Neverjetno pričevanje zakoncev, ki sta z vztrajno molitvijo premagala nezvestobo in težave

Thumbnail

Na god prvega krščanskega mučenca z vami delimo zgodbo zakonskega para iz Ruande, ki je uspel obnoviti svojo globoko ranjeno zvezo, nato pa med genocidom skupaj s šestimi otroki ob molitvi umrl pod streli vojakov. Danes je par v postopku beatifikacije, s svojim zgledom pa navdihuje zakonce po vsem svetu.

Zakon, poln preizkušenj in nezvestobe

Cyprien in Daphrose Rugamba, oba visoko izobražena intelektualca, sta se poročila leta 1965. Cyprien se je v mladosti oddaljil od Cerkve in se posvetil umetnosti. Bil je zaročen s Xavérino, ki jo je ljubil, a je tragično umrla v enem od spopadov. Ker je želel ostati v družini, je za roko zaprosil njeno sestrično Daphrose.

Daphrose je bila globoko verna in predana molitvi. Po poroki se jima je rodilo deset otrok, a njuna zveza se je soočala z vse hujšimi preizkušnjami. Cyprien ni prebolel smrti svoje zaročenke in svoji ženi ni bil zvest, v enem od številnih zunajzakonskih razmerij je dobil tudi otroka. Za več mesecev je Daphrose poslal nazaj k njenim staršem in jo nato spet sprejel k sebi. Postal je zagrizen ateist in se pogosto norčeval iz svoje verne žene.

Vztrajna molitev, ki dela čudeže

Dolgih 17 let je Daphrose potrpežljivo molila za svojega moža. Kljub globokemu trpljenju je trdno verjela v svetost zakonske zveze in Boga nenehno prosila za moževo spreobrnjenje. Z njegovim soglasjem je otroke vodila k maši in z njimi molila.

Leta 1982 je Cyprien nevarno zbolel. V nekem trenutku ga je med boleznijo preplavil sveti Duh. V srcu je začutil globoko zavest, da ga Bog čaka in ljubi. V istem trenutku se je zavedel, da se je to zgodilo zaradi goreče molitve njegove žene.

To razodetje je povzročilo radikalno spremembo v njegovem življenju in še posebej v zakonu. Daphrose je prosil odpuščanja za vse povzročeno trpljenje. Njeno odpuščanje je bilo popolno, sprejela je celo otroka, ki ga je imel Cyprien z drugo žensko. Postala sta nov, neločljiv par. Znanci so bili osupli nad nežnostjo, veseljem in globoko vero, ki sta jo izžarevala.

Navdušena pričevalca, ki se ne ustrašita groženj

Nekoč vzvišeni in nedostopni Cyprien se je spremenil v skromnega, zvestega in ljubečega moža. Z ženo sta ustanovila center za otroke z ulice in v Ruando pripeljala Skupnost Emanuel. Postala sta navdušena oznanjevalca evangelija, okrog katerih se je začelo zbirati na stotine ljudi. V vse hujših konfliktih med Tutsiji in Hutujci je bila ruandska Skupnost Emanuel eden redkih krajev, kjer sta vladali ljubezen in sprejemanje. A ker sta ljudem razlagala, da ne pripadajo tej ali oni skupini, ampak so bratje in sestre v Jezusu, sta postajala vse bolj moteča.

Zadnjo noč pred začetkom ruandskega genocida so Cyprien, Daphrose in sedem izmed njunih otrok, sluteč, da se bliža konec, preživeli v domači kapeli v molitvi pred Najsvetejšim. 7. aprila 1994 je v kapelo vdrla skupina oboroženih vojakov, jih postavila v dve vrsti in postrelila. Najmlajša punčka je imela 5 let. Vsi razen sina Cyrdarja, ki se je pretvarjal, da je mrtev, so v pokolu izgubili življenje.

Čudovit 25-minutni dokumentarni film o življenju zakoncev Rugamba V nebesa bom zaplesal (s slovenskimi podnapisi). Priporočamo ogled!

Pričevanje, ki ne bo nikoli umrlo

Zgodba Cypriena in Daphrose kljub njuni tragični smrti še naprej navdihuje ljudi in predvsem zakonce po vsem svetu. Obnavlja jim upanje v moč molitve, zaradi katere Bog spreminja srca, in v Jezusovo milost, ki lahko obnovi še tako težaven zakon. Cyprien in Daphrose sta dokaz, da je svetost mogoča, da zvestoba obrodi sad in da ljubezen vedno premaga zlo.

Danes je v Ruandi druga največja Skupnost Emanuel na svetu in v Jezusu še vedno združuje različne etnične skupine. Ravno tako še zmeraj deluje njun center za otroke.

Postopek za beatifikacijo Cypriena in Daphrose se je začel leta 2015.

Vir in foto: emmanuel.info

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja