Ne pozabite uveljaviti olajšave za vzdrževane družinske člane

Thumbnail

Marsikatera družina se ob začetku leta sprašuje, komu izmed staršev se bolj splača uveljavljati vzdrževane družinske člane in v kakšnem razmerju. Starši, ki olajšave niste uveljavljali med letom (ali pa ste jo in želite podatke spremeniti),  imate še do 5. februarja čas, da pošljete vlogo za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov pri obračunu dohodnine. Letošnja novost je, da to vlogo lahko oddate tudi preko mobilne aplikacije eDavki. Če vlogo oddate elektronsko, boste vračilo dohodnine prejeli 13 dni prej kot ob oddanem obrazcu v fizični obliki.

Kdo naj odda vlogo?

Vlogo pošljete vsi tisti, ki med letom niste uveljavljali družinskih članov pri akontaciji dohodnine in vsi tisti, ki želite uveljavljanje spremeniti. Če podatke spreminjata oba starša, morata vlogo poslati oba.

Kje in kako?

Vlogo lahko na vam najbližjem pristojnemu finančnemu uradu oddate osebno ali po pošti (navodila za izpolnjevanje), oddate pa jo lahko tudi  preko sistema eDavki (zanj potrebujete elektronski podpis ali davčno številko in geslo) ali preko mobilne aplikacije eDavki, za katero potrebujete uporabniško ime in geslo.

Elektronsko vlogo lahko oddate 24 ur na dan, vse dni v tednu, program oz. aplikacija pa vam sama ponudi obrazec s podatki iz lanskega leta, s čimer je izpolnjevanje bolj enostavno in hitrejše. Vračilo dohodnine boste v tem primeru prejeli 13 dni prej kot ob oddaji papirnatega obrazcam obljubljajo na finančni upravi.

Naj olajšavo uveljavlja eden ali oba starša?

Vzdrževane družinske člane (otroke do 18. leta in druge osebe, ki ustrezajo pogojem) običajno uveljavlja tisti starš, ki ima višje dohodke in zato pade v višji davčno stopnjo.

V primeru, ko imata oba starša primerljivo visoke dohodke oz. sta v istem davčnem razredu, pa je smiselno, da si olajšavo razdelita, saj tako vsakemu pripade sorazmerni delež olajšave za drugega in naslednje otroke. Če imate torej dva otroka, je vsekakor bolje, da v tem primeru vsak starš prijavi oba, in ne vsak enega.

Lahko napravite testni izračun dohodnine

Na spletni strani FURS lahko preizkusite obrazec za testni izračun dohodnine za leto 2018. Lahko pa uporabite tudi informativni izračun dohodnine, s katerim si lahko sami izračunate dohodnino.

Če do 5. februarja obrazca ne boste oddali, boste (najkasneje do 15. 6.) na dom prejeli informativni izračun dohodnine, na katerega se lahko pritožite, preveč odmerjeno dohodnino pa boste v tem primeru prejeli precej kasneje.

Če olajšave ne boste uveljavljali ne na mesečni, ne na letni ravni, boste prejeli informativni izračun brez olajšave. S tem boste plačali več dohodnine oz. prejeli manjše vračilo le-te, kot bi ga sicer. Lani je FURS posameznikom v povprečju  vrnil 419 evrov.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja