Od 1. aprila velike novosti za vse starše

Foto: Canva

S 1. aprilom začne veljati novela Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki je bila v državnem sprejeta lani. Po njej imajo starši skupno več starševskega dopusta, od tega ima oče nekoliko krajši očetovski dopust (15 dni) in 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta. Po novem pa bosta za skrajšani delovni čas lahko delala oba starša, ne le eden, in sicer do otrokovega 8. leta starosti.

Kaj natančno prinaša sprememba?

V praksi se za vse starše otrok, rojenih od 1. aprila 2023 dalje, nekoliko spreminjata starševski in očetovski dopust. Če je imel pred spremembo oče 30 dni očetovskega dopusta, mati 105 materinskega, oba skupaj pa 260 dni starševskega dopusta, ima kot doslej mati 105 dni materinskega dopusta ter 160 dni starševskega – od tega 60 dni neprenosljivega, oče pa 15 dni očetovskega dopusta in 160 dni starševskega – od tega je prav tako 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta.

V praksi bo tako mati, če bo oče nanjo prenesel prenosljivi del starševskega dopusta, lahko za otroka skrbela eno leto (365 dni) kot so se starši v mnogih primerih dogovorili že do sedaj, oče pa je ob rojstvu otroka lahko na očetovskem dopustu le 15 dni. Poleg tega lahko do otrokovega osmega leta starosti (in ne več do konca prvega razreda) izkoristi še 60 dni starševskega dopusta.

Sprememba je posledica prenosa evropske direktive v slovensko zakonodajo. Slednja zahteva, da ima vsak starš štiri mesece starševskega dopusta, od tega vsaj 60 dni neprenosljivega. Tovrstna zakonodaja spodbuja predvsem vključevanje očetov v skrb za dojenčka oz. enakomernejšo delitev skrbi med oba starša ter lažje usklajevanje družinskega in poklicnega življenja.

Krajši delovni čas lahko koristita oba starša

Prav tako po spremembi zakona krajši delovni čas zaradi starševstva, pri katerem država staršem plača prispevke, lahko koristita oba starša in tudi ne le do zaključka prvega razreda, ampak do otrokovega osmega leta.

Starša lahko skupaj delata za do 20 ur skrajšan delovni čas, in sicer tako, da eden dela štiri ure ali pa v drugi poljubni kombinaciji ur (npr. vsak po šest ur, eden pet, drugi sedem ur, oba sedem ur), ki se določijo na tedenski ravni (ne dnevni).

Prav tako se bo z minimalne plače na minimalno osnovo dvignila osnova za obračun prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za tiste starše, ki zaradi skrbi za štirih ali več otrok ostanejo doma in zapustijo trg dela.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja