»Oči, mami, moram res že spat?«

Thumbnail

Kako pripravo na spanje doživlja majhen otrok so skušali preko otrokovega pisma ponazoriti nekateri strokovnjaki, ki se posebej ukvarjajo z družinami.

 

Da bi lažje razumeli svet otrok, so ustanovili posebno zbirko različnih pisem, v katerih so poskušali zajeti misli in besede majhnih otrok. Dve pismi sta bili že objavljeni, tokrat pa predstavljamo besede otroka, ki bi svojim staršem rad povedal nekaj več o tem, kako sam doživlja pripravo na spanje.

Takole pravi:

Ko sem bil še čisto majhen, nisem zdržal cele noči. Pogosto sem moral jesti in pogosto sta mi morala menjati pleničke. Ko sem dosegel 6 mesecev, sem večino noči že lahko prespal. Vendar sem tudi takrat potreboval vajino pomoč. Danes, ko se mi že toliko dogaja, je moja težava ta, da nočem ničesar zamuditi. Težko se umirim. Zato tudi toliko izgovorov in prošenj, da bi lahko bil vsaj malo dlje pokonci.

Rad bi se ustavil, ker sem zelo utrujen, pa tega sam še ne znam. Zato potrebujem vajino pomoč. Morata vedeti, da najbolj norim ravno takrat, ko sem najbolj utrujen.Po tolikih stvareh, ki jih doživim čez dan, se zvečer res težko umirim in težko zaspim. To sta zame dve zelo težki stvari. Rad bi se ustavil, ker sem zelo utrujen, pa tega sam še ne znam. Zato potrebujem vajino pomoč. Morata vedeti, da najbolj norim ravno takrat, ko sem najbolj utrujen. Takrat vaju potrebujem. Da me nežno, a odločno ustavita in me uspavata. Če se zaradi moje vihravosti name jezita in mi celo grozita, mi čisto nič ne pomaga. Še huje mi je.

Prvič v svoji sobi …

Ko bom prvič poskušal spati v svoji sobi, bom potreboval veliko vajinih potrditev. Besed, ki mi bodo potrjevale, da sem vredu. Da me imata rada. Veliko se pogovarjajta z menoj. Veliko mi pomeni, da imamo pred spanjem posebno rutino. Pomaga mi, če mi eden od vaju pomaga pri umivanju, mi umije zobe in me obleče v pižamo.

Temna soba je zame precej strašljiva. Preden zaspim, potrebujem vajino prisotnost. Neskončno uživam, ko si vzameta zame čas in skupaj preberemo pravljico. Ali dve. Ko začutim vajini dlani, se počutim tako lepo. Prijetno mi je tudi, ko mi kdo od vaju kaj zapoje in zame in z mano zmoli kratko molitev. Takrat se počutim varnega.

Uživam tudi, ko me topla dlan pokrije z mojo najljubšo odejico in mi dovoli, da spim skupaj s Pikcem, mojim medvedkom.

Naučita me torej te rutine in se je držita. Nikoli pa me ne pošiljajta spati za kazen. To bi mi večerni čas naredilo neprijeten in strašljiv. Ne maram tega.

Vsak dan bi rad zaključil z vama, v toplem objemu in s prijetnimi občutki. Takrat se počutim ljubljenega. Hvala vama!

Povzeto po: Arkansas Families

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja