Nov kompromis za družinski zakonik?

Thumbnail

Društvo Družinska pobuda je pripravilo kompromisni predlog družinskega zakonika, v katerem so poskušali poiskati najmanjši skupni imenovalec vseh vpletenih.

Društvo, ki si prizadeva za kakovostno družinsko politiko v Sloveniji, želi s tem predlogom ponuditi sprejemljivo rešitev za vse strani in se na tak način izogniti referendumu o spornem zakoniku, ki povzroča hude delitve. Prepričani so, da je glede družinskih razmerij, ki so eden od temeljev družbe, naroda in države, potrebno poenotenje in vsaj večinsko sprejemanje.

Pri oblikovanju najnujnejših popravkov so poskušali doseči, da »kompromisni predlog v primerjavi z obstoječim Družinskim zakonikom nikomur nič ne jemlje, hkrati pa daje zvezi med moškim in žensko spet njen družbeni pomen, ter očetovstvu in materinstvu in urejenim odnosom med materjo in očetom priznava njihov izreden pomen za korist otrok,« pravi predsednik Družinske pobude, Tomaž Merše. Kompromisni predlog naj bi ob tem enako urejal  medsebojna  razmerja  med  odraslimi  ljudmi  v  vseh zvezah  ne  glede  na  njihovo  spolno  sestavo  in  usmerjenost,

S predlogom so tudi želeli odpraviti tudi » tveganje nezavednih učinkov na druge zakone, ne da bi sploh natančno vedeli, na katere in kako« in skrb, da bi bil zakonik lahko podlaga za uzakonitev umetnega oplojevanja lezbijk in nadomestnega materinstva, ki je po Meršetovih besedah »v svojem bistvu kupovanje otrok«.

Merše med razlogi za iskanje kompromisne rešitve vidi tudi znaten prihranek: »Vsi smo že slišali, da bo potrebno samo v letošnjem letu izdatke proračuna zmanjšati za 800 milijone evrov. Tukaj ponujamo rešitev za prve 4 milijone.« Novo priložnost vidi tudi v drugačni zasedbi državnega zbora: »Slišali smo tudi zavezo nove koalicije, da ne bo odpirala ideoloških tem. Mi ponujamo priložnost, da se ena – ki je sicer rezultat dela prejšnje koalicije – umakne z dnevnega reda.«  

Glede na to, da se rok za vložitev podpisov za razpis referenduma izteče 11. februarja, so »pet pred dvanajsto« ponudili v razmislek nov predlog, Civilno iniciativo za družino in pravice otrok pa prosili, da v tem času še počaka z vložitvijo. Predlog so poslali vsem poslancem, predsedniku Državnega zbora, Civilni iniciativi ter Kampanji za vse družine. Njihov odgovor pričakujejo do torka zvečer, po tem pa so pripravljeni odigrati vlogo posrednika pri morebitnih novih pogajanjih, ki bi potekala v prostorih Državnega zbora.   

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja