Neumnosti, ki jih moramo nehati govoriti očetom

oce_tip

Očetje so neprecenljivi in nenadomestljivi pri vzgoji otrok. Pa vendar včasih nanje letijo opazke, ki so sicer mišljene kot šaljive, a nimajo skoraj nič skupnega z vsakdanom očetov. Kajti očetje so veliko več kot dodatek mamam in veliko sposobnejši starševstva, kot jim (čeprav velikokrat zgolj v šali) pripisujemo.

In katere so tiste cvetke, ki jih očetje največkrat slišijo ali za njihovimi hrbti letijo na njihov račun?

“Kdo pazi na otroke? Oče?”

Ne, ne pazi nanje. Preprosto je njihov starš. Zunaj se igra z njimi, poljublja odrgnjena kolena in se s kremo v roki bori z otrokom, ki kriči: „Nočeeeem sončneeee kreeemeeee!!“ Morda sestavljata kocke. Kasneje bo obrisal ostanke hrane z njegovega stola. Nato bo vsaj šestkrat zapored prebral isto pravljico. Vse, kar pač starši počnemo.

“Upam, da bo vse pod kontrolo, ko prideš domov.”

Ni dolgo nazaj, kar sem to slišala, ko so bili otroci doma z očetom. Kaj pa naj bi šlo narobe? Saj otrok vendar nisem pustila v varstvu kakšnemu piromanu ali neodgovornemu razbojniku, temveč je z njimi kompetenten starš.

Če bo otroka pičila čebela, mu bo na oteklino položil čebulo in led. Če bo plezal po drevesu, ga bo opozoril na trhlo vejo. Če se bo radovedno približal vtičnici, ga bo opozoril in umaknil. Ne razumem, kaj točno bi lahko šlo narobe. Bo eksplodirala hiša? Se bom vrnila v dom, kjer bodo eden čez drugega ležali obnemogli na kupu na pol pojedene hrane in še vedno piskajočih igrač?

Za najine otroke vrhunsko skrbi in v vsakem trenutku ve, kaj naj stori z njimi.

Seveda vsak oče kot starš ob vseh pravilnih odločitvah dela tudi napake – ampak nič pogosteje, kot jih delamo mame. In kljub kakšnemu takšnemu kiksu lahko mirno trdimo, da bo doma vedno, ko se vrnemo, vse pod kontrolo.

“O, danes se pa vidi, da te je očka oblekel!”

Otroci so ob nekaterih dnevih oblečeni zelo posebno. Hlačnice so vidno krajše od njihovih nog. Barve in vzorci so včasih tako neujemajoči, da bodejo v oči. Del majice je zatlačen v hlače, del visi ven. Nogavici se ne ujemata. Pri fantih to sicer ni velika težava, toda deklice imajo tudi jutra, ko preprosto ne želijo imeti lepih počesanih pričesk. In ko se ob tako urejenem otroku pojavi nič hudega sluteči oče, se nanj vlije plaz komplimentov v stilu: „Očku pa česanje ne gre najbolje od rok, kaj?“ Ampak, če smo iskreni, mame nič manj pogosto kot očetje ne pošljemo takšnih otrok v svet. Ker vsi kdaj spregledamo, da so določen kos oblačila prerasli. Ker se v ranem jutru ne zmoremo ukvarjati z malenkostmi. In ker otrok pač ni vedno na volji, da je urejen.

Ste se tudi vi že srečali s kakšnim podobnim vprašanjem? Zapišite ga v komentar! 🙂

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja