Nekateri svoj koronavirus živimo vsak dan

Foto: Shutterstock

Te dni svetovni splet in družbena omrežja preplavljajo takšne in drugačne novice v povezavi s koronavirusom (SARS-CoV-2). Nasveti, priporočila, uredbe, karantene, izolacije ipd. Praktično nemogoče je, da bi se izognili vsem mogočim novicam, ki nam jih prinaša sodobni splet.

In kot je to v navadi pri vseh stvareh, ki se dotaknejo večjega števila oseb, se tudi pri epidemiji novega virusa najde ogromno »strokovnjakov« in tistih, ki so bolj »preudarni«, »modri«, »pametni« kot strokovnjaki državnih organov, institutov, urgentnih centrov …

Tako se je pojavilo veliko tistih, ki se zgražajo nad ostrimi in, po njihovem mnenju, pretiranimi ukrepi, ki so jih pristojni razglasili kot nujno potrebne. Intenzivno umivanje in razkuževanje rok, uporaba zaščitnih mask, izogibanje obiskov in druženj, odsvetovanje potovanj, karantena in samoizolacija …

Mamica: »…pri nas svoj koronavirus živimo vsak dan!«

Na enem izmed družabnih omrežij sem zasledil zapis mamice, ki je iskreno dejala, da je vse navedeno v njihovi družini že dlje časa prisotno in obvezno. Spoštovani sodržavljani, res je, obstajajo družine, ki te ukrepe prakticiramo že dolgo časa. Še preden je bil koronavirus tema številka ena, še preden je zmanjkalo razkužil in zaščitnih sredstev, še preden je večina prebivalcev začutila, kaj pomeni »biti Vonj po razkužilu že dolgo polni najino spalnico, ko pristopava do našega malčka, ki si ne more in ne sme privoščiti nikakršne okužbe.izoliran«. To s(m)o družine, ki smo blagoslovljene z otroki s posebnimi potrebami. Z otroki, katerih vsakdan je v znamenju »karantene«, ker je pri njih na prvem mestu zavedanje, da jim samoizolacija in preprečitev morebitnih stikov prepreči okužbe, respiratorne težave in omogoči preživetje.

Umivanje in razkuževanje rok je vsakodnevna praksa, ki je v naši družini postala tako običajna, da si dneva brez tega »rituala«, ki ga predvsem v obdobjih virusnih obolenj, ponavljamo non-stop, sploh ne znamo predstavljati. Vonj po razkužilu že dolgo polni najino spalnico, ko pristopava do našega malčka, ki si ne more in ne sme privoščiti nikakršne okužbe. In vsi tisti, ki ste sedaj prvič kupili razkužilo in zaščitne maske in jih razgrabili še za vsak slučaj se zavedajte, da tudi, ko ta virus mine bomo nekateri odvisni od zalog (ki bodo ali pa ne), ker si drugega enostavno ne moremo privoščiti.

Okužba in bolezen svojega obiska ne najavita!

Kako težko je ostati doma, pričajo fotografije nekaterih gostinskih objektov, nakupovalnih centrov, kjer se še vedno zadržujejo posamezniki, ki jim je druženje s prijatelji še vedno bolj pomembno kot upoštevanje navodil. Pa se je res tako težko za nekaj dni odpovedati obiskom? Ne, ni težko, vsaj ne takrat, ko spoznaš, da druge možnosti nimaš. Takrat, ko moraš zaradi varnosti in zdravja otroka preprečiti obiske vseh sorodnikov, prijateljev, znancev in tistih, ki bi se oglasili »samo za minuto«. Takrat, ko se pričneš zavedati, da je zdravje na prvem mestu in da vsak obisk lahko počaka. Okužba in bolezen ne vprašata ali smo doma in pripravljeni …

Ste težko v karanteni? Se težko zadržujete le doma?

Ravno sedaj, ko bi lahko obiskali kakšno turistično znamenitost, toplice ali uresničili dogovor o dolgo prelaganem obisku, vas doleti »prepoved druženja«. Kaj hujšega? Pa kako ravno zdaj?

Če se tudi vam porajajo takšna vprašanja, naredite en preprost preizkus. Poiščite (seveda brez neposrednega kontakta) eno družino, ki skrbi za posameznika, ki se mora izogibati vsakršnih okužb, ker bi bile te neposredno tveganje za njegovo preživetje. In potem jih vprašajte, kdaj so bili nazadnje skupaj kot družina v termah, kdaj so si nazadnje privoščili sproščeno kosilo v večjem gostinskem objektu, kdaj so nazadnje načrtovali smučanje, potovanje, križarjenje … Odgovor vas verjetno ne bo presenetil, ne bodite presenečeni, če se vam bodo le »prijazno in uvidevno« nasmejali. Mogoče se boste zaradi njihove izkušnje lažje odrekli (vsaj nekaterim) stikom v prihodnjih tednih.

Smučanje v Italiji, potovanje v severno Afriko, križarjenja itd., vse to se da prestaviti. In bodite hvaležni, da se o takšnih potovanjih sploh lahko pogovarjate in jih načrtujete, četudi boste sedaj morali preboleti del finančnega stroška pri odpovedi teh aktivnosti. Strošek že plačanega dopusta boste hitro pozabili, med tem ko za zdravje ne morete vplačati »rizika odpovedi«, ki bi vam povrnil (usodne) stroške.

Mi svoj koronavirus preživljamo vsak dan

Zato sem hvaležen, da nas je moj sin s svojo boleznijo že davno pred izbruhom virusa »pripravil« na te nujne ukrepe. Za večino bodo slej kot prej ti ukrepi minili, zaščitne maske bodo romale v smeti, na razkužilih se bo pričel nabirati prah. Za večino, ne pa za vse – za tako in drugače preizkušane družine bo to ostalo del vsakdana in če ne drugega, imejte v mislih njih/nas tudi tedaj, ko bo izkušnja z obvezno več tedensko izolacijo/karanteno za vas le še oddaljen in neprijeten spomin.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja