Ob nevarnih porodih očetje bolj pod stresom

Thumbnail

Ko govorimo o porodih, se naše misli največkrat usmerijo na mamo in otroka. Le redko pa pozornost posvečamo očetom.

Iz študije, ki jo je izvedla Oxfordska univerza, pa se je pokazalo, da v primeru zapletenih in nevarnih porodov očetje pogosteje kot matere doživijo stres, ki zahteva obravnavo.

Vsak, še tako »normalen« porod, prinese negotovost, strah in stisko. Šele iz teh občutij se pozneje rodi pristno in čisto veselje. Nekoliko težje pa je ob porodih, ki potekajo s hujšimi zapleti. Zlasti če gre za urgentne carske reze, so prav očetje tisti, ki jih dogajanje najmočneje zaznamuje.

Izkazalo se je, da najhujše stiske doživijo takrat, ko je žena sredi poroda odpeljana v operacijsko sobo, ko je urgentna intervencija dolga in sta v nevarnosti tako mama kot otrok, sami pa so med tem puščeni popolnoma sami, sredi hodnika in brez informacij.

Po tovrstni izkušnji so nekateri očetje razvili simptome, ki so značilni za post-travmatsko stresno motnjo. V primerih, ko je oče med porodom izkusil skorajšnjo smrt svoje žene, se je v nekaterih primerih pokazala tudi dolgotrajna nezmožnost za normalno delovanje na delovnem mestu.

Večina očetov, ki so prisostvovali zahtevnim porodom, je v novi študiji kot vzrok najhujšega stresa navedla prav nemočno čakanje na hodniku. Takrat se je vse osebje ukvarjalo z reševanjem življenja mame in otroka, sami pa so dolgo ostajali brez najmanjše informacije in brez sleherne opore osebja.

Po mnenju profesorja Mariana Knighta lahko očetje v takih primerih doživijo hujši stres od mater, saj so kot zunanji opazovalci tisti, ki posrkajo vso grozo. Osebje svoj stres lahko pretvori v »akcijo«. Stres jih celo spodbuja k intenzivnejši in učinkovitejši pomoči. Očetje pa smejo le opazovati, doživljati nepopisno stisko, brez da bi lahko karkoli storili.

V prihodnje bodo strokovnjaki svoje moči veliko bolj usmerjali v izobraževanje zdravstvenega osebja, ki je v stresnih in urgentnih primerih dolžno očetom nuditi vsaj osnovno pomoč in oporo.

Vir: parentdish.co.uk

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja