Najstnica in muhasto razpoloženje

najstnica

Ste ga opazili? En trenutek je neskončno vesela, že v nekaj pičlih sekundah pa jo popade huda jeza ali pa jo zalijejo solze in to brez posebnega razloga. Ni je bolj opazne dobrodošlice v puberteto kot ravno sprememba razpoloženja. In še preden se začnete sekirati, pomislite, da se je to dogajalo tudi vam. In da se vam v manjši meri dogaja še sedaj.

Hči od vas sedaj potrebuje ogromno potrpljenja, pa tudi pogovora in spodbud.

Ima izbiro.

Spomnite jo na to. Samokontrola je tista, ki je močnejša od hormonov. Lahko se nauči obvladovati svoje občutke ali pa bodo občutki prevzeli nadzor nad njo. Izbira je njena.

Naj počaka.

Ko jo sprememba razpoloženja vrže iz tira, bi seveda najraje takoj reagirala. Ima izbiro. Spomnite jo na to. Samokontrola je tista, ki je močnejša od hormonov.

Vendar je smiselno premisliti, preden reagiramo. Lahko šteje do deset in pri tem nekajkrat globoko vdihne, odide na sprehod ali pa se “zlaufa”, se umakne na samo ali pa se zjoka. Spoštujte njeno potrebo, da se umakne, in jo spodbujajte, da to stori vsakič, ko potrebuje mir in zasebnost. 

Izražanje občutij.

Namesto da eksplodira nad vami ali sorojenci, lahko svoja občutja in frustracije izrazi drugače. Ko je jezna, žalostna, osamljena, razočarana, poražena ali preprosto nagajiva, naj to izrazi s pisanjem, risanjem, poslušanjem glasbe, tekom po gozdu ali s pogovorom z Bogom. On je tisti, ki se zlahka spoprime z njimi in pri tem ni užaljen. 

Popravljanje napak.

Ko smo pod vplivom čustev, hitro reagiramo z besedami, ki ranijo. Pomagajte ji sprejeti odgovornost za svoja dejanja in ji pokažite, kako reagirati, ko drugega prizadanemo. 

Osredotočanje na druge.

Ko smo sredi nihanja razpoloženja, smo osredotočeni nase: kako se počutimo, kako smo se zmotili, kako mislimo, da bi moralo biti… Z aktivnostmi, kjer se bo osredotočala na druge (peka piškotov za ostarele, gasilci, karitativne dejavnosti), se bo naučila imeti pod nadzorom svoje misli in dejanja.

Spoštujte jo.

Resno. Svojih občutij ne razume nič bolj kot vi v tem trenutku. Če želite, da se bo obnašala spoštljivo do vas, mora čutiti poštovanje z vase strani. Nikar ne kričite nanjo ali padite v isto igro. Dajte ji čas, da se umiri, nato pa se pogovorita. Poskušajte razumeti njen vidik, objemite jo in ji dajte vedeti, da jo imate zelo radi (in to kljub njenim izpadom).

Starševstvo ni enostavno. Biti najstnik ni enostavno. Izogibajte se skušnjavi, da bi se umaknili. Zdaj vas najbolj potrebuje. Potrebuje vašo ljubezen, potrditev in sprejemanje.

foto: storyblocks.com 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja