»Nobenega otroka ne bi smelo skrbeti, da je pretežek za svojo mamo«

Thumbnail

V podporo težkim dnevom je blogerka in mati osmih otrok, med njimi 17-letne invalidke, Lisa Jacobson zapisala izjemno spodbudne besede.

Za starše otrok s posebnimi potrebami. In tudi za vse ostale starše, ki se jim včasih zdi, da se bodo sesuli pod težo skrbi zaradi svojih otrok.


»Včeraj mi je hči rekla, da komaj čaka, da bo shodila.

Ob tem nisem vedela, ali naj se smejim ali jokam.

Razpeta sem bila med njeno samozavestjo in optimizmom ter mojim vpogledom v realnost. Seveda verjamem v čudeže, toda njeno (in svoje) srce želim obvarovati pred razočaranjem.

Stara je 17 let in temu, da bi shodila, ni nič bližje kot takrat, ko je bila stara 1 leto. Odkar pomni, je na invalidskem vozičku.

Plesali sva, kot to počneva vsak večer, kadar nimam pomoči moža, preden jo odnesem v kopalnico. Njene roke so se oklenile mojega vratu in moje njenega pasu. Napol sem jo nesla in na pol vlekla njene noge po tleh. Nekako sva uspele priti do kopalnice.

Uspelo nama je skozi smeh in igro, da nobeni od naju ne bi bilo treba misliti na to, da nekega dne morda to ne bo več izvedljivo. Da bo nekega dne njena teža zame preveč. Da jo nekega dne ne bom več zmogla dvigniti.

Nobenega otroka ne bi smelo skrbeti, da je pretežek za svojo mamo. Nobenega.

Zato si vedno znova obrišem solze in skrijem žalost s svojega obraza.

In ji dam vse, kar imam in zmorem. Včasih celo kaj več od tega.

In veste kaj? Ne gre samo zanjo. V prenesenem pomenu tako nosim tudi vse ostale svoje otroke. Podobno, kot vi nosite svoje. Drži, da je pri njej vse bolj očitno. Ne pa tako zelo drugače.

Medtem, ko je edina izmed mojih otrok, ki ne more hoditi, pa ni edina, zaradi katere občutim težo bremena na svojem srcu. Če ste mama, veste, o čem govorim.

Skrbi vas, ker je eden izmed njih tako zelo drugačen in zavrača vašo pomoč.

Skrbi vas, ker eden izmed njih sprejema napačne odločitve in vaše mnenje pri tem ne šteje popolnoma nič.

Skrbi vas, ker je v očitnih težavah in vas odriva od sebe.

Srce parajoče je prenašati takšno težo. Toda ne nemogoče.

Kajti s tem, ko vam je Bog podaril to hči ali sina, vam je dal vedeti, da ste popolna mama zanj/o. Morda se ne počutite dovolj močni, vendar ste.

In v tem niste same.

Bog vam ni položil tega otroka v naročje in odkorakal stran. Vedno je v bližini in posluša vaše molitve in vas sproti opremlja z vsem, kar potrebujete.

Vedno računajte nanj, kajti obljubil je:

‘Ne boj se, saj sem s teboj, nikar se plaho ne oziraj, saj sem jaz tvoj Bog. Okrepil te bom in ti pomagal, podpiral te bom z desnico svoje pravičnosti’ (Iz 41, 10).«

Vir: club31women.com