Na električni pogon do novih spoznanj in super zmenka

Vir: Shutterstock

Pred vstopom v letošnjo pomlad sem se odločil, da poskusim za lažje kolesarsko premagovanje kozjansko-haloških vzponov uporabiti nekaj električne pomoči, ki jo lahko najdemo v vedno bolj priljubljenih električnih kolesih.

Po tem ko sem pregledal in skušal upoštevati vse vidike nakupa električnega kolesa (cena, moč baterije, nakup ali najem) pa sem do najboljšega spoznanja prišel, ko sem kolo pričel uporabljati …

Klanci, ki odvračajo od kolesarjenja, so preteklost

Včasih si je potrebno priznati, da sami pač vsega ne zmoremo in potrebujemo pomoč od zunaj in kakor v odnosih iščemo pomoč bližnjih, lahko pri kolesarjenju najdemo pomoč v elektriki.

Mene je od pogostejših kolesarskih podvigov odvračalo predvsem dejstvo, da sem pri kolesarjenju pogosto naletel na klanec, kjer je užitek kolesarjenja zamenjal preživetveni nagon do vrha klanca. No, takšni napori so z električnim kolesom preteklost. Ne glede na stopnjo fizične kondicije električno kolo omogoča, da lahko dosežemo lokacije, ki jih z navadnim kolesom ne bi.

In ob pogledu na premagan klanec, ne glede na to, da sem se malo »prešvercal« na električni pogon, je bil občutek zadovoljstva neopisljiv. Ker se ob oviri oziroma klancu ni bilo potrebno ustaviti, ker je trud obrodil sadove in ker je bil cilj dosežen. Podobno kot ob drugih izzivih v življenju – včasih si je potrebno priznati, da sami pač vsega ne zmoremo in potrebujemo pomoč od zunaj in kakor v odnosih iščemo pomoč bližnjih, lahko pri kolesarjenju najdemo pomoč v elektriki.

Kje iščemo gumb za vklop pomoči v vsakdanjem življenju?

Ob uporabi električnega kolesa lahko električno pomoč kadarkoli izklopimo in na surovo moč zaužitih žgancev premagujemo klance in razdalje, dokler nas telo ne prisili, da stisnemo tisti čarobni gumb za vklop električne pomoči.

A ni v našem vsakdanu enako? Kolikokrat smo prepričani, da pomoči ne potrebujemo? Raje trpimo in se ženemo do roba, kljub temu, da je pomoč le korak stran? Padamo in se pobiramo in ne pustimo, da bi nam bližnji pomagali, ker smo preponosni …

Ja, vklopiti pomoč na električnem kolesu je bistveno lažje, kot reči bližnjemu: »Ne zmorem več, potrebujem tvojo pomoč.« Ampak ta gumb oziroma ta prošnja nam je vedno na voljo. Le nam jo je težko izreči.

In če te prošnje ne zmoremo nasloviti na bližnjega, jo lahko vedno naslovimo na Boga. On nam asistenčni gumb vedno ponuja in za razliko od elektrike v kolesu je zastonj, vedno in vsem dosegljiv ter nikoli ga ni potrebno “napolniti”.

Namig, ki ga verjetno ne boste našli nikjer drugje

Uporaba električnega kolesa nikakor ni za lenuhe, kot sem prebral v enem izmed spletnih komentarjev. Električno kolo samo od sebe ne stori ničesar. Podobno kot v odnosu do bližnjega je pri uporabi električnega kolesa – kolikor vanj vložiš, toliko dobiš nazaj. Torej, bolj kot se naprezaš in “goniš”, večja je pomoč, ki jo dobiš v zameno.

Sedaj lahko tudi zakonca, ne glede na poprej prevožene kilometre, razlike v fizični pripravljenosti in moči, ki jo lahko proizvedejo njune noge, preživita kakšen zmenek skupaj na kolesu.

Ima pa električno kolo še eno lastnost, ki jo boste težko našli v brošurah. Kolesarjenje je že samo po sebi lepa priložnost, da družina preživi več časa skupaj v naravi, ob tem pa stori še nekaj dobrega za lastno počutje.

Sedaj lahko tudi zakonca, ne glede na poprej prevožene kilometre, razlike v fizični pripravljenosti in moči, ki jo lahko proizvedejo njune noge, preživita kakšen zmenek skupaj na kolesu (vsak svojem, seveda).

In od vseh naštetih spoznanj je tole verjetno celo najbolj pomembno – električno kolo nama omogoča zmenke, ki se jih pred tem nisva upala lotiti. Na koncu niso pomembni Watti ali evri, ki jih preračunavamo ob takšnih nakupih, pomembno je to, da mi naprava omogoča malo drugačno, še bolj prijetno in tudi za zdravje pomembno preživljanje časa z osebami, ki jih imam najraje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja