Naš dom je varen za otroke, ni pa varen pred njimi!

Thumbnail

Obstaja tisoč in eno varovalo, ki naše otroke zaščiti pred nevarnostmi doma. Ne razumem pa, da pri vseh potrebah še nihče ni patentiral varoval, ki bi dom zaščitila pred otroki!

Saj veste, kaj imam v mislih, kajne? Varovalo, ki ga namestiš v vtičnico, da mali raziskovalec ne dela poskusov z elektriko. Potem imamo varovala, ki omilijo ostre robove pohištva. V našem domu popolnoma nepotrebna stvar. Nihče od naših otrok ni namreč še nikoli padel v bližini zavarovanega območja (pa imajo padci visoko frekvenco ponavljanja), vedno pa si za cilj izberejo nezavarovan rob, za katerega sploh ne vem, da obstaja. Tu imamo še razne zatiče proti odpiranju omar, za katere pa se je že večkrat izkazalo, da so v škodo le meni.

Skratka, z izjemo teh zamaškov za vtičnice je vse skupaj zame en navaden kup šare. Na drugi strani pa imam mnogo potreb po varovalih, ki jih ni izumil še nihče. Ob tej priložnosti pozivam vse inovatorje in obljubljam, da vam bo posel cvetel!

Ali so najini otroci ultra ustvarjalni ali samo ultra nedovzetni za moje nerazumevanje njihove ustvarjalnosti?

1. Porisane stene

Včasih se sprašujem, ali so najini otroci ultra ustvarjalni ali samo ultra nedovzetni za moje nerazumevanje njihove ustvarjalnosti. Doma imamo na tone praznega papirja, pobarvank, starih koledarjev in celo odmerjeno steno, kjer si lahko dajo duška. Ampak to enostavno ne zadošča. Čutijo potrebo, da znanje vsake osvojene poteze in črke delijo z vsako steno v stanovanju. V obupu vam kličem: prosim, najdite varovala za moje stene! Izumite stensko barvo, ki bo v nekaj dneh »vsrkala« vase vse, kar bo narisano na njeni površini (narisano vključno z alkoholnimi flomastri!).

2. Luknje v steni

Druga stvar, zaradi katere stene našega doma kličejo na pomoč, so – luknje. Če bi lahko brala misli mojih otrok, bi najbrž slišala takšen monolog: »Če bom dovolj vztrajno z nohtom strgal na tem mestu, bom gotovo v nekaj dneh naredil tunel do sosednjega prostora. To bo zabavno!« Toda moji otroci očitno niso ravno vztrajni. Odprtih imajo namreč veliko projektov, a nobenega dokončanega. Naj že nekdo odkrije omet, ki bo odporen na tako vrtanje!

3. Poplave

S poplavami v kopalnici se srečujem vsak dan. Tu ne govorim o poškropljenih tleh – ne, to se da pobrisati preprosto, brez drame. Govorim o približno petih velikih visoko vpojnih brisačah, ki jih potrebujem, da opravim z vso količino vode na tleh po tuširanju, ki ga naznanja besedica: »Sam!«

Naj že kdo odkrije patent, da se pipa v tušu ne odpre, dokler vrata kabine niso popolnoma skupaj (razen če to izrecno dovolimo)!

4. Rože

Pomislite na to, kako izgleda drevo, na katerem se točno vidi, do kod sega srnjad. Veste, o čem govorim, kajne? Tako so namreč izgledali vsi moji fikusi. Razmišljala sem že o varovalni ograji, kot jo imajo za zajce okrog dreves. Toda gotovo bo kdo razvil pametnejšo idejo, ki ne bo vplivala na estetiko naših domov. Zaenkrat sem namesto rešitve enostavno odstranila problem.

Naj že kdo odkrije patent, da se pipa v tušu ne odpre, dokler vrata kabine niso popolnoma skupaj.

5. Sezonske okrasitve

Uživam v dekoriranju doma. Posebej v času praznikov. Zajčki, piščančki in jajčka v izbranih steklenih posodah, okusno razporejeni po domu – poezija, ki traja približno eno uro. Da ne govorim o jaslicah, v katerih drugi dan po postavitvi ni niti sledu o pastirjih, ovcah in sveti družini. In drevešček izgleda opustošen kot drevesa iz točke 4. No, nad tem dvigujem roke. Ne verjamem v to, da bo kdo izumil »varovalo«, ki bo pri nas imelo učinek.

6. Tehnika

»Izgubljeni« daljinci, na primer. Kljub vsem igračam – vozilom pri naši hiši si otroci najraje izberejo daljince. Ker imajo veliko gumbov, kar očitno omogoča dodatno hitrost in veščine, ki jih navadna vozila ne zmorejo. Zgodilo se je že, da smo pri 36°C zunaj zmrzovali, ker je bila klima odprta na maksimum na poln ventilator, daljinca pa ni bilo nikjer. Trenutno pa teče že sedmi mesec, kar ne moremo uporabljati TV-ja. Naj že nekdo pride na idejo, da bi se daljinci »oglašali« in s tem zaščiti domove pred zmrzaljo zaradi otrok! Ko jim zažvižgaš, naj začnejo piskati ali kaj podobnega.

7. Slike, ki visijo postrani

Nekdo izmed otrok je očitno obseden s tem, da ga motijo slike, ki visijo naravnost. Redno jih namreč zamika. Ni mi še uspelo ugotoviti, kdo to počne, me pa skrajno nervira. Če bi nekdo odkril »obešalo« za sliko, ki jo nacentrira vedno, ko gre izven ravnega položaja, bi mu bila za to zelo hvaležna.

Kakšne pa bi bile vaše potrebe za varovala pred nadebudnimi malimi uničevalci? J

Foto: whattheflicka.com, thestartofalittlebaker.files.wordpress.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja