naredi delo pri nas. Težava je bila edino v tem, da bi morala midva v tem primeru delati v nedeljo, da bi predpripravila vse za njegov projekt v ponedeljek.

Tako močno sva se borila s to skušnjavo, saj sva vedela, da prideva sicer na vrsto šele čez en mesec. Troje parov radovednih oči je sedelo na kavču in čakalo na najino odločitev. Bova prelomila obljubo in niti nedelje ne bodo več zagotovljen dan, ki ga preživimo skupaj od jutra do večera? Spraševala sva se, če bodo razumeli, kako pomembno je za to opustiti naš nedeljski dogovor. Samo tokrat, obljubiva …

Z razumom sva že skoraj sprejela odločitev za delovno nedeljo, ko se je, hvala Bogu, oglasila vest.

Že pred poroko sva z možem sklenila dogovor, od katerega ne odstopava: nedelje so izključno posvečene Bogu in nam. Pika.

Kaj je sploh lahko pomembnejše?

Res želiva svoje otroke poslati v svet z izkušnjo zgleda, da zaradi nečesa »pomembnega« postaviš Boga in družino na drugo (če sploh!) mesto?

Kajti »pomembno« je objektivno in se skozi obdobja spreminja. Ko si najstnik, je pomembno, da se v nedeljo naspiš po naporni noči in pred napornim tednom. Ko si enkrat zaposlen, za marsikaj med tednom zmanjka časa, zato te stvari v nedeljo izrinejo iz prvega mesta najpomembnejše.

Mojstru sva tako sporočila, da žal ne bo šlo. Otrokom, ki so vriskali od veselja, da obisk bazenov ne odpade, pa sva jasno, z zgledom in besedami obrazložila, da nedeljske maše in naše družinske nedelje ostajajo svete.

Zakaj mi potrebujemo nedelje?

Ob delavnikih mož odhaja zgodaj in prihaja pozno. Obveznosti in dolžnosti se kar vrstijo. Včasih se kakšen dan komaj kaj vidimo. Med tednom je tempo hiter, odnosi pa hitro postanejo površinski.

Nedelja nas spomni na to, kaj je najpomembnejše – kar kdaj med tednom žal včasih tudi malo pozabimo. Nedelje nas umirijo, blagoslovijo, napolnijo naše duše in voljo in okrepijo naše moči.

Nedelja je naša varnost. Je dan, ki nam ne glede na potek tedna obljublja, da bo samo naš. Posvečen Bogu in druženju s tistimi, ki so nam najpomembnejši. Nedelje so, kot rečejo najini otroci, zakon!