O čarobnosti svetih večerov

Vir: YouTube

Spet je tisti dan! In prihaja tisti večer … Večer, ki ima že od otroštva dalje poseben vonj in okus, posebno mesto v najlepših spominih. In vsekakor je to večer, za katerega si želim, da bi posebno mesto nosil tudi v spominih najinih otrok. Ter da bi vso lepoto tega običaja odnesli tudi v svoje družine.

Prvi sveti večer je večer pričakovanja rojstva našega Odrešenika. Skozi ves dan je v zraku vonj po pričakovanju, da se bo končno začel. Skozi ves dan potekajo dogovori, kdo bo imel kakšno nalogo in vlogo. In ko se končno zunaj stemni, vse male nožice že cepetajo od navdušenja.

Iz kuhinje že diši po pripravi slavnostne večerje, ki sledi običaju blagoslova hiše. Miza je že praznično pogrnjena in nekaterim je res težko pustiti vse na svojem mestu. Svečke že gorijo in dodajajo svojo čarobnost prostoru.

Vsaka družina ima svoj običaj na svete večere. Vsak zase je nekaj posebnega. Če pa slučajno nimate te navade, vas spodbujam, da jo uvedete. Blagoslov doma, vas in vaših odnosov bo čutiti tekom celega leta.

In potem končno začnemo. Oče, naša glava družine, pripravi kadilo. Otroci si med seboj porazdelijo vloge, kdo bo nosil luč miru, kdo bo škropil z blagoslovljeno vodo, kdo bo z roko delal znamenja križa (in si te vloge izmenjajo tekom vseh treh svetih večerov). Midva z možem pa izmenično vodiva molitev.

Nato gremo od prostora do prostora. V vsakem pokadimo, v vsakega prinesemo luč miru, vsakega blagoslovimo in v vsakem zmolimo. V predprostoru prosimo za vse srečne odhode in prihode ter za vse naše goste, da bi se pri nas počutili prijetno. V kuhinji, da bi imeli vedno dovolj hrane ter da bi se v njej z ljubeznijo pripravljali vsi obroki. V jedilnici, da bi se vedno radi zbirali za jedilno mizo in uživali v hrani in pogovorih. Dnevno sobo blagoslovimo za miren počitek in zabavne večere ter spalnice za vedno dober spanec. Ne izpustimo niti kopalnice, kjer se priporočimo, da bi imeli vedno tekočo in toplo vodo. Blagoslovimo tudi pisalne mize otrok ter najin delovni prostor. Pred koncem z balkona blagoslovimo še naš avto, vrt in seveda tudi sosede in naše odnose. Ker smo gostobesedna družina, se navadno kar dolgo takole sprehajamo po hiši in med blagoslovom je slišati vse sorte (zabavnih) prošenj in priprošenj.

Najlepši pa je zaključek. Posedemo se pred jaslice, ki smo jih tekom tedna pripravljali, in jih blagoslovimo. Tukaj zmolimo še molitev za blagoslov družine in doma ter prepevamo božične pesmi. Navadno repertoar ni dolg, ker so otroci preveč neučakani, da bi že posedli za mizo in jedli.

Naš dom po blagoslovu tako noro lepo diši, da ga najraje nekaj dni sploh ne bi zračili 🙂 V zraku je veselje nad ravno končanim blagoslovom in v tem duhu posedemo k večerji. In miza, polna dobrot, svečk, prazničnega servisa in pričakovanja božičnega dne nas še dolgo zadrži skupaj.

Vsaka družina ima svoj običaj na svete večere. Vsak zase je nekaj posebnega. Če pa slučajno nimate te navade, vas spodbujam, da jo uvedete. Blagoslov doma, vas in vaših odnosov bo čutiti tekom celega leta.


Preberi več:


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja