Očetje so nekaj posebnega

Vir: Shutterstock

Se morda sprašujete, če je očetova vloga pri vzgoji sploh potrebna? Saj se mame dovolj dobro znajdejo same in je vzgoja že v njihovi naravi …?

Oče ima bistveno vlogo pri gradnji otrokove osebnosti in vpliva na to, kako se bo otrok v življenju obnašal. Otrok bo že pri osmih mesecih razločeval, ali ima interakcijo z mamico ali očkom. Ravno raznolikost v spolih zagotavlja, da bo otrok vzpostavil širšo in bogatejšo povezavo z okolico in svetom.

Očeta ne more nadomestiti nihče

Očetova vzgoja ima drugačen pridih kot mamina – je drznejša in izzivalnejša. In izjemno pomembna za otroka in nujna, da se otrok razvije celostno.

Vloga očeta pri vzgoji otrok je edinstvena. Očetje spletejo z otroki svojevrstne vezi in vzgajajo na drugačen način kot mame. Očetova vzgoja ima drugačen pridih kot mamina – je drznejša in izzivalnejša. In izjemno pomembna za otroka in nujna, da se otrok razvije celostno. Deček ali deklica.

Zakaj je prav oče tako zelo potreben in poseben pri vzgoji?

1. Očetje se igrajo drugače

Očetje žgečkajo, nagajajo, se ruvajo. Mečejo otroke v zrak in jim postavljajo nevarne izzive. Mame ob tem raje zamižimo in upamo, da bo izid igre cela glava. A takšna igra je za otroka potrebna. V domačem zavetju se ob očetu uči samokontrole in prepoznavanje lastnih mej zmožnosti. Tako deklice kot fantje se ob tem učijo loviti ravnotežje med tem, kaj je nasilno in kaj ne, in pridobivajo zdravo mero tekmovalnosti.

2. Očetje gradijo samozavest

Če na igrišču za hip prisluhnemo, takoj opazimo, kdo je tisti, ki otroke spodbuja, da spleza na najvišje drevo, drvi s kolesom hitreje ali zaluča žogo dlje kot po navadi. Očetje otroke spodbujajo, da presežejo svoje meje. Medtem ko otroku uspe doseči nekaj več, preplezati višje, skočiti dlje, se mu krepi samozavest in zaupanje vase. Kar pa nujno potrebuje v nadaljnjem življenju.

Očetje otroke spodbujajo, da presežejo svoje meje.

3. Očetje se sporazumevajo drugače

Študije so pokazale, da očetje in mame drugače komunicirajo z otrokom. Medtem ko mame poenostavljajo svoje besede, da bi jih otroci lažje razumeli, očetje tega ne počnejo. Očetje uporabljajo svoje izrazoslovje in s tem otroka spodbujajo, da razširi svoj besednjak – kar je za jezikovni razvoj otroka dobra naložba v prihodnje.

4. Očetje kaznujejo drugače

Očetje pri kaznovanju za merilo izberejo pravičnost, poštenost in dolžnost (temeljijo na pravilih), medtem ko matere za merilo izberejo sočutje, skrb in pomoč (temeljijo na medsebojnih odnosih). Očetje navadno sistematično in strogo uveljavljajo svoja pravila in učijo otroke, kaj je prav in narobe. Mamice se velikokrat nagibajo k sočutju, ki pa otroku zagotavlja upanje. Zato je tu, kot povsod drugje, najboljša kombinacija obojega, ki ustvari zdravo ravnovesje.

5. Očetje pripravijo otroka na resnični svet

Medtem ko imajo matere v zavesti, da morajo otroka zaščititi in paziti, očetje otoka bolj neposredno izpostavijo posledicam za svoja dejanja. Očetje so tisti, ki otrokom neposredno povedo, kakšne bodo posledice njihovega ravnanja – na primer: če ne boš prijazen, se ostali otroci ne bodo želeli igrati s teboj. Če boš imela slabe ocene, ne boš sprejeta v gimnazijo …

Medtem ko imajo matere v zavesti, da morajo otroka zaščititi in paziti, očetje otoka bolj neposredno izpostavijo posledicam za svoja dejanja.

6. Očetje polagajo temelje za otrokovo nadaljnje življenje

Punčke, ki so odraščale z očetom, ki je bil vključen v vzgojo, imajo bolj zdrave partnerske odnose, ko odrastejo. Bolje razumejo, katera dejanja so nesprejemljiva (sploh v povezavi z nasprotnim spolom) in katera sprejemljiva. Deklice, ki so odraščale z očetom, imajo tudi več čustvene stabilnosti.

Fantje, ki so imeli očeta, ki je bil vključen v vzgojo, so navadno manj nasilni. Ob očetu so se naučili, kako regulirati svojo moč in jo uporabiti v pozitivno smer. Fantje se ob dobrem očetu naučijo prave higiene in zdravega pogleda na spolnost.

Dragi očetje, zato pomislite, kaj je tisto, kar želite, da bi vaš otrok ponesel v svet. Ker nekaj je gotovo: hote ali nehote imate na svoje otroke neverjetno velik vpliv.

Vir: focusonthefamily.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja