Nasilje nad francoskimi demonstranti proti uvedbi istospolnih porok

Thumbnail

Svet Evrope preiskuje Francijo glede policijskega nasilja nad miroljubnimi demonstranti, ki so v zadnjih mesecih množično protestirali proti uvedbi istospolnih porok.

Francoska vlada pod vodstvom socialističnega predsednika Françoisa Hollanda je februarja letos skozi parlament, aprila pa še skozi senat spravila zakon, ki je uvedel istospolne poroke. Novi zakon je sprožil množične odzive Francozov, ki zagovarjajo zakonsko zvezo med moškim in žensko ter pravico otrok do očeta in matere.  

Januarja se je tako le na pariških ulicah zbralo okrog milijon mirnih protestnikov , marca pa skoraj dva milijona. Med njimi so bili tudi mnogi istospolno usmerjeni, ki so prepričani, da je najboljše okolje za otrokov razvoj družina z očetom in materjo.

Slovenski mediji o protestih skorajda niso poročali, še manj pa je bilo govora o nasilnih izbruhih policistov. Protestniki so namreč naleteli na mnoge nasilne in popolnoma nesorazmerne odzive policije.

Dokazi o nasilju pa so prišli do pristojnih organov Sveta Evrope (komisija za nadzor držav članic), ki je 27. junija sprejel resolucijo o pravici do zbiranja in svobodi govora. V njej je omenil tudi mirne francoske demonstracije za družino in zakonsko zvezo, o katerih je zapisal, da se jih je udeležilo več kot 2 milijona ljudi, nad katerimi je policija med drugim uporabila solzivec. Poleg tega je v Francijo napotil preiskovalno komisijo, ki bi proti njej lahko izrekla sankcije.

Že pred tem je po svetovnem spletu krožilo veliko posnetkov policijskega nasilja nad udeleženci demonstracij. Mnogi očividci pa so poročali, da je bilo aretiranih mnogo povsem miroljubnih protestnikov in celo nekateri mimoidoči.

Kratek dokumentarni film o dogodkih med drugim prikazuje policiste, ki ocenjujejo: »On je miren in tih. Napadimo ga od zadaj. Tip ne bo vedel, kaj ga je zadelo.« Pet policistov se nato zažene k mlademu moškemu, ki se mirno pogovarja s svojimi bližnjimi.

Na drugem posnetku vidimo policiste metati granate s solzivcem in pretepati protestnike, na tretji seriji fotografij pa med drugim predsednico krščanske demokratske stranke Cristine Boutin, ki se je zaradi solzivca znašla na tleh.

Najhuje jo je odnesel 23-letni študent Nicolas-Bernard Busse, ki je bil celo obsojen na 4 mesece zapora.

Dokaze in pričevanja 100 žrtev policijskega nasilja nad demonstranti je Svetu Evrope predstavil italijanski evropski poslanec Luca Volonte.

Več: C-fam