Ni slabega vremena, je samo slaba oprema

Foto: Klemen Klemen

Prva polovica letošnjega leta je bila zelo radodarna s padavinami. In ker so otroci, ko so zaprti med štiri stene, prave tempirane bombe, ki jih slej ko prej razžene od viškov energije, sva se z ženo odločila, da pri nas ne poznamo slabega vremena za igro zunaj. Saj poznate tisti rek: “Ni slabega vremena, je samo slaba oprema.”

Otroci običajno obožujejo dež, saj ponuja obilo zabave. Že najmanjša luža je dovolj za pravo vodno zabavo, potem pa so tu še polži in deževniki, pa lovljenje dežnih kapelj z jezikom, blatne kopeli … Seveda aktivnosti v takem vremenu zahtevajo malo drugačno kolekcijo oblačil, midva kot starša pa potrebujeva predvsem psihično pripravo na tisto, kar sledi, ko se vrnemo v hišo (hvala Bogu za pralni stroj in banjo).

Priznam, da ni enostavno, se pa zavedam, kako hitro prihajajo leta, ko bodo najini otroci prerasli to otroško razposajenost, igrivost, radovednost in postali najstniki. Leta, ko jim bo mnenje staršev manj pomembno od mnenja vrstnikov, ko jih bo veliko težje vabiti stran od ekranov in v naravo, leta ko bodo iskali smisel življenja in stik sami s seboj …

Prepričan sem, da je eden najboljših načinov povezovanja med očeti in sinovi odhod v »neznano« in taborjenje izven kampov, v neokrnjeni naravi. Tisti možje, ki ste prispevek prebrali do sem, pomislite, kdaj ste si nazadnje privoščili minimalističen oddih v naravi in prebudili lovca v sebi? Imate doma najstnika? Ste ga že peljali taborit v neokrnjeno naravo in mu pokazali veščine “preživetja v naravi” … da ne bo Beara Gryllsa gledal samo po televiziji? Jaz iskreno verjamem, da moški in fantje to rabimo, predvsem pa to rabimo očetje in sinovi.

Da bo odločitev za pustolovščino lažja, si oglejmo nekaj osnovnih pravil pri izbiri opreme.

Kako izbrati obutev?

Star pregovor pravi, da je vojak vreden le toliko kot njegove noge. To drži. Noge trpijo na dolgih pohodih, zato morate karseda dobro poskrbeti zanje. Če imate neudobne pohodne čevlje, ukrepajte, preden bo prepozno.

Par dobrih, močnih pohodnih čevljev boste lahko dolgo uporabljali in ob tem učinkovito varovali svoja stopala. Pametno je imeti pol številke preveliko obuvalo. Tako lahko nosite dva para debelih nogavic (to je pomembno za udobje in preprečevanje žuljev), dodatni prostor pa pride prav tudi v toplem vremenu, ko se stopalo praviloma nekoliko raztegne.

Smiselno je, da pohodne čevlje uhodite, preden se podate na daljšo turo v naravi. To najbolje storite tako, da si jih obujete in minuto ali dve z njimi stojite v čebru z vodo. Potem hodite naokoli z njimi, dokler se ne posušijo. Tako se oblikujejo po vašem stopalu, poleg tega se usnje zmehča in čevelj postane udobnejši (pred tem ne pozabite na impregnacijo).

Volna je daleč najboljši material za nogavice. Volna vpija znoj s stopal, za razliko od drugih materialov pa omogoča znoju, da potem tudi izhlapi. V nahrbtniku imejte vedno rezervni par nogavic.

Oblecite se v stilu čebule

Nosite ohlapna oblačila v več plasteh. Najboljša oblika izolacije so zračni žepki, ki vas grejejo bolj od debelega puloverja, v katerem ni plasti negibnega zraka. Če ste oblečeni večplastno, si v primeru pregrevanja tudi zlahka slečete kakšno plast. Plasti nosite dovolj ohlapno, saj oprijeta oblačila omejujejo obtok krvi, zaradi česar vas lahko začne zebsti, okončine pa vam otrpnejo.

Začnimo na samem začetku: spodnje perilo morate skrbno izbrati. Pazite, da ni pretesno, saj bi lahko omejili obtok krvi in preprečili, da opravlja ključno nalogo odvajanja odpadnih proizvodov iz celic. Ogibajte se bombažnemu spodnjemu perilu, ki dobro deluje, dokler je suho, ko pa je mokro, izgubi izolacijske lastnosti. Volna ali sintetični materiali so boljši, saj iz njih vlaga lažje izhlapeva.

Tudi pri srajcah se izogibajte bombažu. Volnene srajce ostanejo tople tudi, ko so mokre, obstaja pa tudi precej sintetičnih flisov, ki se hitro sušijo in so topli, nekatere vrste pa so celo vodoodporne ali varujejo pred vetrom. V kombinaciji s srajco ali flisom priporočam uporabo lahke vetrovke, ki gre čez flis in pod jakno. Ta zelo dobro zadržuje toploto, ščiti pred vetrom, enostavno jo je obleči ali sleči. Ko je ne nosimo, jo zvijemo v majhno, lahko kepo, ki je ni težko nositi.

Na terenu hlače precej trpijo. Biti morajo trpežne, vendar lahke in iz materiala, ki se hitro suši. Svetujem take z več žepi, ki omogočajo varno prenašanje stvari. Imeti morate tudi par nepremočljivih hlač, ki jih oblečete čez navadne, morajo pa biti dovolj ohlapne, da se v njih ne potite in da jih lahko brez težav potegnete čez obutev.

Jakno si predstavljajte kot nekakšno lupino. Biti mora nepremočljiva in nepropustna za veter. Obenem mora biti dovolj velika, da lahko pod njo nosite več plasti oblačil, ko je hladno, in da v toplejšem vremenu pod njo lahko kroži zrak. Jakna mora imeti tudi dovolj veliko kapuco, da pokrije kapo. Tako kapuca kot zapestja morajo biti opremljena z ježki ali elastiko, da veter ne more zraven in da se v notranjosti ohranja plast izolacijskega zraka. Zunanja stran jakne naj ima dovolj velik žep, da vanj lahko spravite zemljevide. Jakne naj bodo živih barv, da vas tako v primeru težav lažje najdejo.

Kapa je uporabna za dvoje: greje nas, ko je mraz, ščiti pa nas tudi pred močnim soncem. V hladnem vremenu glava oddaja neverjetno veliko toplote – pri temperaturi 4°C kar do 50 odstotkov telesne toplote! Vedite tudi, da lahko zaradi sonca, ki sije na nezaščiteno glavo, pride do težav, kot so dehidracija, sončarica in toplotna izčrpanost. Pred večino teh vplivov vas lahko varuje širokokrajen klobuk.

Nahrbtnik: vzemite le nujno

Osnovno pravilo zglednega pakiranja: vzemi le to, kar potrebuješ. Učinkovitega pakiranja se je mogoče naučiti. Z izjemo osnove opreme za prvo pomoč iz nahrbtnika odstranite vse, česar resnično ne potrebujete. Seznam osnovnih potrebščin seveda prilagodite starosti vaših otrok, načeloma pa na osnovni seznam potrebščin »preživetja v naravi« sodijo:

 • Spalna vreča,
 • Šotor,
 • Oprema za kuho in jedilni pribor,
 • Suha oblačila,
 • Nepremočljiva jakna,
 • Fotoaparat,
 • Osnovna oprema za prvo pomoč,
 • Netivo in oprema za pripravo ognja (lahko nadomestite z gorilnikom),
 • Hrana,
 • Steklenica za vodo in
 • Rezila – noži, sekire in žage.

Nekaj dobrih (vojaških) napotkov glede pakiranja:

 • Nahrbtnik ne sme tehtati več kot četrtino vaše telesne teže.
 • Nosite nahrbtnik, kolikor je mogoče visoko. Tako je položaj težišča ustreznejši in nahrbtnik ne ovira premikanja vaših nog.
 • Predmete znotraj nahrbtnika razporedite tako, da so dobro uravnoteženi. Karkoli trdega ali štrlečega, na primer pločevinke ali čevlji, naj ne leži ob vašem hrbtu.
 • Na dno nahrbtnika položite stvari, za katere je najmanjša verjetnost, da jih boste potrebovali.
 • Vse vtaknite v plastične vrečke, saj prav noben nahrbtnik ni povsem nepremočljiv.
 • Predmete, ki jih boste verjetno pogosto potrebovali, vtaknite v stranske žepe.
 • Ne dajte se premamiti želji, da bi med kratkimi postanki sneli nahrbtnik. Če se boste ulegli, nahrbtnik preprosto uporabite kot naslon, če pa se boste usedli, ga oprite na skalo ali deblo za seboj. Novejši nahrbtniki imajo vgrajene vodne mehove, ki omogočajo pitje med samo aktivnostjo.

Še nekaj uporabnih namigov:

 • Ko greste pohajkovat v naravo, ne pozabite na higieno telesa, stopal in zob. Vlažni deli telesa (pazduhe, dimlje, stopala in lasišče) so dovzetni za infekcije, zato skrbite za vsakodnevno umivanje in sušenje (tako oblačil kot kože). Ne pozabite s seboj vzeti zobne ščetke in zobne nitke (le ta je lahko v pomoč tudi pri kakšnih popravilih).
 • Žulji so tegoba, ki jo pozna vsak resen pohodnik. Z razbolelimi stopali ne boste nikamor prišli – vsaj ne udobno. Bodite pozorni pri izbiri nogavic – lahko vam pomagajo takšne z debelejšimi deli, ki so najbolj izpostavljeni žuljem. Če pa že čutite, da nastaja žulj, se ustavite, sezujte pohodne čevlje in nogavice ter posušite in prezračite stopala. Če žulj nastane, ga ne predrite. Tekočina v mehurju je telesna zaščita za odrgnino. Posebne obliže za na žulje lahko nalepite tudi za preprečevanje žuljev oz. na mestu s potencialom za nastanek žuljev, kjer vam lahko služijo kot dodatna plast kože.
 • S seboj vzemite le en običajni GSM telefon, ki naj služi le za primer klica v sili. Prednost teh telefonov je dolgo delovanje baterije. Ostale elektronske naprave pustite doma in izkoristite čas za gradnjo odnosa in opazovanje narave.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja