Najbolj uporabne pralne stvari, za katere pri prvem otroku nisem vedela

Thumbnail

Večina staršev dobro pozna možnost uporabe pralnih plenic in vložkov, a »pralno področje« je precej širše. Sama sem za številne možnosti izvedela šele pri drugem ali celo tretjem otroku, čeprav gre za enega najbolj uporabnih delov otroške opreme, saj je ekološki, uporaben znova in znova, zdravju prijazen in cenovno ugodnejši, poleg tega pa zahteva zelo malo truda.

Vse naštete pralne stvari so primerne tudi za starše, ki ne uporabljajo pralnih plenic ali se za takšen korak šele odločajo. Z njimi lahko z zelo majhnim vložkom preizkusite, kako vam odgovarjajo pralni izdelki. Uporaba vseh naštetih je tako enostavna, da bo hitro postala del družinskega vsakdana!

Blazinice za dojenje

Zakaj mi pri prvem otroku nihče ni povedal, da obstajajo pralne blazinice za dojenje? Dolge mesece sem vsak dan zmetala v koš na kupe blazinic za enkratno uporabo, dokler mi pod roke končno niso prišle pralne. V svoji zbirki imam bambusove (bele in bolj vpojne, primerne za prve tedne in mesece, ko mleko kar teče) in bombažne (pisane in malo tanjše). Seveda se da obojne poljubno kombinirati, saj sta obe vrsti precej bolj vpojni od tistih, ki jih kupimo v drogeriji. Tudi občutek je boljši, saj je koža v stiku z naravnim materialom, ki diha.

Gre za enega najbolj uporabnih delov otroške opreme, saj je ekološki, uporaben znova in znova, zdravju prijazen in cenovno ugodnejši.Edina slabost? Ker so pralne blazinice malo debelejše (razlika je podobna kot med pralnimi in »običajnimi« vložki), se jih skozi poletne majice bolj vidi. (Če smo iskreni, se vidi tudi tiste za enkratno uporabo, a te se vidi še malo bolj 🙂 Kaj pa dodaten plus? Izberemo lahko vzorčke, ki nas bodo razveselili vsakič, ko odpremo predal. Če že modrčki za dojenje ne spadajo med najbolj privlačno perilo, si vsaj tukaj lahko damo duška 🙂 Da o denarju, ki ga na tak način prihranimo, niti ne govorimo!

Poleg bombažnih in bambusovih lahko izberemo tudi blazinice iz eko bombaža in volne/ svile (svila pospešuje celjenje razpokanih bradavic).

Podloge za ležišče in previjanje

Večina staršev pozna zaščitne podloge za ležišča, ki posteljo varujejo pred nočnimi nesrečami. Uporabne so tako za otroške posteljice kot za enojno ali dvojno ležišče (za vse tiste, ki v zakonski postelji pogosto gostimo otroke). Po mojih izkušnjah tukaj velja pravilo »malo denarja, malo muzike«. Ob cenejši različici, ki smo jo uporabljali na začetku, smo imeli občutek, da ležimo na plastiki, zato se splača odšteti kakšen evro več za kvalitetno podlogo, ki hkrati diha in ne premoči.

Kar nekaj časa pa je trajalo, preden sem pogruntala, da lahko majhno podlogo (brez elastike) uporabljam tudi kot podlogo za previjanje, kadar kam gremo! V drogerijah v ta namen prodajajo previjalne podloge, narejene iz plastike in vate, ki so že po nekaj uporabah za v smeti. Pralno podlogo pa brez težav zložimo in spravimo v torbo ter jo uporabljamo znova in znova.

Pralni robčki za previjanje

Tudi če uporabljate navadne »pamperske«, pa imate blizu previjalne mize tekočo vodo, lahko otroka namesto z vlažnimi robčki za enkratno uporabo umivate s pralnimi. Če imate stvari radi čimbolj preproste, lahko otroka umivate s pralnimi robčki takrat, ko je polulan, za pokakane pleničke pa še vedno uporabite takšne, ki jih skupaj s plenico vržete v smeti. Za otrokovo kožo so pralni robčki in voda mnogo prijaznejši, vam pa ne bodo naložili skoraj nobenega dodatnega dela.

Izbirate lahko med bambusovimi (debelejši in bolj vpojni) in bombažnimi.

Pa še pralne pleničke za vašega plastičnega »vnuka«

Tole sicer ni življenjskega pomena, a pri nas doma se je izkazalo za eno najbolj uporabnih igrač. Če imate doma ljubiteljico (ali ljubitelja) igre z dojenčki, verjetno poznate težavo z igranjem previjanja. V otroških trgovinah lahko kupimo igralne pleničke za enkratno uporabo, ki se zelo hitro spremenijo v raztrgano capo, poleg tega pa jih hoče otrok po vsaki »uporabi« zares vreči v smeti. Namesto takšnega zapravljanja denarja mu kupite igralno pralno pleničko! Še po več letih je takšna, kakršna je bila na začetku, nadeti jo je lažje od plastičnih, poleg tega pa otroka vzgaja v nepotrošniškemu duhu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja