Očetovski dopust št. 2 ali kako so si na ministrstvu spet premislili

Thumbnail

Po včerajšnji informaciji, da večina očetov ne bo prišla do dodatnih pet dni očetovskega dopusta, so na ministrstvu »skuhali« nova pravila, ki bodo to vendarle omogočila. A le očetom otrok, starih manj kot tri leta.

 

Včeraj pozno popoldne so z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve sporočili, da so sprejeli novo (drugo po vrsti) ureditev, ki bo popravila napako, do katere je prišlo, ker so večinoma vsi očetje pri oddaji vlog na CSD-jih obkrožili (ponekod so to namesto njih storili njihovi strokovni delavci), da bi lahko koristili tudi neplačan očetovski dopust. S tem so si namreč podpisali tudi to, da kljub novi ureditvi ne bodo upravičeni do dodatnih petih dni očetovskega dopusta, ki ga je ministrstvo uvedlo s 1. 1. 2016 in naj bi se uveljavljal tudi za nazaj. Zakaj? Ker bi lahko (pa niso!) koristili neplačani očetovski dopust.

Tako je predvidela nova uredba, ki je najprej razveselila kar več deset tisoč slovenskih očetov, a so se včeraj lahko obrisali pod nosom. In to zaradi administrativnih ovir, kot bi rekli politično korektno. V resnici gre za slabo pripravljeno ali vsaj slabo premišljeno potezo ministrstva, ki bi, če se javnost ne bi tako glasno odzvala, verjetno vse skupaj hitro spravila v predal in pravico omogočila le očetom otrok, rojenih od letošnjega januarja naprej. Tako pa je novico izvedelo bistveno več očetov, ki so z vprašanji zasuli CSD-je, ki pa niso imeli pravih odgovorov: »Žal, za vas pravica ne velja, saj ste obkrožili, da bi lahko koristili tudi neplačani očetovski dopust.« »Jaz tega nisem obkrožil.« »Tu tako kaže in enako vam piše v odločbi.« Konec. Zveni kot slaba šala, pa ni.

Malce predvidevam: Na ministrstvu jih je odziv staršev presenetil in so seveda vedeli, da bodo morali nastalo napako nekako salomonsko rešiti. Če bi prišlo do tega, da bi se vse stare odločbe preklicale in spisale nove, bi bremenu, ki ga je že tako državi dodatno naložila nova pravica, dodali še eno breme in v zrak bi šel še kdo drug z več odločevalske moči (kot so na primer očetje) …

Kaj torej po novem novem?

Po novem (od 7. 1. 2016) so do plačanih 5 dni očetovskega dopusta za nazaj upravičeni le očetje otrok, ki še niso dopolnili treh let.

Nova ureditev št. 2: Do dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta so upravičeni tudi očetje otrok, mlajših od treh let (in ne več tudi tistih, ki še niso zaključili 1. razreda OŠ!), ki še niso uveljavljali ali niso v celoti izkoristili neplačanega očetovskega dopusta. Vse skupaj seveda brez dvomov velja za vse otroke, ki so in bodo rojeni po 1. 1. 2016.

»Zakonski pogoj za koriščenje pravice do neplačanega očetovskega dopusta je namreč starost treh let otroka, kar pomeni, da lahko dodatnih pet dni plačanega dopusta uveljavljajo očetje otrok, ki so na dan oddaje vloge mlajši od treh let. To so očetje, ki imajo v odločbi priznano pravico do neplačanega očetovskega dopusta in niso izkoristili več kot 50 dni neplačanega očetovskega dopusta ali očetje, ki lahko pravico do neplačanega očetovskega dopusta še zahtevajo z vlogo, pri čemer je meja starost otroka manj kot 3 leta. Pojasnjujemo, da ta ureditev velja ne glede na to, kaj so očetje v prejšnji vlogi »označili« glede neplačanega očetovskega dopusta,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Očetje otrok, starejših od treh let – žal …

Za tiste očete, ki imajo otroka starejšega od treh let, nova ureditev pač ne velja, »saj pravice do neplačanega dopusta, ki se je sedaj delno preoblikovala v plačani dopust, več nimajo oziroma je ne morejo uveljavljati.«


Do dodatnih petih dni očetovskega dopusta so upravičeni očetje novorojenčkov, rojenih po 1. 1. 2016, za nazaj pa očetje otrok, ki še niso dopolnili treh let.

Kdo lahko uveljavlja?

Primeri situacij, ko lahko oče koristi pet dni plačanega dopusta po novi ureditvi:

Primer 1: Novorojenček. Oče prvič uveljavlja pravico do očetovskega dopusta (vloge vložene po 1. 1. 2016).

Primer 2: Otrok je rojen leta 2013, oče je v letu 2013 uveljavljal zgolj 15 dni plačanega očetovskega dopusta in mu je bilo odločeno v odločbi samo o plačanih 15 dneh očetovskega dopusta. Po 1. 1. 2016 lahko oče do dopolnjenega tretjega leta starosti otroka uveljavlja še 5 dni plačanega in 50 dni neplačanega očetovskega dopusta.

Primer 3: Otrok je rojen leta 2013, oče je v letu 2013 uveljavljal 15 dni plačanega očetovskega dopusta in 75 dni neplačanega očetovskega dopusta in mu je bilo o obojem odločeno v odločbi. Oče, ki je izkoristil več kot 50 dni neplačanega očetovskega dopusta, ne more uveljaviti dodatnih 5 dni plačanega očetovskega dopusta po 1. 1. 2016, v kolikor pa je izkoristil manj kot 50 dni, pa lahko do dopolnjenega tretjega leta starosti otroka zahteva koriščenje očetovskega dopusta v obliki 5 dni plačanega dopusta.

Kako uveljaviti pravico?

Očetje, ki bi radi pravico do dodatnih dni dopusta uveljavljali za nazaj, bodo morali obiskati pristojni center za socialno delo in izpolniti vlogo. V njej ne bo treba navesti datumov, kdaj bodo izrabili dodatnih pet dni dopusta, morali pa jih bodo izrabiti v strnjenem nizu. Po tem morajo datume izrabe sporočiti na CSD zaradi izplačila nadomestila.

Kaj to pomeni v številkah?

Očetje otrok, rojenih med leti 2008 in 2012 do njega torej niso upravičeni, tisti od leta 2013 naprej pa lahko tudi za nazaj uveljavljajo novonastalo pravico. Če na leto koristi plačani očetovski dopust približno 16.500 očetov, to pomeni, da je po novem do dodatnih dni dopusta upravičenih okrog 50 tisoč očetov (in še več kot enkrat toliko jih bo po spremembi številka 2 ostalo brez).

Spremembe – kolikokrat še?

Rešitev št. 2 se morda zdi salomonska, a vendar odpira nekaj vprašanj: Si ministrstvo lahko privošči tako nepredvidljivo spreminjanje področja starševskih pravic? Če direktiva prihaja iz EU, so morali vedeti, da bo nova pravica obremenila proračun. Kje se je zataknilo? Lahko le ugibam, a precej verjetno se zdi, da so operirali s številko očetov, ki niso »označili« spornega neplačanega dopusta ali so ga izkoristili manj kot 50 dni (in teh je seveda malo – približno 3.400 očetov, ki so pravico do neplačanega dopusta izkoristili in nekaj malega tistih »srečnežev«, ki neplačanega dopusta niso »označili« in tega namesto njih niso storili niti delavci na CSD).

A dobra novica je šla ven in se razširila kot požar, ki pa so ga hitro pogasili CSD-ji, ki so očete streznili s tem, da naj si še enkrat preberejo odločbo, kjer jasno kaže, da jim je odobren tudi neplačan dopust (ali ga potem niso koristili, ni važno). In ker se vihar ne poleže, morajo najti drugi salomonsko rešitev, ki bo vsaj deloma pomirila veter, ki se je dvignil med slovenskimi očeti (in mamami seveda tudi).

S finančnega vidika razumem, ker je treba z denarjem preudarno ravnati v teh časih, ne razumem pa tega, da si je ministrstvo lahko privoščilo napako, ki je ni niti priznalo niti se zanjo opravičilo niti razložilo, kaj se je v resnici dogajalo. Morda katerega od odgovorov še dobimo. Ali pa nas čaka še kakšna sprememba. Kdo ve …

 

Več o dogajanju glede dodatnih petih dni očetovksega dopusta v zadnjih dneh:

Kako je država očete peljala žejne čez vodo?

Očetovski dopust daljši za pet dni

 

Foto: genius.com, www.gruesbeck.com

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja