Ne bojta se nesoglasij!

Thumbnail

Pari, ki se redno izogibajo konfliktom, so na dobri poti k ločitvi – pa čeprav se jim izogibajo ravno iz strahu pred ločitvijo.

Čeprav se ne poročimo zato, da bi reševali nesoglasja, stvari, zaradi katerih se poročimo, ne bomo mogli početi in živeti, če soglasij ne znamo – ali se jih ne naučimo – uspešno obvladovati in reševati. Če se torej že v času skupne hoje (na)učita konstruktivno soočati različna mnenja in reševati nesoglasja, bosta veliko naredila za svoj bodoči zakon.

Sprva se pari izogibajo prepiranju zato, ker so zaljubljeni in v tej zaljubljenosti prepričani, da ostati zaljubljen pomeni biti v vsem enoten: »Če sem našel sorodno dušo, potem se vendar morava strinjati glede večine stvari – vsekakor pa glede pomembnih stvari!«

Pozneje se pari izogibajo konfliktom, ker jim je soočanje z razlikami ušlo iz rok in so prepiri postali tako rušilni in boleči, da se raje zaprejo vase. Prenehajo govoriti … in sčasoma tudi ljubiti. Konfliktom se želijo izogniti za vsako ceno. Ob tem pa začnejo razmišljati, da so se verjetno poročili z napačno osebo.

Celo srečni pari jih imajo!

Uspešni pa so tisti pari, ki vedo, kako se pogovarjati o medsebojnih razlikah na način, da to njun odnos okrepi in še poveča občutek bližine – ni namreč intimnosti brez iskrenosti. Takšni pari se upajo z nesoglasji soočiti, saj znajo nesporazume obvladovati, da se ti ne razrasejo in ne zadušijo celotnega odnosa. Iz njih znajo celo rasti.    

Raziskave kažejo, da je celo v srečnih, uspešnih zakonih okrog deset področij, na katerih se partnerja ne ujemata ali ne strinjata in se najverjetneje nikoli ne bosta. A uspešni pari se naučijo, kako ravnati in živeti s temi nesoglasji – kako ljubiti kljub področjem različnosti ter razvijati razumevanje in empatijo za partnerjevo stališče. Bolje, ko svojega partnerja poznajo, bolje, ko vedo, o čem se ne strinjajo, bolje ko znajo s tem ravnati, lažje jim je in bližji so si.

Nepremostljive razlike?

Ločitev zaradi »nepremostljivih razlik« je v tem smislu podobno zgrešena, kot bi bila ločitev zaradi kroničnih bolečin v križu. Razlike so del zakona, uspešni pari pa znajo kljub njim plesati skozi življenje. Takšni pari tudi vedo, da bi menjati zakonca pomenilo le dobiti deset novih področji nestrinjanja, in, kar je najbolj žalostno – običajno so najbolj boleča povezana z otroki iz prejšnjega zakona.

Prišle bodo še nove razlike!

Poleg veščin za soočanje z nesoglasji pa se je potrebno naučiti tudi sprejemanja sprememb. Ob poroki si obljubimo zvestobo vse dni svojega življenja. Ne obljubimo pa tega, da bomo vedno enaki. To bi bilo na smrt dolgočasno! Zato pa potrebujemo veščine in pripravljenost, da bomo na skupni poti spremembe zakonca zmogli sprejemati, vključevati in se o njih pogovarjati.

Izkoristita čas pred poroko tudi za to, da s pogumom vstopata v konflikte in se v njih učita, kako kar najbolj konstruktivno reševati nesoglasja in kako se soočati z različnostjo.

Povzeto po: Diane Sollee, www.smartmarriages.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja