Naj žehta postane vir učenja in zabave

Thumbnail

Običajno je pranje, zlaganje in likanje perila eno manj priljubljenih opravil. Ob majhnih otrocih se zdi, da koš za perilo kar sam proizvaja nove in nove kupe. Toda ste kdaj pomislili, da bi lahko ves proces postal prava zabava za vas in vaše male radovedneže?

Didaktične igrače in pripomočki so super zadeve. Toda včasih si ne morem kaj, da ne bi zagodrnjala ob tem, ko vidim, kaj vse prodajajo. Kot bi prodajali zrak, ki ga diham. Le da je v lepši embalaži.

Veliko stvari, ki nam kot nujno potrebno za razvoj otroka ponujajo v obliki knjižic in igrač, lahko otroku pokažemo kar preko žehte. Pa še zabavneje, bolj življenjsko in koristno je!

Motorika

Med samim procesom žehte je mnogo priložnosti za razvoj tako fine kot grobe motorike. Takoj, ko otrok shodi, bo že znal kup perila pred strojem naložiti v stroj. Malenkost starejši bodo z veseljem prelagali perilo iz pralnega v sušilni stroj in na začetku vlili ali stresli pralna sredstva v prave predalčke.

Okoli tretjega leta bo otrok na pručki poleg mame (ali očeta, seveda) z veseljem obešal perilo na stojalo. To zanj od začetka nikakor ne bo enostavno, toda ob spodbudi, zgledu in vaji bo kmalu čisto sam obešal perilo vseh velikosti.

Kadar je perilo suho, otrok grobo motoriko razvija preko obračanja oblačil na »pravo« stran in zlaganja perila. Za razvoj fine motorike pred zlaganjem lahko zapne gumbe in zadrge. Najin skoraj štiriletnik npr. komaj čaka, da pri zlaganju opazi kakšno luknjico na oblačilih.

Šivanje je izvrstna vaja v fini motoriki in ne vem, zakaj bi se je učili na kupljenih igračah, če se jo lahko naučijo v realnosti vsakdana. Kakšen ponos je bil v njegovih očeh, ko je prvič čisto sam s čisto pravo iglo zašil luknjico na svoji nogavici! Nogavica po tem sicer ni bila več uporabna, ker je poleg luknjice zašil tudi uporabno in potrebno odprtino nogavice, toda to je bila zmaga dneva.

Nato je tu še likanje – seveda pod nadzorom, a že za majhne otroke je izredno zabavno in zahteva veliko koncentracije in motoričnih sposobnosti!

Barve

Perilo je vseh barv (in madeži na majicah, predvsem otroških, tudi). Spoznavajmo barve (tudi) preko oblačil – kadar mu jih oblačimo, kadar jih sortiramo pred pranjem, ko jih zlagamo, …

Materiali

Otrok naj bi že zgodaj otipal čim več različnih materialov. Mehke in grobe. Bombaž in volno. Najlon in svilo. Kadar že začne govoriti, se ob zlaganju perila pogovarjajmo o materialih, naj jih otipa, opiše, naj se o njih uči.

Matematika

Otrok se ob pranju perila mimogrede seznani z osnovami matematike.

Pred pranjem je potrebno perilo ločiti po barvah in materialih. Otrok bo ob tem užival in tako nevede spoznaval osnove množic.

Ob pogledu na različne kupe se lahko pogovarjamo o odnosu velik – majhen, podobno odkrivamo ob primerjavi npr. otrokovih in naših hlač.

Otrok se seznani s količinami praška in mehčalca, lahko v odnosu veliko – malo ali pa glede na to, koliko je merica napolnjena, do polovice ali do vrha.  

Otrok se ob pranju perila mimogrede seznani z osnovami matematike, med drugim spozna osnove množic in količin.Spoznavanje simbolov je za otroke zelo zanimivo, zato preglejte etikete in se pogovarjajte, kaj pomenijo znaki na njih. Otrok jih bo osvojil v zelo kratkem času.

Tudi stroji so danes prijazno opremljeni z ikonami, npr. dlani kot simbol za ročno pranje in ovčke kot simbol za volnena oblačila. Ti simboli so otrokom v veliko pomoč pri povezovanju s simboli na etiketah (čeprav so v prvi vrsti namenjeni gospodinjam, kot sem jaz, ki so v star model pralnega stroj pogosta dale majico velikosti L, iz njega pa potegnile isti, a bistveno manjši kos oblačila.)

Učenje matematike in grobe motorike pa se poveže preko iskanja parov nogavic ter zlaganja le-teh.

Midva – skupaj

Se vam zdi, da je proces žehte z malčkom zamuden? Da, veliko dlje traja, kot če to opravimo sami. Toda – saj smo vendar skupaj, kam se nam pa mudi?

V skupnem opravilu smo povezani, ob takšnih trenutkih se razvijajo dolgi pogovori in postavljajo vprašanja, hkrati pa se otrok ob tem veliko nauči.

Delo, odgovornost in skrb zase

Namesto stalnega nerganja o nehvaležnosti otroka, ga raje povabimo v proces. Ob žehti sam spozna, da se umazano perilo čudežno ne pojavi lepo zloženo in dišeče v omari. S takšnimi pristopi bomo otroka veliko prej naučili odgovornosti in hvaležnosti kot s stalnimi brezplodnimi pridigami.

foto: blogs.babycenter.com, empowher.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja