Obrazi Downovega sindroma, ki povedo več kot 1000 besed

Thumbnail

21. marec je med drugim tudi svetovni dan Downovega sindroma. Simbolično na ta dan ljudje v podporo ljudem z Downovim sindromom oblačijo različne nogavice.

Ozaveščanje o Downovem sindromu je nujno. V Evropi namreč splavijo kar 90% dojenčkov, ki so v maternici diagnosticirani s trisomijo. V ZDA je delež le nekoliko nižji. Edina »krivda« teh nedolžnih otrok je, da imajo en kromosom več.

Akcije ozaveščanja o Downovem sindromu se je v Franciji na poseben način lotila Clotilde Noël, mama deklice Marie, ki ima trisomijo 21, in Marie-Garance, ki je težka invalidka. Na njeno pobudo je 250 fotografov po vsej državi naredilo preko 1500 fotografij otrok z Downovim sindomom. 21 izmed njih je bilo izbranih tudi za razstavo v živo ob današnjem prazniku.

Hkrati se je oblikovala tudi skupnost staršev »drugačnih« otrok, ki si sedaj po vsej državi s pomočjo Facebook skupine pomagajo in se podpirajo.

Naj torej tokrat o trisomiji govorijo fotografije. Vsaka izmed njih namreč kaže, da so otroci z Downovim sindromom srečni in zadovoljni.

 

Adrien Porieau, Foto: Laetitia Navoni

Alban Cottencin, Foto: Gisele Moratille

Alexis Rouze, Foto: Yves-Pierre Veracruzz

Alix Denis, Foto: Laurence de Terline

Amber Ferry-Wilczek, Foto: Elyse Letexier

 Erin Coue, Foto: Guillaume Comte

Louna Boueste, Foto: Tiphanie Choblet

Naslovna fotografija: Adelaide Astic, Foto: Oceane Dussuage